keskiviikko 31. elokuuta 2011

Peipsi polder - lintuparatiisi rantavallin suojassa

Olen yhä maanantain matkasarjassa, ja yhä Peipsi polderillä, jossa tapasin siis vaalean vanhan koiran, joka vei aatokset Ronjaan. Siitä kirjoitin jo eilen: Ethän se ollut sinä?!-otsikolla.

Näin minä polderillä paljon muutakin, lintuja, kuten satoja pääskysiä suhaamassa taivaalla eestaas.

Pääskysiä taivaankannella

Sivistin itseäni tänään tuon polder-sanan suhteen (kirjoitin eilen virheellisesti põlder, käyn korjaamassa). Kuvittelin sanan tarkoittavan kanavaa, mutta itse asiassa se tarkoittaa ranta- tai suojavallia, joka estää Peipsiä valumasta alavalle maalle. Eräänlaisesta padosta on siis kyse.

 

Näkymää kanaalille lintutornista.


Näkymää lintutornista Beresjen suuntaan


Peipsi polder on lintujen paratiisi. EU:n LIFE -ohjelman mukaan yli 1,5 miljoonaa lintua ohittaa rantavallit muuttojen aikaan. Lintutornin opasteet kertovat tarkemmin siitä, mitkä ovat alueelle tyypillisiä eläimiä ja lintuja. Myös alueen kartta löytyy lintutornista:


Venäjä on aivan kivenheiton päässä kuten kartasta näkyy. Jos ihmettelette Lämmi- ja Pihkva-järviä,  ne ovat itse asiassa osa Peipsiä. Järvi muuttaa nimeään Mehikoorman kohdalla, kuvan vasemmassa laidassa.


Minä kiipesin näköalatorniin ja sieltä sihtailin kameralla lintuja. Pääskyset olivat aivan liian nopeita lähikuviin; taisin olla aika huvittava näky sohiessani kameralla silmää nopeampia pääskyjä, jotka suhahtelivat ohitseni ja ylitseni.

Mutta yhden ison linnun sain sentään hollille, vaikka en tarkasti sitäkään. Mutta mikä se on, mietin!? Haikaraltahan se näyttää, mutta sillä ei ole samanlaista punaista nokkaa ja punaisia jalkoja kuin yleisillä kattohaikaroilla. Pystyyko joku minua viisaampi antamaan lajitarkennuksen?Vielä toinen kuva tästä suuresta linnusta, jonka väritys on kuin kattohaikaran, mutta jonka nokka ja jalat ovat lyhyemmät ja eri väriset kuin mitä tutulla kattohaikaralla.Ei minun lintusaaliini kovin ihmeellinen ollut, mutta enhän minä mikään lintukuvaaja olekaan, minä vaan kuvaan, kuten tuttua on, kaikkea mitä on tai mikä liikkuu.

Niinpä myös tuikitavalliset linnut, sorsat ja västäräkit jaksavat kiinnostaa, ja tässä vielä muutamainen lintukuva, lintuparatiisissa kun ollaan:Aikani polderillä pyörittyäni ja lintutornissa seistyäni on aika jättää tämä lintuparatiisi taakseen ja suunnistaa kohti Mehikoormaa. Tänne siis jäivät lintutorni ja rantavallit ja sadat pääskyt ja västäräkit ja sorsat alkusyksystä nauttimaan:


Venäjän rannikko siintää vastarannalla.Lintutorni jää taakse kun minä suuntaan askeleeni ja autoni kohti päivän pääkohdetta: Mehikoormaa.


2 kommenttia:

aare kirjoitti...

Ihan arvailua, mutta oliskos harmaahaikara??

Maris kirjoitti...

Harmaahaikara näyttäisi olevan.

Tänään oli muuten Postimees Onlinessa juttu sõjatammesta, mulle tulivat heti sun kuvasarjat mieleen. Nyt ilmeisesti asiantuntijat pohtivat, mitä puulle tulee käymään: http://www.tartupostimees.ee/547832/looduskaitsjad-pelgavad-puhajarve-sojatamme-havimist/