keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Baltezers, Mon Amour!

Tänä aamuna sain mielestäni varsin mainion idean. Koska aamu oli Otepäällä sumuinen –miksi emme menisi sinne missä aurinko paistaa. Kuten esimerkiksi Latviaan. Säätiedote kertoi että Riiassa paistaa aurinko, ja kas, voisimmekin käydä samalla latvialaisilla Baltezersin huipputaimistoilla. Ihan vaan katsomassa, että miten on kevät siellä lähtenyt käyntiin.

Hieman Linkama nikotteli, muistutti varsin kapeista käteisvaroista, muistutti siitä, että kevät ei ole vielä Otepäälle tullut, ei ainakaan istutusmielessä. Ja jotain muutakin sieltä kaiuttimista kuului.

No, katsominenhan ei maksa mitään, ja jos nyt saa edullisesti kasveja hankittua – Baltezersilla on meneillään ale-myynti, antavat omista kasveista -20% ja muiden kasveista -10% alennusta - niin eikö se kaikki ole ikään kuin kotiin päin? Ja mitä tulee istutuksen ajankohtaan, kasvit voivat aina odottaa roudan sulamista ja suotuisaa hetkeä kasvihuoneessani, siellä niiden on hyvä ja hellä olla.

Linkama yritti vielä jotain upista, mutta kun lupasin A) kutoa matkalla keskeneräiseen herralle tulevaan villapaitaan hihat ja B) tarjota Siguldan parhaassa ravintolassa näiden kotitekoista jäätelöä, Linkama ymmärsi, että tämä on tarjous, josta ei voi kieltäytyä.

Lähdimme matkaan.

Ja niinhän siinä kävi, että melko pian Latvian rajan ylitettyämme aurinko alkoi paistaa mitä maukkaimmin. Välillä pysäytimme auton riipiäksemme ylimääräisiä pomppia ja villapaitoja pois päältä.

Matkan varrelle jäi mm. Strencin hauska vesitorniJa junia, niitä näimme useita, viemässä tai tuomassa naftaa tai öljyä tai mitä lie.Hieman alle kolmen tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme perille.

Baltezersin kasvitarha, tuo minun Eldoradoni, sijaitsee n. 20 km päässä Riiasta. Kasvitarha on erikoistunut ennen muuta kaiken maailman havuihin ja ikivihantoihin, mukana monenmoista harvinaisempaakin sorttia. Ja toki suuren kasvitarhan valikoimista löytyy myös paljon muutakin mukavaa: lehtipuita, pensaita, perennoja, you name it.

Baltezersilla oli menossa ale-kampanja; ilmeisesti laman kyykyttämänä oli taimisto alentanut kaikki kasvinsa. Rhodoista olivat alennukset kaikkein muhevimmat: 20 – 60%, riippuen rhododendronin eli alppiruusun koosta. Ja matkaani lähtikin melko hyvän kokoinen valkeakukkainen Cunningham’s White –pöheikkö.

Olin luvannut Linkamalle, että moponi ei tällä reissulla keuli ja käyttäydyn muutenkin täysin asiallisesti, en hypi, en huudahtele, ja ennen kaikkea, en tuhlaa typeryyksiin, tahtoo sanoa, turhiin ostoksiin pennosiani.

Ihan vain järkeviä ostoksia teinkin. Maanpeittokasveja, tai paremminkin, soranpeittokasveja oli hakusessa, ja niistä oli ihan kiitettävästi tarjontaa.Tässä pienehkö kottikärryllinen erilaisia maksaruohoja, jotka päätyvät viime syksyllä rakentelemiini viherpenkkeihin, soraa peittämään.Tämä kärry olisi tehnyt mieli kantaa kotiin kokonaisuudessaan. Pulsatillat eli tarhakylmänkukat olivat nyt alta latin per kappale. Mutta lopulta tyydyin vain kahteen kappaleeseen.Ja tässä siis lopullinen ostosaalis. Huomatkaa, että vaikka Linkama yritti aluksi napista kuin Israelin lapset Mooseksen matkassa, niin aika muikea hymy on herrallakin.Ostokset tehtyämme kiertelimme vielä tovin keväisessä näytöspuutarhassa. Ja varhaisen ajankohdan huomioiden eivät näytösryhmäistutukset olleet nytkään lainkaan hullumpia.


Lopuksi, tässä lista ostoksista – taimia tuli siis kaiken kaikkiaan 36 kpl, mikä on minulle MALTILLISTA. Sanoisinko hyvinkin maltillista. Ja koko roska alennusten jälkeen kustansi 47,39 latia eli 66,80 euroa eli n. 1,85 euroa per kappale. Eli ei siis yhtään mitään, jos minulta kysytään. Varsinkin jos muistaa, että mukana oli yksi perin hyvänkokoinen alppiruusukin!

Alla vielä lista ja lasku tämän päivän ostoksista.
Siis, hyvä päivä tänään. Eikö vaan!

--

Aiemmista Baltezers-visiiteistäni löytyy juttua blogista. Kuinka Baltezers saapui minun havaintopiiriini eli käynti taimistolla Paulastiinan ja Elinan kanssa: tässä. Ja sitten Baltezers Revisited, eli kuvia lokakuulta samalta tarhalta: tässä.

10 kommenttia:

Kimmo Linkama kirjoitti...

(Huokaus.) Näinhän siinä sitten kävi. Tuskin oli Baltezers tullut puheeksi, kun alkoi -- näistä kuuluisista kaiuttimista puheen ollen -- molemmista kaiuttimista kuulua määrätietoista vaatimusta suihkuun menemisestä ja vähän äkkiä, että päästään liikkeelle.

Käsite "mopon karkaaminen käsistä" pitäisi määritellä jotenkin täsmällisesti näistä kasviasioista puheen ollen. Jos kaksi kottikärryllistä kasveja EI ole mopon karkaamista käsistä, kiinnostaisi tietää, mikä on. Ja liikkeellä oltiin siis tavallisella henkilöautolla.

Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin myöntää, että se rhodo on aika hieno. Ja jopa pääsi uuteen kotiinsa suht ehjän näköisenä, vaikka joutui lepäilemään takakontissa kyljellään, kun korkeus ei sallinut pystyasentoa.

Niistä muistakin luultavasti tulee erinomainen vaikutelma, mutta vapaaehtoisista kuopankaivajista olis niinku kysyntää...

Kimmo Linkama kirjoitti...

Ai niin, kohta B) tarjota Siguldan parhaassa ravintolassa näiden kotitekoista jäätelöä. No sainko sitä taivaaseen asti kehuttua jäätelöä? Kissan viikset, ravintola suljettu.

Mutta tarjous, josta ei voi kieltäytyä, ilman muuta.

Vallaton mummeli kirjoitti...

:D Koko ajan mulla oli virne suupielissä, kun MELKEIN arvasin, mitä tuleman pitää. Joo kasvi-ihmiset lähtevät katsomaan vaan, mitä on tarjolla, ei pienintäkään ostoaietta. Kimmon muikea ilme vaatimattoman kahden kottikärryllisen takana päästi pienet roiskeet näytölle. Viimeinen kommentti räjäytti pankin.

Kiitokset aamun nauruista!

Hienot ostokset!

Marjattah kirjoitti...

Ihana juttu, pippurisilla kommenteilla maustettuna! Puutarhahörhöjen puolisoille , niille parhaimmille, kehittyy persoonallinen, sarkastinen huumorintaju ja Erittäin Pitkä Pinna :-)
Kylläpä alkoi taimitarhat pyöriä mielessäni, pälvet pihassa on taas laajentuneet.

Onukoo kirjoitti...

Lyyrisenä mäkimäntyihmisenä hieman kaihoten katselin Latvian lumettoman keväisiä maisemia ja lueskelin mitä kaikkea oli saatavilla 60! eurolla. Olisihan se ollut hullua jättää ostamatta - ei muuta kuin istustuslykkyä!
Ne yhdet kukat näyttää ihan kangasvuokolta, joka on Suomessa rauhoitettu. Ovatko mahdollisesti jotain sukua keskenään?

Tolkku kirjoitti...

:) En san mittään

Sylvia kirjoitti...

Kyllä taas tuli naurettua! Ihan oikeassa ovat muutkin kommentoijat siitä "vain katsomisesta"!! En ole vielä kuuna kullan valkeana selvinnyt taimitarhoilta ilman että jotain roikkuu mukana, vaikka "piti vain mennä katsomaan"!!!
Että Linkaman pinna siinä vaan saa venyä samaan tahtiin kuin rouvan kasvi-into lisääntyy.

Nimetön kirjoitti...

Haha.
"mennään vaan vähän katselemaan". Meilläkin tuttu lausahdus. Sen jälkeen Como vetää maailman hirveimmät verkkarit päälle ja ns. orjalippiksen päähän koska tietää "katselemisen" jälkeen seuraavan kaivuuhommia.

Vähän olen kade, noista hinnoista ja etenkin siitä, että siellä pääsee jo taimitarhalle hörhöilemään.

Kuulin semmoista, että Backas lopettaa täällä. Harmin paikka, koska tänne ei kohta jää kuin Plantagen ja Bauhaus ja sitten muutama pienempi. Ei oikein mitään kunnollista, suurta taimistoa täällä pk-seudulla ja noita edellämainittuja yritän välttää.

Outi kirjoitti...

Öhh..niin toi edellinen kommenti on meikäläisen....

Tiina Linkama kirjoitti...

Outille piti jo aika päivää sitten kommentoimaan: tuohon kasvitarhojen vähyysongelmaan on olemassa hyvin konkreettinen ratkaisu. Hyppäät laivaan ja tulet tänne.

Sitten käydään niin Tartu Puukoolilla kuin Kanepi Aiandissa ja lopuksi ottaa rysäytetään vielä Baltezersille.

Ja vuokraa ihmeessä pakettiauto kun tulet! Saan minäkin sitten mukaani muutaman jo valmiiksi katsomani isohkon puun.