keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Ruokaraportti Krakovasta

Mitä syödä Krakovassa ja millä hinnalla? Siinäpä kysymys, joka saattaa uteliasta Krakovan-matkaajaa kiinnostaa. Minä vastaan. Mitä vaan. Kaikkea löytyy ja mielestäni suhteellisen tai jopa hyvinkin edullisesti. Jopa Viron hintoihin verrattuna. Mutta Virossa onkin hinnat nousseet viime kuukausina huimaa vauhtia, valitettavasti.

Ruokapaikkoja on kaikkialla, mutta erityisesti niitä on kerääntynyt niin Vanhankaupungin alueelle kuin Kazimierziin. On italialaista, ranskalaista, juutalaista, puolalaista ja thaimaalaista keittiötä, vain joitain mainitakseni. Ja tietenkin myös McDonalds niille, jotka arvostavat amerikkalaista kulinarismia.

Me valitsimme ruokapaikamme aika satunnaisesti - yleensä menimme syömään kun nälkä iski ja silloin valitsimme paikan joka näytti miellyttävältä ulospäin ja jonka ruokalista vaikutti hyvältä. Emmekä koskaan pettyneet, mutta kerran pari yllätyimme todella positiivisesti.

Jos jotain erityisen eksoottista tai Krakovalle ominaista pitäisi kertoa ruokapuolelta, sanoisin että kymmenet jos ei sadat pienet ruokakioskit, joissa myydään yleensä sekä kebabia että pitkiä lämpimiä patonginpuolikkaita. Tuotteen nimi on: zapiekanki. Ja kyseinen leivänpötkylä syödään sitten liikkeessä. Vähän samaan tapaan kuin amerikkalaiset juovat Starbuck-kahvinsa aina liikkeessä. Meikäläiselle maalaishiirelle aika käsittämätöntä.


Kuvan kioskissa zapiekanki maksaa 6 zlotya eli n. 1.40 €


Kun kerran tämän syö-ja-hölkkää -tavan panimme merkille, osui sen jälkeen silmiin jatkuvasti erilaisia pontevasti eteneviä ihmisryhmiä, seurueita tai yksinäisiä kulkijoita, jotka vauhtiaan hiljentämättä pistelivät pitkää kuumaa patonkia poskeensa. Me emme paljon leipää harrasta, emmekä hölkkääkään, joten meiltä jäi tämä marssi-ja-mussuta -herkku kokematta.

Tässä muutamia otoksia ruokailuistamme.

Ensimmäinen on Kazimierzissä, ensimmäisenä iltanamme siellä. Aurinko paistoi kauniisti vegeravintolan terassille ja ajatuksena oli  vain hetkeksi istahtaa alas laskevasta auringonlaskusta nauttimaan, mutta sitten iski pieni nälkä. Ja pian edessä oli grillattua camembert´ia (minä) ja perunapannukakkuja (Kimmo). Koko hoito kera lasillisen olutta ja viiniä maksoi 59 zlotya eli n. 13,70 €.

Hyvä ruoka, parempi mieli, uumoilee Kimmo vegeravintolan terassilla.


Camembert-kiekko oli ehjä pöytään tullessaan, minä ehdin siihen jo viillon tehdä ennen kuin muistin ottaa siitä kuvan.


Kalleimman, mutta yhtä lailla parhaimman aterian söimme italialaisessa Portofino-ravintolassa Kazimierzissä. Ihastuin ravintolan ulkoasuun, hieman nuhjuiseen kivitaloon piazzalla. Talon ulkoseiniin oli maalattu kulinaristisia frescoja italialaiseen tyyliin.


Kimmolla on aivan oma erityinen ilme aina kun tilaus on tehty ja odotettavissa on jotain hyvää. Sitä on mukava katsoa. Tässä odotellaan ankanmaksaa ja viikuna-chutneyta tulevaksi Portofinon terassilla.

Koska ilta on aavistuksen kylmä, siirrymme pääruuan ajaksi Portofinon sisätiloihin Kimmo on saanut alkuruuan ja odottaa nyt pääruokaa. Ja taas tuo ilme! Maisk, maisk!

Tämä cheesecake itsessään on riittävä syy palata Krakovaan vielä uudelleen.

Portofinossa söimme siis alkuruuaksi molemmat ankanmaksaa ja viikunoita ja oli hyvää, aivan äärettömän hyvää. Pääruokana oli Kimmolla vasikanfile metsäsienikastikkeen kera, minulla oli vasikankieltä. Ja jälkiruokana minulla taivaallinen suussa sananmukaisesti sulava cheesecake ja Kimmolla lämmin omenapiirakka ja jäätelöä. Juomana olutta ja viiniä. Ja koko ateria maksoi 216 zlotya eli n. 50 € - ja oli sen väärti.

Schindler-päivänä eksyimme entisen ghetton kaduille ja matkan varrelle jäi pizzeria, josta kantautui kadulle aivan uskomattoman hyvät tuoksut. Ei auttanut kuin lyödä jarrut pohjaan ja istua alas. Kannatti. Vaikka paikka oli hieman levoton, terassi oli koko lailla liikennöidyn kadun varrella, oli pizzat parhaat mitä olemme eläissämme syöneet. Kaksi pizzaa, viini ja olut yhteensä 62 zlotya eli 14,40 €.


Aivan erinomaiset pizzat vanhan gheton alueella eli Podgórzen kaupungiosassa.


Tässä vielä nälkä kaihertaa massua, mutta ei kauaa!

Tässä siis pientä ruokaraporttia ja hintoja. Halvemmallakin olisi varmasti selvinnyt, mutta kerrankos sitä ulkomaille päästyään syö hyvin. Sillä onhan se niin että sotaväki marssii vatsallaan ja niin tekivät pienet maalaishiiretkin suuressa ja ihmeellisessä Krakovan kaupungissa.

