sunnuntai 14. elokuuta 2011

Kuuhullut

Viime yönä oli täysikuu ja alkuyöstä taivaskin oli kirkas, joten keksimme Kimmon kanssa alkaa kuvata kuuta. Minä kun en ole siinä koskaan sanottavammin onnistunut. Enkä onnistunut nytkään.

Yritin ensin pihamaalta napata kuvaa puiden takaa näkyvästä mollukasta, mutta valotukset olivat aivan poskellaan - käytin kiinteää erittäin valovoimaista objektiivia ja kuvista tuli aivan liian valoisia. Eikä sekään asiaa auttanut että tarjoilin kameralle ISOa isosti, 6400. 

Alla ainoa edes jotenkuten onnistunut kuva - kuu on silti vain vaalea pallo ilman muotoja:

Siellä se on, täysikuu, parvekkeelta nähtynä


Yrittelin sitten vielä yhtä sun toista asetusta ja sitten meni hermo. "Ei tästä tule mitään!!" messusin ja lopetin kuvauksen.

Jolloin perheemme insinööriluonne asettui tietokoneen ääreen ja kirjoitti Googleen: How to shoot full moon. Ja sitten rauhallisesti kysyi, että olenko kokeillut yhdistelmää: 100 ISO, aukko 11f ja nopeus 1/125 sec?

Käsittämättömät asetukset - voiko muka yön pimeydessä saada kuusta kuvaa tällaisilla asetuksilla!? Sysipimeäähän siitä tulee, pohdin. Kun vähänkin heikommassa päivänvalossakin ollaan näillä asetuksilla aika vaaravyöhykkeellä valon suhteen. Mutta kokeilemaan.

Alla olevan kuvan on ottanut Kimmo ja se on paras kuva kuusta mitä minun kamerallani on koskaan otettu. Parantamisen varaa toki on, mutta nyt ainakin alkaa tarinan juoni olla selvillä. Saattaapi olla että ensi yönä pyörii taas meidän parvekkeella kaksi kuuhullua tähyten taivaalle:6 kommenttia:

Sirkku kirjoitti...

Mistä johtunee, että elokuun kuu on aina ollut "paras". Sitten taitaa tulla helmikuun.
Laittakaa näytille myös ensi yön tuotokset.

Unknown kirjoitti...

Hei sinä kuuhullu, kun ensi yönä unohdat itseäsi kuvaamaan kuuta niin muista kuitenkin, että huomenna on aikainen herätys :)

Kiinnostaa, että kun sanoit kuun kuvaamisen olevan haastavaa, niin onko auringon kuvaaminen helpompaa?

Tiina Linkama kirjoitti...

Aurinkoa ei oikein taida voidakaan kuvata suoraan ilman monenlaiseta lisävarustetta ja suodinta etc - kun jo kuukin on yöllä noin valovoimainen. Eikä aurinko oikeastaan kauheasti kiinnosta, kun taas kuu on salaperäinen ja ihmeellinen.

Ja juu, aikainen herätys on mielessä.

Sylvia kirjoitti...

Komea kuukuva Kimmolla!! Täytyypä testata tuo asetus!

Kun kerran istutte siellä parvekkeella kuuta vahtimassa niin vahtikaahan Plejadeja myös: sieltähän tulee meteoriittia ja muuta krääsää tuutin täydeltä juuri nyt!

Tiina Linkama kirjoitti...

Sirkku - jäin miettimään tuota elokuun kuutta, ja tosiaan niinhän se on että täysikuu on elokuussa aina upea!

Sylvia, kiitos vinkistä. Joskin nyt näyttää että taivaalla on pilviä joten voi mennä kuun ja plejadien katselu poskelleen.

Vallaton kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen kokeilu. Kuukuvahan on ihan kuin jostain tieteiskirjasta. Hieno.