perjantai 6. huhtikuuta 2012

Polkupyöräilijän Lahemaa - osa 1: Pedassaare

Polkupyörä on oiva tapa tutkia lähiseutuja. Võsu, joka sijaitsee Lahemaan luonnonpuistossa, on mitä otollisin paikka pyöräilevälle lomalaiselle. Mielenkiintoisia kohteita on lyhyiden fillarimatkojen päässä ja tiet ovat kuin tehtyjä pyöräilijöille, hiljaisia ja hyväkuntoisia.

Tänään esittelen niistä muutamaisen. Ne ovat kaikki luontokohteita, jotka ovat kivenheiton päästä Võsulta. Kivenheitto tarkoittaa tässä tapauksessa matkaa, jonka voi kepeästi taittaa juuri polkupyörällä. Joita sivumennen saa meiltä vuokrata.

Samalla muistutan, että uudessa majatalossamme eli Võsun Huvikummussa on vielä hyvin tilaa kesä- ja elokuussa. Heinäkuu on varattu. Varauskyselyt voi laittaa Villa Ottilian kautta tai tästä sähköpostiin: reservation ät villaottilia piste ee.

Ensimmäinen kohde on Pedassaare, joka sijaitsee ehkä n. 10 km päässä Huvikummusta. Tie sinne kulkee ihastuttavan raikkaan mäntymetsän läpi, on asfalttia ja hiljainen

Itse matkasimme Pedassaareen autolla, sillä vielä ei ilmat pyöräilyä suosi. Lisäksi takapenkillä istui eräs kultainen ja karvainen, joka ei polkupyörää osaa käyttää. Päivä oli 4.4.2012 - eli maassa oli vielä muutamaisia lumilämpäreitä vaikka kevät jo niitä sulattaa päivä päivältä pienemmiksi.

Pedassaare on yksi Võsun itäpuolisista niemistä. Sitä kutsutaan myös Männisaareksi (engl. Pine Island), ja niinpä uskon pedas -sanan olevan kaukaista sukua suomen petäjälle. Tämä on nyt sitten ihan minun omia pohdintojani, ei faktaa (lat. huom.)

Vielä 1000 vuotta aiemmin Pedassaaren niemi olikin saari. Ensimmäiset maininnat siitä löytyvät vuodelta 1454. Pedassaarella oli vanhojen asiakirjojen mukaan 1600-luvulla kolme taloa, jotka kuuluivat Sagadin kartanon maihin. Pääelinkeino oli kalastus ja kalastajat tekivät kalareissuja aina Suomen rannikolle asti. Vastavuoroisesti suomalaiset kävivät kaksi kertaa vuodessa Pedassaaressa vaihtamassa maataloustuotteita kalaan.

1800-luvun loppupuolella pedassaarelaisten kalastus ja merenkäynti laajeni ja alkoi siirtyminen pienistä kalastauspaateista isompiin aluksiin. Historiankirjat kertovat että vuonna 1890 ostettiin laivoja Pedassaareen niin Suomesta kuin Latviasta. Samalla alkoi Pedassaarella myös oma laivanrakennustoiminta. Rekisterit kertovat että vuonna 1900 oli Pedassaarella 7 isoa alusta ja viidellä tilalla asui merikapteeneja. Viron rikkain mies tuohon aikaan tuli myös täältä; Tanel Rommi (1848-1925) omisti 15 purjelaivaa, joista 7 oli ostettuja ja 8 rakennettu paikan päällä. Laivanrakentajat tulivat Suomesta ja Saaremaalta. Lastina oli yleensä Kundaan toimitettavaa sementtiä.

Neuvostoliiton miehitettyä Viron kyyditettiin kolme pedassaarelaista perhekuntaa Siperiaan. Neljä pakeni länteen.

Nykyisin Pedassaarella asuu n. 13-14 ihmistä ympäri vuoden. Lisäksi alueella on muutamia vanhoja kesähuviloita.

Siirrytään historiasta nykypäivään eli maisemiin, joita Pedassaare tarjoaa. Ovat sanalla sanoen upeat - lahdenpoukamasta löytyy pätkä hiekkarantaa ja niemenkärjestä taas kivikkoista merenrantaa.Joutsenet lipuivat merellä kovasta tuulesta huolimatta ja hanhetkin olivat pysähtyneet lahdelle levähtämään.

 Kimmo ja Latte Pedassaaren hiekkarannalla


Joutsen on töpötellyt Pedassaaren hiekalla


Joutsenia merellä


Kolme joutsenta kovassa merenkäynnissä


Maisemaa merelle Pedassaaren niemen oikealta reunalta

Pedassaaren niemenkärjen kivikkoista rantaa


Kivikkoinen lahdenpoukama niemen kärjessä


Joutsenet laskeutuvat

Suuria kiviä merellä


Hanhiparvi

Auringonkiloa merellä

Silläkin uhalla että jonkun mielestä suorastaan jankutan, toistan että nämä Lahemaan maisemat, metsät ja meret ovat uskomattoman kauniita. Võsu itsessään on meille rakkain, ja sen ranta suloisin. Mutta Võsun lähellä on todella paljon muutakin nähtävää ja koettavaa, kulkee sitten autolla tai polkupyörällä tai patikoiden. Pedassaari on vain yksi esimerkki. Jatkoa seuraa, sen lupaan.

Jos innostut ajatuksesta lomailla täällä, ota yhteyttä meihin! Yllä on linkit niin Huvikumpuun kuin meihinkin.

1 kommentti:

Liplatus kirjoitti...

Upeata hiekkarantaa on, ei tarttisi aina lähteä kauas kaukomaihin lomailemaan ainakaan hiekkarantojen takia.

Tulee mentyä nyt "nuorempana" pitkälle, kunhan askel lyhenee sitten on aika lähi seudun lomailuun.:)

Siperiaan on moni joutunut. Osahan lähti vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon paremman leivän perässä, mutta heidät lähetettiinkin Siperiaan.