maanantai 16. toukokuuta 2011

Oranssin myrkyn lapset

Tänä iltana, kaikista maailman illoista, tulee klo 22.05 TV2:ltä dokumenttielokuva, jota ei pidä jättää väliin: Silminnäkijä: Oranssin myrkyn lapset. Ohjaaja: Risto Vuorinen.

Aihe on järkyttävä mutta tärkeä. -- Jos kuitenkin Leijonien kultajuhlat ajavat esityksen yli, on elokuva mahdollista katsoa vielä uusintana 21.5.2011 klo 23.35.

Ohjelma kertoo Agent Orange -nimisestä kasvimyrkystä, jota amerikkalaiset pudottivat Vietnamin viidakkoon valtavia määriä sodan aikana. Vaikka sodasta on jo neljäkymmentä vuotta, myrkky on vielä tänä päivänänkin pysyvä tragedia Vietnamissa. Kasvimyrkyn vuoksi syntyy yhä, kolmannessa polvessa vakavasti vaurioituneita lapsia, joiden geeniperimään myrkky on vaikuttanut. Risto ja puolisonsa Seija Väisänen ovat kolmen vuoden aikana  keränneet tietoa myrkystä ja sen vaikutuksesta ihmisten elämään matkustaen ympäri Vietnamia tapaamassa perheitä ja ihmisiä, joiden elämältä myrkky on vienyt pohjan.


Ohjelma on järkyttävä, mutta äärettömän mielenkiintoinen. En voi kun pahoitella, että sen esittämisajankohta on huonoin mahdollinen. On tietenkin ymmärrettävää, että kultajuhlat vievät tänään ajatukset täysin eri suuntaan kuin Riston ja Seijan järkyttävä dokumentti.

Lisää ohjelmasta vaikkapa tästä linkistä: A-tuubi tai tästä linkistä: YLE


Sanomalehti Ilkan uutisointia tämän illan dokumenttielokuvasta

10 kommenttia:

Maikki kirjoitti...

Hyvä kun muistutit!

Tiina Linkama kirjoitti...

En tiedä katsoiko kukaan tätä. Minä katsoin, ja vaikka näin sen nyt toiseen kertaan, olen yhä järkyttynyt dokumentin sisällöstä.

Yli kolme miljoonaa ihmistä elää siis tänäkin päivänä kärsien neljäkymmentä vuotta sitten käydystä sodasta. Ja uusia uhreja syntyy jatkuvasti. Kukaan ei tiedä loppuuko tämä geenimutaatioketju koskaan.

Johanna kirjoitti...

Tuo ohjelma on myös nähtävissä Yle-Areenalla kesäkuun puoleenväliin saakka: http://areena.yle.fi/video/1305576134022

miukuli kirjoitti...

Ihminen on maapallon pahin petoeläin.
Ja monasti tuntuu, että loppujen lopuksi virheistä ei kovin paljoa opita. :(

Pohdin itsekseni, mitä tuo aine on tehnyt alueen eläimistölle?(En katsonut dokumenttia vielä.)

Tiina Linkama kirjoitti...

Johanna - hyvä pointti!

Miukuli - mielenkiintoinen kysymys, siis miten myrkyt ovat siirtyneet eläimiin.

Ohjelmassa puhuttiinkin siitä miten myrkky kiertää maan kautta eläimiin ja sieltä ihmisiin. Ja että vasta viime vuosina on tullut ohjeita siitä mitä voi syödä ja mitä ei pitäisi, jos ajatellaan ravintoketjussa kulkeutuneita dioksiineja.

Siitä ei ollut mitään puhetta, enkä ole toimittaja Vuorisenkaan (on Rummukaisen iskä) kuullut mainitsevan että syntyy eläinkunnassa myös tällaisia hirviösikiöitä, kaksipäisiä lehmiä etc.

Voisin maalaisjärjellä ajatella että ehkä eläimistössä menevät mutaatiot nopeammin kesken tai kuolevat heti alkumetreillä tai päätyvät toisten eläimien suuhun, että niiden lukumäärästä tai geenimutaatioista ei ole kunnollista tietoa. Kun ei edes ihmismutanttien määrää pystytä arviomaan - monet perheet pitävät hirviölapsensa katseilta piilossa.

ohjaaja Vuorinen kirjoitti...

Hei Johanna !
Kysyit AO:n vaikutuksista Vietnamin eläimiin. Siitä on kerrottu lyhyesti samasta teemasta tekemässämme kansainvälisessä ja Silminnäkijää pidemmässä (42 min) versiossa (jota jakelee ranskalainen Java Films). Lyhyesti sanottuna - suurin osa myrkytetyjen alueiden eläimistä kuoli melko nopeasti pois, osa pakeni paikalta ja kuoli vasta myöhemmin - ennen aikojaan. Monet Vietnamin viidakkojen eläinlajeista kuolivat lähes sukupuuttoon - mm. Douc Langur -apina hävisi koko maasta kai viimeistä paria myöten. Vietnamin biodiversiteetti horjahti pahimman kerran vuosikymmenen suihkutuksilla. Kun eläimen luonnollinen ympäristö - viidakko tuhotaan - katoaa mahdollisuus elää. Sama tilanne kalalla, kun sen ympäriltä haihtuu vesi. Tylyä ja julmaa on ihmisen touhu.

Tiina Linkama kirjoitti...

Ohjaaja Vuorinen - jatkan vielä vähän aiheesta.

Tiedätkö, onko myrkytysalueilla elävissä kotieläimissä havaittu geenimutaatioita? Mietin sitä että vaikka sukupolvikierto on kotieläimillä ihan toista luokkaa kuin ihmisillä, ovat nämäkin eläimet jatkuvasti altistuneina maaperässä lymyäville dioksiineille.

ohjaaja Vuorinen kirjoitti...

Eläinten geenimutaatioista ei suoraan ollut Vietnamissa puhetta, emmekä myöskään nähneet epämuodostuneita eläimiä. Saimme sellaisen kuvan, että kun eläimen kehityksessä tapahtuu sikiövaiheessa poikkeamia, saa eläin herkästi keskenmenon tai se ei hedelmöity lainkaan.
Myös Agent Orange -kehitysvammaisten ihmisäideistä melkoinen osa on saanut keskenmonoja ennen vammaisen lapsensa syntymää (Silminnäkijän itkevä äiti synnytti keh.vammaisen poikansa viiden keskenmenon jlk.). Koko geenimutaatio -kysymys on vielä tutkimusvaiheessa. Tutkimuksia jarruttaa Vietnamissa rahapula. USA:ssa AO:n vaikutuksia on tutkittu paljon, mutta tuloksia on perinteisesti pidetty kassakaapissa odottamassa suotuisampaa poliittista tilannetta.

miukuli kirjoitti...

Käsittämätöntä touhua kylläkin.
Tietyssä pisteessä ihmiseltä näyttää katoavan sekin järki, mikä hänelle on suotu. Yleensä silloin, kun on kyse rahasta tai vallasta.

Jotenkin toivoisin, että suurten herrojen kiistat ruvettaisiin ratkaisemaan shakkipeleillä.

Säästyttäisiin monelta pahalta.(Ehkä)

Jaana kirjoitti...

Järkyttävä mutta ajatuksia herättävä dokumentti.