Piirimäellä on iso info-kyltti, josta opimme jälleen vaikka mitä. Kuten sen, että tässä kohtaa Viroa on kulkenut aikojen kuluessa useamman valtion raja. Alueella on asustellut ja kulkenut itämerensuomalaisia, vanhan Venäjän joukkoja ja saksalaisia kalparitareita. Lännessä on ollut Puolan kuningaskunta ja Ruotsin kuningaskunta. Idässä alueet ovat välillä kuuluneet vuoroin Pihkovalle, vuoroin Moskovalle kuin Venäjän imperiumille. Myöhemmin Piirimäellä on kulkenut Pihkovan ja Liivinmaan raja.
Vastseliina-Petseri-Pihkovan kauppareittiä pitkin ovat kulkeneet Venäjän tsaari Pietari I:n ja luultavimmin myös Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf.
Nykyisin Piirimäellä kulkee Setomaan raja.
Setomaan kartta
Piirimäeltä jatkamme matkaa Meremäelle, joka sijaitsee nimensäkin mukaisesti korkealla mäellä. Merta ei läheisyydessä ole. Mutta näköalatorni, josta näkee hyvällä ilmalla aina Petseriin asti:
Meremäen torni
Maisemaa maan pinnalta. Koivurivejä joita raidoittavat mäntyrivit näkyy silmänkantamattomiin:
Jää arvailujen varaan kuuluuko kaukana näkyvä rajavartiotorni Virolle vai Venäjälle.
Kuvassa näkyy kolme luostarin ja kirkon kupolia, kaksi sinistä ja yksi kultainen. Ja nämä ovat siis Venäjällä, Petserissä.
Meremäeltä jatkoimme matkaa Obinitsaan ja sieltä Piusaan. Obinitsasta kerron erikseen ja Piusahan onkin jo täällä Latten kertomana. Joten vielä seuraa yksi juttu tältä reissulta ja sitten se on ohi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti