tiistai 31. toukokuuta 2011

Persu-Ukko ja salmiakki

Jo aikojen alusta eli kun aloitin blogini päätin, etten puutu jutuissani poliittisiin aiheisiin, elleivät ne selkeästi liity Viroon. Ja silloinkin käsittelen aihetta ulkopuolisen silmin. Tarkkailijana.

No, hyvät aikomukset ja kivetyt tiet, kyllä te tiedätte. Aina ei vain voi jäädä neutraaliksi.

Joten tänään otan aiheeksi perussuomalaiset, ulkomaalaisvihan ja suomalaisen salmiakin.

Tuttu kuvio suomalaisille

Aiheeseen minut johdatti eilen television kautta Batman. Tarkemmin sanottuna, elokuva Batman Begins, jossa jokaisella mainostauolla oli ensimmäisenä mainoksena Fazerin salmiakki ja salmiakkijäätelö. Se ei ollut tietenkään sattumaa. Fazer maksoi pitkän pennin huippuleffan parhaasta mainospaikasta jokaisella mainostauolla.

Aihe eli salmiakki on minulle herkkä, koska olen viime kuukaudet huomannut kaipaavani juuri salmiakkijäätelöä samalla intensiteetillä kuin raskaana olevat naiset haluavat syödä muurilaastia tai mitä ikinä haluavatkaan.

Minä en ole raskaana, tämä sivulauseessa sanottakoon, mutta salmiakkia tekee mieli.

Luulisi, että olisin ollut mainoksen parasta kohdeyleisöä, ja toki olinkin. Mutta mainos iski minuun aivan eri tavoin kuin mitä luultavimmin Fazerin mainososaston pojat ja tytöt olivat viisaissa päissään ajatelleet. Se sai minut suoranaisesti raivoihini.

En tiedä, onko kyse vain yhden illan mittavasta mainoskampanjasta, mutta rahaa oli tähän Batman Begins -leffan mainostaukoihin tahkottu paljon. Jokainen mainos oli erilainen, mutta samaa teemaa varioiden.

Kahdella ensimmäisellä mainostauolla oli ruudussa selkeästi ei-suomalaisen näköinen hahmo, ensimmäisellä mainoskatkolla aavistuksen intialaisen näköinen nainen, toisella tummapintainen miesmalli. Molemmissa mainospätkissä viesti oli sama. Hassut ei-suomalaiset irvistelivät ja näyttivät hölmöiltä yrittäessään syödä salmiakkijäätelöä. Kahdessa seuraavassa mainoskatkossa oli sitten vuoro Suomen omilla pojilla. Pellavapäisellä ja punapäisellä. Jotka ymmärsivät hyvän päälle. Nam-nam, salmiakki! Toinen näistä vaati lisää tätä kansallisherkkua.

---

Mainostaminen on kallista. Ja mainostoimistojen käyttö on kallista. Ja mainostoimistot tekevät kaikkensa, jotta asiakasvirta jatkuisi. Mainostoimistot eivät ole kuuluisia korkeasta moraalistaan.

Jos vieläkin olisi mahdollista istuttaa isorintainen tissi-missi auton konepellille, ilman pelkoa lainsäädännöstä ja hyvästä liiketavasta, niin tämän maailman tukiaiset vieläkin heittäisivät ilmaveiviä kiiltävillä konepelleillä.

Koska mainosmaailmaa on säädelty ikävin laein ja säädöksin, ovat mainostoimistot ottaneet avukseen psykologit ja sosiologit, jotka haistelevat tulevia tuulia ja antavat vinkkiä mainostajille siitä, mistä narusta tällä viikolla kannattaa vetää.

Tästä lienee kysymys myös Fazerin mainoskimarassa.

Tämä on minun tulkintani mainoksesta, mutta tuskin lienen ainut joka näkee sen näin:

Salmiakki on suomalainen tuote, perussuomalainen. Vain suomalainen voi ymmärtää sen päälle. Salmiakki erottaa oikeat ihmiset vääristä, niistä jotka yrittävät olla suomalaisia, mutta eivät ole, eikä heistä koskaan tule.

---

Mainoksen viesti on niin ala-arvoinen, että uskon sen jäävän mainonnan historiaan. Ja uskon, että Fazer tulee saamaan mainoksesta ruman tahran kylkeensä, eritoten jos mainontaa jatketaan enemmän kuin eilisen verran.

Ulkomaalaisvastaisuuden korkealla kuohuaallolla ratsastaminen on lyhytaikainen riemu. Uskon että muutaman vuoden kuluttua suomalaiset häpeävät kollektiivisesti nykyistä juntti-konservatismia, joka tuntuu olevan päivän sana. Myös mainosmaailmassa.

---

Pääsemme lopulta otsikon toiseen osioon: Persu-Ukkoon, joka tuntuu, ainakin näin ulkosuomalaisesta, edustavan aika isoa osaa perussuomalaisten kannattajia ja mentaliteettia. Menihän kuuluisa Persu-Ukko eduskuntaan heittäen.

Kansalaistukeakin Persu-Ukolle löytyy, ainakin iltapäivälehtien mukaan. Kuulemma Persu-Ukon tatuointi on viimeisintä huutoa tietyn kansanosan piirissä:


Iltapäivälehdessä esitelty Persu-Ukko -tatuointi


Ja mikä tämä Persu-Ukko on? Mistä hänet tunnemme, me laajempi kansa, jotka emme elä emmekä asu hänen vaalipiirissään.

Minä olen kerännyt alle vain muutamia Persu-Ukon tempauksia.

1. Persu-Ukko tietää, että neekeriukot seisovat tyhjän panttina kadunkulmissa.

Tuore kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoi maahanmuuttonäkemyksistään Jämsässä.
- Helsingissä on neekeriukkoja torien kulmat täynnä tyhjän panttina, Hakkarainen totesi maanantaina Jämsän seudulle.

2. Persu-Ukko edustaa perussuomalaisten kielteistä suhdetta EU-apurahoihin. Se ei kuitenkaan ole estänyt Persu-Ukkoa nostamasta 460.000 euroa oman sahan hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Kansanedustaja toteaa Uuden Suomen artikkelin mukaan, että silloin kun ollaan EU:ssa, silloin otetaan.

3. Persu-Ukko ei pidä rikollisista neekeriukoista. Se ei kuitenkaan ole estänyt Persu-Ukkoa itse tekemästä rikoksia. Tai ainakin rikosta, josta hänet on tuomittu. Persu-Ukko vohki aikanaan Suomussalmella kirkkohopeat ja ehtoollisviinit. Pliis. Voiko olla enää ala-arvoisempaa rikosta!

Tai ainakin näin Ilta-Sanomat Persu-Ukon tempauksia raportoi: Hakkarainen varasti kirkkohopeat ja ehtoollisviinit. Sai kuulemma Persu-Ukko tempauksestaan yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

4. Persu-Ukko ei pidä valtion varojen tuhlauksesta, mutta ajelee taksilla, kun on vaarallista kulkea tavallisen kansan keskellä - sen jota hän on kuulemma edustamassa. Persu-Ukko on nopea käänteissään. Alle kuukaudessa Persu-Ukko suhasi taksilla mittavan 957 euron laskun. Kun kuulemma on vaarallista kulkea julkisilla kulkuvälineillä.

---

Ja tätä sankaria nyt siis tatuoidaan nilkkoihin.

Persu-Ukko -juttua varmaan voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Onhan se suorastaan koominen, ellei olisi niin surullinen ja traaginen. Mutta jätetään tähän. Ja palataan alkuperäiseen aiheeseen: salmiakkimainokseen.

Muukalaisviha oli yksi perussuomalaisten teemoista, joka joko oli pinnalla (kuten Halla-Aholla) tai pinnan alla. Ja alkoihan sitä ennen vaaleja kuulua kriittisiä äänenpainoja muistakin puolueista.

Tunnettua on miten vaaleissa kävi. Tuli jytky ja vaalivoitto perussuomalaisille. Ja Persu-Ukko lähti eduskuntaan.

Kansa sai mitä tilasi.

---

Toistan yllä olevan teesini: Minusta on todella lyhytkatseista ja ala-arvoista Fazerilta lähteä mukaan tähän Persu-Ukon edustamaan maailmaan, jossa tehdään ero tosi-suomalaisten ja ei-niin-tosi-suomalaisten välillä.

Häpeä Fazer!!!

-- ja ihan oikeasti, ei enää tee mieli niin kauheasti edes salmiakkia.

---

Jälkikirjoitus:

Etsimme muutama tunti sitten Fazerin mainosta You Tubesta, jonne mainostajat yleensä hengentuotteensa ensimmäisenä tuppaavat. Se oli ollut siellä hetken , ja sitten poistettu. Muutaman tunnin kuluttua You Tubeen kuitenkin laitettiin uusi, pidempi mainos.

Tämä täyspitkä mainos ei vaikuta enää samalla tavalla rasistiselta kuin mitä Suomen telkussa eilen nähty. Televisiossa näytetyssä selkeästi lyhemmästä mainoksesta oli poistettu useimmat positiiviset ulkomaalaiset, eli Suomen televiossa oli eilen vain  yksi tummapintainen irvistelevä nainen ja mies.

Mutta tässä koko mainos, jota ei siis ole tietääkseni tällaisena kertaakaan esitetty kokonaisena: Fazerin multi-rodullinen mainos.

10 kommenttia:

aare kirjoitti...

Soon ny vaan pakko syyvä huomenna Fazerin salmijakkia... Saapi nähä jos se vaikka rauhoittaa Tiinaa!

