tiistai 11. lokakuuta 2011

Kazimierz - Krakovan juutalaiskaupunginosa

Ennen reissuamme luin netistä Tapani Kärkkäisen, Sankarimatkailijan Krakova -kirjan kirjoittajan blogia, Minun Puolani, missä hän kertoo Kazimierzin juutalaiskaupunginosasta seuraavaa:

Vanha juutalaiskaupunki Kazimierz on Krakovan kaupunginosista eriskummallisin ja varmasti myös surullisin. Toisen maailmansodan jälkeen tämä vanha juutalaisen elämän keskus autioitui ja slummiutui. Monet kävijät pelästyvät sen köyhyyttä ja rappiota ja lähtevät nopeasti takaisin Vanhaankaupunkiin. Toiset taas antautuvat Kazimierzin lumolle ja kuljeksivat tuntikausia sen katuja. Tarkka kulkija voi löytää hilseilevän maalin alta häämöttäviä jiddisinkielisiä mainoksia, ovenkamanoissa olevia syvennyksiä raamatunlausekoteloiden jäljiltä... Hilseilevän maalin alta paljastuu joskus teksti, joka kertoo Kazimierzin juutalaisesta elämästä.

Kärkkäinen jatkaa kirjoitustaan muistuttamalla, että vanha Kazimierz on jatkuvan muutoksen alla ja siitä on muodostumassa yksi Krakovan trendikkäimmistä kaupunginosista.

Näin todellakin on - Kazimierz on tänä päivänä koko Krakovan mielenkiintoisin alue, joka vastaa joidenkin mukaan Lontoon Sohoa tai New Yorkin Villagea. Se on taiteilijoiden ja nuorison ja älymystön suosima alue, jossa on satoja ja satoja ravintoloita, kahviloita jotka levittäytyvät pienille kaduille ja joissa elämä jatkuu vilkkaana auringon laskettuakin.

Nainen istuskelee Singer-kahvilassa


Ravintolaelämää illan jo pimennyttyä.

Me vaelsimme useampanakin päivänä Kazimierzissä, poiketen erilaisiin kahviloihin ja ravintoloihin. Kuljimme koko matkan Veiksel-joelle, minne Kazimierz rajautuu yhdeltä suunnalta ja kävimme myös joen vastapuolella:


Riippusilta vie joen yli Kazimierziin.

Kazimierz koostuu siis sadoista kahviloista, gallerioista, ravintoloista. Kaupunginosassa asuu myös runsaasti tavallista väkeä, jotka eivät aina jaksa riemuita aamuyöhön asti auki olevista kahviloista, joista raikaa musiikki ja nauru asuntoihin asti. Luimme paikallisesta englanninkielisestä lehdestä, että 'kotikadullemme', eli Jozefa-kadulle, on suunniteltu isoja muutoksia. Vanhoja tällä hetkellä vuokra-asunnoista koostuvia rakennuksia aletaan kunnostaa, vuokralaiset häädetään ja tilalle pystytetään uusia komeita hotelleja. - Ei välttämättä se muutos mitä itse Kazimierzille toivoisin.

Samaa kertoi myös meidän Astoria-hotellimme uusi omistaja, määrätietoinen nainen, joka uhosi muuttavansa pienen ja viihtyisän, mutta samalla aika riisutun pikkuhotellin viiden tähden hotelliksi. Perusteluina: sellaista ei Kazimierzissä ole, ja sellaiselle on kysyntää. "Rikkaat amerikkalaiset juutalaiset, jotka vierailevat Kazimierzissä ikäänkuin pyhiinvaellusmatkalla haluavat vain parasta", selitti hotellin omistajatar.

Trendikaupunginosan ja rahan saapumisen aiemmin hieman nuhjuiseen Kazimierziin näki myös autokannasta - keskustorin ympärillä oli illalla parkkeerattuna useampikin iso Mersu, yksi Bentley ja pari muuta amerikkalaista luksusautoa, jotka Kimmo tiesi ökykalliiksi.


Punainen urheiluauto parkkeerattuna vanhan synagoogan eteen.

Minulle Kazimierz merkitsi värejä ja hyvää tuulta, rentoa meininkiä ja yhteisöllisyyttä. Istuessamme katukahviloissa ja nauttiessamme boheemista elämänmenosta totesimme, että voisimme hyvinkin ajatella asuvamme täällä - ja nyt en tarkoita Astorian omistajan unelmoimaa Viiden-tähden-Kazimierziä, vaan sitä hieman nuhjuisempaa, mutta ihmisen näköistä ja kokoista Kazimierziä, jossa maistuu elämä.


Koira seuraa kadun elämää ikkunasta


Seinätaidetta Jozefa-kadulla


Leipurin näyteikkuna


Olen tehnyt jälleen Kazimierz-kuvista oman gallerian, jota lämpimästi suosittelen, jos jännät pienet yksityiskohdat, erikoiset baarit ja koristeelliset ikkunat, oviaukot ja kyltit kiinnostavat. Ja onpa galleriassa yksi tämän reissun suosikkikuvista, joka on surrealistisuudessaan vertaansa vailla - missä muualla kuin Kazimierzissä (tai tarkemmin sanottuna sillalla, joka sinne vie) voi nähdä kultaisen lehmän kiitävän auton katolla keskellä kirkasta päivää! Katsokaa ja ihmetelkää! Nauraakin saa!3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi,oi ja oi! Vai sellaisia suunnitelmia - no arvatenkin tietysti. Silloin -90-luvun alkupuolella Kazimierz oli kyllä vielä aivan toisenlainen kuin nyt sinun ja Kimmon vierailulla. Tuntui suurinpiirtein siltä kuin olisi ollut jossain autioilla, salaperäisillä takapihoilla kiertelemäsä ja nyt siellä on siis toisenlainen tunnelma. Joka tapauksessa hienoa katsella noita kuvia, Krakovan tunnelma kyllä välittyy niistä ja jotain samaa fiilistä kuin silloin kun itse siellä olin siis vuosia sitten. Pitkä historia erilaisine vaiheineen tuntui ainakin minusta olevan Krakovassa elävänä läsnä vähän kaikkialla. Odottaa lisää!!!

T. Jussi
..ja siis Turusta

Anna-Mari kirjoitti...

Ihanaa on ollut seurata matkakertomustanne, jatkuuhan se vielä?! Krakova alkaa tuntua sellaiselta paikalta, johon tekee mieli...

Melissa kirjoitti...

Hei. Itse olimme kesällä Kazimierzissa ja rakastuin täysin paikkaan. Meillä oli koettavaa ja nähtävää siellä niin paljon, ettemme ehtineet ollenkaan vanhaankaupunkiin.
Kazimierz on paikka johon haluan palata :)