maanantai 20. huhtikuuta 2009

Laiska töitään luettelee

Laiska töitään luettelee, sanotaan, mutta eikö luettelemisessa ole oleellista ajankohta? Eikö se proverbiaalinen Laiska luettele töitään jo etukäteen? Saako luetella tehdyt työt – vai meneekö sekin laiskuuden piikkiin? (Suomen kansan viisaudet ovat kieltämättä moniselitteisiä ja -tulkintaisia.)

Niin tai näin, minä luettelen joka tapauksessa. Sillä miten muuten saisin ansaittua arvostusta? Miten kukaan ymmärtäisi sitä, miten tubli eli reipas olen tänään ollut. Kissan häntä ja sen nostaminen, tiedättehän.

Asiaan. Piti luettelemani tämän päivän urotekoni.

Ensimmäinen oli se, että lähdin ylipäätänsä ulos ja pihalle töihin, vaikka ulkona puhalsi aivan järjetön tuuli. Hiukset olivat päästä lähteä. Pihan pari ruukkua (ja ne olivat isot) lensivät kuin höyhenet pitkin pihaa, lohkeillen. Ja tuuli tarttui kaikkeen, pyöritti ja hyöritti.

Mutta minä vetäisin päälleni proffit työhaalarini (joita olin käyttänyt viimeksi viime syksynä – ja sivuhuomautuksena kerrottakoon, että ne olivat kutistuneet syksystä kahden numeron verran. Ja niiden piti olla kunnon materiaalia. Ei voi nykyisin mihinkään luottaa.)

Aloin valmistaa multasekoitusta. Nostelin hervottomia multa- ja turvesäkkejä, rakensin kottikärryyn varsinaista nannaa kasveille: hevonpeetä, jota haimme pari vuotta sitten säkkikaupalla paikalliselta ratsutilalta, kasvuturvetta, kanankakkaa ja mustaa multaa. Painaa muuten nuo säkit ihan oikeasti tautisesti.

Kyynärpäitä myöten multapehkussa möyrien siis sekoittelin sopivaa seosta, kuin Milla Magia konsanaan. Ja kirosin valmismultaseosten surkeaa laatua. Lukee pussissa Biolan tai Kekkilä ja lukee pussissa multa tai musta multa tai kukkamulta, niin lähinnä turvetta sieltä löytyy. ÄRS.

Sitten alkoi ruukkujen etsiminen, puhdistaminen ja mullalla täyttäminen. Ja liljojen, iristen, daalioiden ja miekkaliljojen istuttaminen suuriin ruukkuihin. Ja tuuli pöllytti keveää turvetta, heitteli tyhjiä multasäkkien muovikuoria pitkin pihaa.

Valmiit ruukut kiikutin kasvihuoneeseen, rysäytin vanhojen kuivuneiden tomaatintaimien päälle. Ehkä joskus jopa putsaan kasvihuoneeni.


Seuraavaksi istuttelin liljaruukkujen reunoille krassia. Varovasti lusikalla nostelin nuoria taimia pienistä kasvatusruukuistaan ja tietenkin onnistuin rikkomaan monta nuorta juurta. Ehkä näistä silti jotain vielä tulee. Ehkä ei.Seuraavaksi oli vuorossa Kanepista ostamani orvokit. Ne pääsivät nyt multiin – joskin tässä vaiheessa nätit ruukut loppuivat kesken.Mitäs sitten tein? Alkaa jo muisti pätkiä puhtaasta väsymyksestä. Joo, kastelin kasvihuoneen, siivosin ulkopihan tuulen tuivertamasta turvetomusta ja mullasta.

Ja sitten könysin sisätiloihin.

Tässä vaiheessa on tunteja mennyt ehkä kahdeksan. Ajattelin, että nyt en sitten muuta tee kuin vedä lonkkaa.

Keittiön pöydällä kuitenkin odottelivat minua vettyneet hajuherneen siemenet. Kyllä ne pitäisi saattaa multiin vielä tänään. Aloin väsätä Sylvian ohjeiden mukaisia paperitötteröitä ja istuttelin niihin sitten erinäköistä ja kokoista hajuhöntikkää alias lillhernestä.Ja kun kerran olin kaivanut istutusmultapussin esiin ja sotkenut olohuoneen pöydän, niin pistinpä sitten esikasvatukseen samalla auringonkukkaa ja kehäkukkaa.Sitten siivosin jälkeni ja tässä nyt olen. Aivan tajuttoman puhkiumpiväsyneenä mutta onnellisena.

Ehkä näistä minun ponnisteluistani syntyy jonain päivänä jotain! Sieluni silmät näkevät parvekkeen täynnä ruukkuistutuksia, liljoja, daalioita. Paljon krassia. Ja tietenkin hajuhernettä, joka putoaa kuin vesiputous parvekkeelta alas…

Laiska siis töitään luettelee, mutta luettelinpa kuitenkin.

Amen.

5 kommenttia:

Sylvia kirjoitti...

No voihan tarmonpesää!
Kyllä nyt pitää kesän teillä kukkia kuin Semiramiin puutarhat kun noin paljon on hommittu.

Mutta ei niitä hajuherneitä voi alaspäin suunnata, niiltä menee varret poikki tuulessa. Tarttevat jonkinlaisen risupelättimen jossa saavat kiipeillä ylöspäin kärhöillään tukea ottaen.
Minulla on iso muurarinpalju hajuherneitä odottamassa ja siinä on semmoinen n. 2 m korkea pajuhäkkyrä johon saavat kiivetä sitten.

Tiina Linkama kirjoitti...

Pajuhäkkyröitä olen suunnitellut kiipeäville hajuherneille.

Mutta sitten minulla on tällaista, josta nimenomaan sanotaan että se on riippuvaa mallistoa ja sopii erityisesti amppeleihin.


Siitä pitäisi tulla ne Semiramiksen putoavat puutarhat.

Kimmo Linkama kirjoitti...

"Tarmonpesä" on varsin oikea epiteetti. Rouva veti haalarit jalkaan ja hävisi pihalle, ja seuraava havainto oli suurin piirtein, että annatko kameran, otan näistä valmistuneista muutaman kuvan.

Näitä valmistuneita olikin sitten kasvihuone täynnä.

Tublisti tehty! Tinden mitalla, kuinkas muuten.

aimarii kirjoitti...

Väga tubli oledgi olnud! Sain lukemastani valtavan inspiksen ja suuntaan pian samantapaisiin töhin, kuten sinä olet puuhastanut. Rakastan katsella kaikkien, kuten eritoten sinun kasvihuonettasi. Minullakin on sellainen. Nyt siellä on vain kärhöjä, jotka eivät menesty meidän peruskallioisella pihalla muuten ja parissa ämpärissä on kasvamassa perunaa, että saisin jo ainakin juhannukseksi. Kuvittelin, että jo vapuksi, mutta pieleen meni.

Tiina Linkama kirjoitti...

aimarii, hienoa jos joku saa inspiraation näistä minun puuhasteluista.

Tämä päivä on ollut vähemmän luovaa touhua: olen kääntänyt maata ja repinyt nokkosen piiiiiitkiä juurakoita maasta.

Sentään muutamaisen orvokin sain ruukkuihin ja vielä tekisi hetkeksi mieli mennä kasvariin istuttelemaan krassinpoikia isompiin ruukkuihin.

Viime yö oli kylmä, mutta onneksi krassit kestivät sen kasvarissa. Ulkona oli vesiämpärät aivan umpijäässä, joten kylmää on täytynyt olla aika pitkään.