12 kommenttia:

Kimmo Linkama kirjoitti...

Schindler-pizzat olivat todella huikean kokoisia, kuten kuvastakin näkyy. Ja hyviä. Todella hyviä.

Juomapuolesta ei ole vielä puhuttu mitään. En ota kantaa viineihin, koska itse hyvin harvoin juon niitä. Olen enemmän olutihmisiä.

Yleisin paikallinen olutmerkki oli Zywiec (äännetään suunnilleen 'shivjets'), hyvä lager-tyyppinen. Muita usein vastaan tulleita merkkejä olivat Warka ja Kasztelan (pastöroimaton), vallan hyviä vaaleita oluita nekin.

Puolalaisoluet ovat tosi vahvoja, alle 5,4 prosentin ei muistaakseni ollut mikään yllä mainituista. Warka yltää jopa 5,7 prosenttiin. Kovaan janoon kannattaa siis ainakin aluksi nautiskella jotain muuta yllätysten välttämiseksi.

Tuontioluista näytti useimmin olevan tarjolla Heinekenia ja saksalaista Paulaner-vehnäolutta.

Mietojen juomien ystävinä suhtauduimme aluksi hiukan varauksellisesti Karolinan suositukseen kokeilla Szarlotka-nimistä drinkkiä (toiselta nimeltään Tatanka). Se koostuu Zubrowka-vodkasta, jääpaloista ja omenamehusta. Maistuu täsmälleen herkulliselta omenapiirakalta, mitä 'szarlotka' itse asiassa tarkoittaakin.

Zubrowka on kumma juoma. Voltteja on 40, mutta aineessa ei ole edes alkoholin hajua. Raakana emme sitä ole uskaltautuneet kokeilemaan, mutta tuo omenapiirakkadrinksu on älyttömän hyvää. Zubrowkan erikoisuus on mausteena käytetty lännenmaarianheinä, vahvasti vaniljantuoksuinen ja -makuinen yrtti. Seuraavalla Puolan-reissulla kannattaa kokeilla.

Nimetön kirjoitti...

No jo on pizzoilla kokoa!! Vasikan kieli olisi minulta ehkä jäänyt väliin...!? Nam, tuli nälkä joka tapauksessa!!

T. Jussi

Tiina Linkama kirjoitti...

Jussi, vasikankieli on hyvää! Joskin porsaankieli on vielä parempaa! Reippaasti vain kokeilemaan.

Nimetön kirjoitti...

Nammmmmm, vasikankieltä (kuola valuu....). Ankanmaksaa (kuola valuu....).
Pitänee etsiä tämä Portofino :)

Terkut, Tomsku-herkkupylly, joka pikapuoliin pääsee herkuttelemaan Lontoon antimilla :)

Sylvia kirjoitti...

Ai kun tuli kamala nälkä!!!!!!!

Marjattah kirjoitti...

Vesi kielellä! Jostakin kumman syystä matkoilla kiinnostuu aina ruokailusta :) Onneksi muutaan päivän harrastus ei välttämättä vielä koidu linjojen menoksi.

Apropoo huomaanko vasta nyt Bloggerin muutoksen? Tapahtuiko se tänään vai aikaisemmin? Kuvan klikkaaminen auki tuo uudenlaisen näkymän, ja erilaisen paluun takaisin. Ensiärtymyksen jälkeen huomaan että siitä on etua sinun kuvakavalkadeillesi. Ekan kuvan avattuaan voi selata kaikki yhtäpäätä.

Kokeilin muiden ja omia blogeja kahdella eri selaimella, joten kai tämä on tapahtunut kaikille Blogger-blogeille.

Rummun äiskä kirjoitti...

Ruuat näyttävät maukkailta, ravintolat viihtyisiltä.
Juomista kokemusta tuliaispullosta,
Zubrowka vodkasta. Se maistuuu nestemäiseltä omenapiirakalta, uskomattoman hyvää!!! KIITOS
Onneksi pian keikka Puolaan, saa ostaa lisää "piirakkaa"!

Outi kirjoitti...

Epäilemättä Krakova on myös kaupunki kulinaristeille. Täytyy kyllä joskus käydä.

Mutta asiasta kolmanteen. Kerro miten saan tähän kommenttiin näkymään tuon kuvani, joka on noissa pikkukuvissa??

Kimmo Linkama kirjoitti...

Outi: Vaikuttaa siltä, että avatar ei näy, jollei sinulla ole Blogger-profiilia. Eli jollei sinulla ole Google-tiliä, ei tule naama näkyviin.

Saattaisi olla, että Blogger tunnistaa ja hyväksyy myös gravatarin eli Globally Recognized Avatarin, jollaisen voi luoda tällä saitilla.

Niin Tiinalla kuin minulla on Google-tili, joten meillä tuo käy automaattisesti.

Vallaton kirjoitti...

Nonniin, kohta on huomen ja mulla on taas nälkä. Sylkeä tässä nieleskelen.

Marjattah kirjoitti...

Lisäänpä tähän, missä kommentoin tuota Bloggerin uutta konstia näyttää kuvat. K50 on oppinut, että voit itse valita, miten haluat kuvien avautuvan. Asetuksista löydät toiminnon: LightBox , Kyllä tai Ei. Uusi on nimeltään LightBox.

Nimetön kirjoitti...

Nyt tuli nälkä...

Pakko nyt lisätä että muuten kulinaarisesti upealla Puolanrundillamme sain keikan ainoan heikon aterian juurikin Krakovassa - mutta silloinkin Mari sai kunnollisen herkun.

Seppo