Tiina Linkama kirjoitti...

aare - eikö ole jännää! Kaksi päivää sitten tilasin sinulta ison lastin salmiakkia kaikissa sen eri muodoissaan! Kun tiesin että olet tulossa tänne meille kylään.

Eikä pelkoa, kyllä minä otan sinulta jo etukäteen tilaamani salmiakkilastin vastaan innoissani.

Tervetuloa siis Villa Ottiliaan salmiakkien kera!

Mutta, silti, en anna armoa Fazerin ala-arvoiselle mainoskampanjalle.

Joku raja pitäisi olla kansan nuolemisessa. Karkkifirmallakin!

Mari A. kirjoitti...

Kiitos, olipa rauhallisen oloinen ja kokoava postaus siitä, mikä tässä ns. ilmiössä ottaa päähän.

Kun noita kohtia luki, niin tuli mieleen, että tämä on joku Kummeli-vitsi. Reaktiokin on vähän sama, kun mua ei ne Kummelitkaan hirveästi naurattaneet.

Toivottavasti persut puhaltavat itse kuplansa rikki. Pian.

OnuKoo kirjoitti...

Ei nämä ajan merkit ja vielä ehkä hieman heikot signaalit juurikaan tulevaisuuden uskoa vala. En usko, että mitään kansallista häpeää tullaan vuoden tai kahden kuluttua tuntemaan, päinvastoin. Toisaalta on varmaan syytä kysyä, mikä tähän tilanteeseen on meidät ajanut.

(Ihmeellistä, että firma, jolta kiellettiin lakritsalogo, liikkuu samoissa teemoissa uudelleen)

Nimetön kirjoitti...

Lauantaina lennämme etelä-eurooppaan parin viikon lomalle, ja ainut varma mukaanlähtijä passin lisäksi on iso laatikko salmiakkia!
Muuten sitä tulee syötyä harvoin, mutta se on vanha tapa, ei siitä osaisi luopua, ja tulee suolantarvekin tyydytettyä helteessä.
Susanna

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos Mari A., OnuKoo ja Susanna kommenteistanne.

Ja Susanna, hyvää matkaa!

Sisko kirjoitti...

Asiaa Tiina! Hyvin osaat pukea tuntosi sanoiksi. Minäkin näin kyseiset mainokset jossain vaikka en kyseistä ohjelmaa katsonutkaan. Laaja kampanja siis. Ja kökkö! En uskonut etukäteen Persujen menestykseen, mutta persuksilleen meni ennustus. Ehkä on niin, että kaikki joilla vähänkin menee muka "huonosti" lähtevät helposti mukaan kun lupaillaan parempaa. Eikä mikään kuitenkaan muutu, ainakaan paremmaksi. Niinhän se Hitlerkin aikoinaan valtaan nousi.
Ei se persujen iso jytkykään mikään lempihahmoni ole ja voitonriemu vielä pahensi asiaa.
Mainoksissa on muutenkin viimeaikoina ollut vallalla jokin synkkyys ja epätoivo. Yrittääkö joku olla mainosmaailman Kaurismäki vai mitä se on? Onneksi niitä voi olla katsomatta. Salmiakki ei kuulu suurimpiin himoihini, lakritsia joskus tekee mieli.

Vallaton kirjoitti...

No voihan. Minä en ole salmiakin ystävä, enkä katso juuri koskaan mainoksia. Tallennan yleensä ohjelmat, jotta voin kelata mainokset nopeasti. Tämä linkin katsoin ja minua nauratti. Voisin jopa maistaa tuota jäätelöä. Ehkä jo seuraavalla kauppareissulla :D

Median vahtikoira kirjoitti...

En kyllä kyennyt löytämään mitään rasistista kyseisestä mainoksesta vaikka yritin.

Onko tämä kirjoitus jokin "suvaitsevaisten" sisäpiirin vitsi?

Vai onko teillä mielenterveysongelma kaikilla?

Ja ennen kaikkea, miten joku täysin yhdentekevä salmiakkimainos liittyy persuihin?

Tiina Linkama kirjoitti...

Median vaihtikoira - jos et ymmärrä mitä kirjoitan, et sitten vain ymmärrä.

Ja sanonpa senkin, että heti kun joku minulle täysin tuntematon ihminen alkaa ensimmäisessä kommentissaan heitellä ehdotuksia tai vihjeitä minun mahdollisista mielenterveysongelmista, lopettaa se minun halukkuuteni jatkaa mitään keskustelua ko. tyypin kanssa. Tuollainen "retoriikka! ei ole provosoivaa, se on vain ja ainoastaan typerää ja paljastaa lausujan kyvyistä käydä keskustelua riittävän paljon.

Ei maksa vaivaa kommentoida tähän viestiin, en kuitenkaan vastausta julkaise.