sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Purtsen linnoitus ja terkkuja Buffalosta

Seuraa usean jutun kokonaisuus, joista ensimmäinen on Purtsen linnakkeesta Hiiunmäellä Itä-Virumaalla.

Lähdimme eilen koko perheen voimin Võsulta liikenteeseen, tutkailemaan miltä näyttää kevättalvinen Itä-Virumaa. Tärkeimpänä kohteena Narvan koski ja sen villi kuohunta, joka oli edelliskeväältä jäänyt mieleen.

Koska päivä oli kaunis ja meillä kaikilla oli niiiin mukavaa, päätimme kiertää lähiseutuja ja Suomenlahden rantoja hieman pidemmältikin. Nähtävää oli niin paljon, että jaan niitä pieniin paloihin. Tässä kaikkein pienin: Purtsen linnoitus.

Valkoinen minilinna näkyy hyvin Tallinna-Narva -tielle ja paikasta mitään sen enempää tietämättä päätimme tässä kohtaa tehdä ensimmäisen poikkeaman reitiltä. "Mikä ihme se tuokin on? "  pohdimme yhteen ääneen. "Näyttää miniatyyriseltä Turun linnalta" pohti Kimmo.


Hieman sokeripalaa muistuttava linnoitusrakennelma näytti hyväkuntoiselta - niin hyväkuntoiselta, että arvasimme sen rakennetetun uudelleen tai olevan täysin uudisrakennus. Kotona asiaa googlailtuamme selvisi, että näin on. Vuodelta 1533 peräisin olevan Tauben suvun linnoitus tuhottiin useammassakin eri sodassa, pahiten se sai siipeensä Liivin ja Suuren Pohjansodan (1700-1710) aikana. Vuosina 1987-1990 se rakennettiin uudelleen ja voitti vuonna 1991 Viron parhaimman rakennuksen arvonimen.

Nykyisin linna tai linnake - miten haluatte - toimii juhlien pitopaikkana; arvatenkin sen romanttinen ulkomuoto istuu hyvin häiden juhlintaan.

Kiertelimme hetken tätä valkeaa sokeripalalinnaa; minkäänmoista elämää ei siellä näkynyt. Olimme jo jatkaa matkaa kun huomasin linnan nurmialueella ison betonisen möhkäleen, jonka hyvällä mielikuvituksella voisi hahmottaa patsaaksi. Neuvostovuosien taidetta, luultavimmin,  pohdin. Mutta väärässä olin. Tämähän oli ihan nykytuotantoa:Hieraisin silmiäni. Näinkö oikein? Kyllä. Tämän taideteoksen on valmistanut Buffalon tyttö Sandy Bartz vuonna 2005. Mikä se on? Miksi se on tehty? Miksi se seistä nököttää Purtsen linnoituksen pihalla? Nämä ovat kysymyksiä, joihin en luultavasti heti, ehkä en koskaan, saa vastausta.

Voin vain todeta lastenlaulun sanoin:

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.

6 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Google kertoo kaiken:

http://www.e-empowernet.com/sbresume.html

-June 2005 - Participated in the Stone Sculpture Symposium in Luganuse, Estonia
A weeklong symposium to create stone sculptures from aerated cement blocks 4’x2’x2’.
Artists' works are on permanent exhibition in the town of Luganuse

Nimetön kirjoitti...

Hmm niin, ja mitä se niinkus esittää?

t:vilkkaalla mielikuvituksella varustettu Jaana Turusta

Tiina Linkama kirjoitti...

Mekin googlattiin Sandya ja selvisi että se on joku professor in Erie Community Collegessa. Suomeksi ilmeisesti kansanopiston kuvaamataiteen maikka.

Veistoshan on tietenkin mielikuvitusta kiihottava. Minun ajatukseni tämä kaunotaiteen teos vei Nepaliin ja hindujen hedelmällisyyspatsaaseen shivalingaan

mm kirjoitti...

Minulla taitaa olla samanlainen mielikuvitus kuin sinulla, Tiina :)

Johanna kirjoitti...

Luin juuri kirjaa Viron kartanoista, ja siinä kerrottiin aika seikkaperäisestikin Purtsen linnan restauroinnista. Ennen remppaa se oli samanlainen katoton raunio kuin monet muut virolaiset linnat nykyään. Muutama sellainen on netissä myytävänäkin kuvauksenaan "kolme kerrosta ja 24 huonetta".

Nimetön kirjoitti...

Onpa kerrassaan huomattavan ruma patsas ja täysin absurdissa paikassa. Mutta jos taiteen tarkoitus on herättää ajatuksia, niin kyllähän tämä mieltä hämmentää :)

- S Lahden takaa