torstai 5. toukokuuta 2011

Piiri- ja Meremäellä

Tiistain matkakertomus jatkuu Vastseliinan linnoituksilta eteenpäin. Suuntana Obinitsa. Mutta sitä ennen on kaksi pysähdystä. Toinen Piirimäellä eli Rajamäellä (engl. Border Hill), toinen Meremäellä.

Piirimäellä on iso info-kyltti, josta opimme jälleen vaikka mitä. Kuten sen, että tässä kohtaa Viroa on kulkenut aikojen kuluessa useamman valtion raja. Alueella on asustellut ja kulkenut itämerensuomalaisia, vanhan Venäjän joukkoja ja saksalaisia kalparitareita. Lännessä on ollut Puolan kuningaskunta ja Ruotsin kuningaskunta. Idässä alueet ovat välillä kuuluneet vuoroin Pihkovalle, vuoroin Moskovalle kuin Venäjän imperiumille. Myöhemmin Piirimäellä on kulkenut Pihkovan ja Liivinmaan raja.

Vastseliina-Petseri-Pihkovan kauppareittiä pitkin ovat kulkeneet Venäjän tsaari Pietari I:n ja luultavimmin myös Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf.

Nykyisin Piirimäellä kulkee Setomaan raja.


Setomaan kartta


Piirimäeltä jatkamme matkaa Meremäelle, joka sijaitsee nimensäkin mukaisesti korkealla mäellä. Merta ei läheisyydessä ole. Mutta näköalatorni, josta näkee hyvällä ilmalla aina Petseriin asti:


Meremäen torni

Maisemaa maan pinnalta. Koivurivejä joita raidoittavat mäntyrivit näkyy silmänkantamattomiin:


Ja seuraavaksi kuvia tornin huipulta. Kuvat ovat Kimmon ottamia, minä kun en kiivennyt tällä erää torniin vaikka alhaalta huutelinkin kuvausohjeita Kimmolle: "Seuraa aurinkoa! Kuvaa koivurivejä! Näkyykö Petseri?!!!"

Ja näkyihän Petseriinkin. Jossain kaukaisuudessa kimalteli jotain, joka kotona tarkastellessa ja kuvaa suurentaessa osoittautui Petserin luostarin kupoleiksi. Alla olevat kuvat siis voimakkaita osasuurennoksia, minkä varmasti näkee laadusta. Mutta siellä se Venäjä ja Petseri ja luostari ovat.

Jää arvailujen varaan kuuluuko kaukana näkyvä rajavartiotorni Virolle vai Venäjälle.


Kuvassa näkyy kolme luostarin ja kirkon kupolia, kaksi sinistä ja yksi kultainen. Ja nämä ovat siis Venäjällä, Petserissä.

Meremäeltä jatkoimme matkaa Obinitsaan ja sieltä Piusaan. Obinitsasta kerron erikseen ja Piusahan onkin jo täällä Latten kertomana. Joten vielä seuraa yksi juttu tältä reissulta ja sitten se on ohi.

Ei kommentteja: