torstai 17. maaliskuuta 2011

Käynti Uzupion kansantasavallassa


Liettuan matkakertomus jatkuu. Olemme lauantaissa joka oli Vilna-päivä. Jolloin töpöttelimme kaupunkia ristiin ja rastiin. Ja vierailimme Uzupion kansantasavallassa.

Kuten aiemmin kerroin, Uzupio on yksi osa Vilnaa, lähellä vanhaa kaupunkia, jota asuttavat taiteilijat ja boheemit. Ja nuoret ja juopot. Taiteilijoista ja boheemeista luimme matkaoppaasta, havainnot nuorista ja puliveivariukoista taas ovat omakohtaisia.

Uzupiota on sanottu myös Vilnan Montmartre'ksi eikä se ole huono vertaus laisinkaan. Kaupunginosa, tai siis itse itsensä kansantasavallaksi julistanut Uzupio levittäytyy kukkuloille, kadut kohoavat keskusaukiolta mäkeä ylös ja alas. Monet rakennuket ovat koko lailla rähjäisessä kunnossa, mutta omalla tavallaan kuitenkin viehättäviä.


Rautaisia parvekkeita Uzupion kadunvarsien taloissa.


Rähjäromantiikkaa


Uzupion perustuslaki takaa myös kissoille oikeudet


Graffitit ovat yleisiä kaikkialla Vilnassa, niin myös Uzupiossa.


Torveen puhaltava enkeli on Uzupion suojelusenkeli.


Sama enkeli hieman erilaisessa muodossa.


Kolmas enkeli löytyy Uzupion vanhalta puolalaiselta hautuumaalta.


Enkelien ohella Uzipiota suojelee myös pieni merenneito Uzupioon vievän sillan alla.

Kahviloita ja ravintoloita Uzupiosta löytyy useita. Klasika oli erinomainen ruokapaikka, joka oli erikoistunut italialaiseen keittiöön.


Klasika oli sisältäkin hienostuneen klassinen, olematta lainkaan snobi.

Lupasin reissuun lähtiessäni kuvata myös Uzupion perustuslain, joka on painettu 9 kielellä metallilaattoihin pääkadun seinälle. Ja tässä tämä, klikkaamalla kuvaa se suurenee ja tekstikin on toivottavasti luettavaa:

 
Ja lopuksi vielä kuva yhdestä uzupiolaisesta ja hänen kissastaan. Huomatkaa myös iloinen lintu reliefin yläreunassa - kuvasta päätellen Uzupiossa kun kissatkin ottavat elämän suhteellisen rennosti: 9 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Mielenkiintoisaa :) Kiitos kertomuksista!

Kuparinruskea kissa on ainakin ymmärtänyt Uzupion ytimen, nauttii elostaan ja olostaan. Osaispa itsekin ottaa noin rennosti.

Vilna näyttää ihan siltä, että siellä on joskus käytävä...

Kuvistasi saa juuri sen tunnelman, minkä voin ihan tuntea, tuoksut (väliin varmaan hajutikin), värit, muodot, historian, venäjän ajan...

Mielenkiintoista!

Tiina Linkama kirjoitti...

Voi kuinka mukavaa oli lukea kommenttisi! Välillä jo mietin, että lukeeko kukaan, kun on ollut niin hiljaista kommentoinneissa.

(Kimmo heti tuossa vieressä hyssyttelee ja sanoo että ei ole blogistanian etiketin mukaista valitella kommentoijien vähyyttä. Enkä tietenkään valitakaan, kunhan teen huomion. )

Vielä jatkuu tarina parin kirjoituksen verran ja sitten pääsen jo uusiin aiheisiin.

Toivottavasti en ole puuduttanut kaikkia lukijoitani liialla kuvamäärällä tai aiheessa sitkeästi pysymällä?

Maikku kirjoitti...

Varmaan meitä lukijoita on!!!!! Minulle on kaikki uutta ja mielenkiintoista, vaikka olenkin Vilnassa käynnyt, mutta niistä retkistä on ainakin 15-20v sitten. Ihan piti prosuureita hakee matkatoimistosta...kiitos taas ja odotan lisää.....;)

Maria kirjoitti...

Kyllä ainakin täällä luetaan kuvakertomiksesi! Uskon, että aika monet ne lukee, mutta olen homannut, että ihmiset ovat aika laiskoja kommentoimaan...
kuvastaa jotenkin nykyaikaa, ei ehdi kirjoittaa, kun on niin paljon luettavaa, pitää ehtiä lukea mahdollisimman monet blogipäivitykset.

Joten Kiitos sinulle Tiina, jatka vain samaan malliin! :)

marja p kirjoitti...

Uzopian kansantasavalta näyttää tosi kiinnostavalta! Rähjäromanttisia taloja ja hienoja patsaita, viimeinen reliefi on aivan ihana! Kovin houkutteleva tutustumiskohde - ehkä jonakin päivänä...

Tiina Linkama kirjoitti...

Hahaa, johan tuli kommentteja kun hieman maukui. Kiitos. Niider voimalla pusken sitten vielä pari kolme juttua ja sitten voimme laittaa Latvia-Liettua-reissun pakettiin.

Uzupio on kyllä mielenkiintoinen kohde, mutta se oli rähjäisempi kuin luulin.

Kaduilla vaelsi muutainen turisti ohellamme, kunnon uzupiolaiset ulkoiluttivat koiriaan tai kiirehtivät omilla asioillaan, ja kunnottomat uzupiolaiset, sellaiset aika karmean näköiset kuhmu otsassa ja kädet ruvella olevat tyypit, tuijottelivat julmasti meitä tai pummasivat vihamielisinä rahaa tai tupakkaa. Viimeisistä jäi hieman halju olo, ja kun Uzupiossa mukana oli molemmat kamerani ja parhaat objektiivini, kannoin kaulallani näkyvästi usemapaa tuhatta euroa, mikä ei tuntunut mukavalta sekään. Onneksi matkassa oli henkivartija Kimmo.

Missään muualla Vilnassa en tuntenut oloani uhatuksi tai epävarmaksi.

Maija Mäkelä kirjoitti...

Uzupion perustuslaki oli juuri niin hauska ja osuva kuin arvelinkin. Kiitos siitä :)
Selailen tätä mosaiikkiasi vähän kerrassaan ja imen tunnelmia.

Olimme Suomessa, kun tuon televisiotornin luona taisteltiin. Se oli järkyttävä yö - ja järkyttävä ajanjakso. Sitäkään en unohda.

Tiina Linkama kirjoitti...

Mm - tervetuloa vain retkelle aina kun siltä tuntuu!

Uzupion perustuslaki on herttainen. Siinä on monta kohtaa jotka soisin ihmisten omaksuvan laajemmin. Kaiken kaikkiaan koko perustuslaki on mielestäni suvaitsevaisuuden ylistys. Vain väkivaltaa ei suvaita.

Marja Valkama kirjoitti...

Voi kiitos MIELENKIINTOISESTA Uzupion kertomuksesta! Perustuslaki pakottaisi mut muuttamaan Uzupioon välittömästi, erityisesti näin Turun tekojen ja siitä tulevien poliittisten seurausten takia. Mutta se, mitä sanoit vihamielisyydestä siellä, oli surullista. Sellaista se on. Mutta perustuslaki houkuttelisi.