perjantai 15. heinäkuuta 2011

Otepää ja 10 ihmettä - 6. ihme: Päiväreissut

Aloitin tämän sarjan vastatakseni kysymykseen, joka nousi esiin keskustellessani Otepään Turismi-infokeskuksen uuden johtajan Ene Reedin kanssa: Kerro 10 syytä miksi kannattaa tulla Otepäälle.

Pyrin tässä sarjassa löytämään ns. pieniä ihmeitä, sellaisia, joita ei ehkä turistikatalogista  löydy. - Ei niin etteivätkö nämä katalogien matkailuvinkit, linnat ja muistomerkit ja museot, olisi vierailemisen arvoisia nekin. Toki. Mutta yritän etsiä ns. vakionähtävyyksien oheen lisäarvoa Otepäälle, jotain sellaista, jota itse olen täällä eläessäni kokenut merkitykselliseksi ja elämykselliseksi.

Kirjoitin aiemmin myös, ettei käsite 'Otepää' ole ihmeitteni sarjassa mikään tiukasti maantieteellisesti rajattu alue, vaan käsittää kaiken sen, mikä asettuu Otepään ympärille, mikä on helppo täältä käsin saavuttaa.

Niinpä 6. ihmeeni viekin matkaajan tien päälle, Otepään ulkopuolelle, tutkimusmatkoille lähiseuduille.

Kuudes ihmeeni on siis: Päiväreissut.

Otepään suuria etuja on sen erinomainen sijainti Etelä-Viron sydämessä. Otepää on kuin monisakaraisen tähden keskus, sakaroiden kärkien suuntautuessa jokaiseen ilmansuuntaan ja tarjotessa jokainen jotain uutta ja mielenkiintoista.

Päiväretket Otepäältä lähiseuduille, -kaupunkeihin ja -maakuntiin ovat itsellekin olleet elämän sokeri  - vai suolako se on, joka tekee elämästä maukkaamman?

Otepäällä asuminen on mahdollistanut vaivattoman tavan tutustua hyvinkin laajaan alueeseen Viroa, joka reissu reissulta avautuu yhä heterogeenisempänä, monimuotoisempana. Ja päiväreissuja suosittelemme myös Villa Ottilian asiakkaille, niille jotka ovat päättäneet jäädä luoksemme useammaksi päiväksi.

Riippuu matkaajasta itsestään kuinka pitkälle hän haluaa ajaa, kuinka paljon aikaa käyttää päiväreissuunsa. Jo alta tunnin matkan päästä löytyvät seuraavat tutustumisen arvoiset kaupungit: yliopistokaupunki Tartto,  Võrumaan keskus Võru, kaksoiskaupunki Valga/Valka ja Põlvamaan keskus Põlva. Eikä aikaa kulu kuin ehkä puoli tuntia pidempään ja on tavoitettu myös Mulgimaan keskus Viljandi, Kaakkois-Viron mielenkiintoinen Setomaa, Räpinan puutarhakaupunki ja Peipsi ja sen mielenkiintoiset pienet vanhauskovaiskylät.


Viljandin vesitorni


Ninan kirkko lähellä Alatskivea


Kimmo ja Latte Peipsin rannalla Räpinan lähellä


Kimmo poseeraa Jägalan putouksilla

Menisi koko päivä, eikä se riittäisikään kertomaan kaikesta siitä mitä näistä eri kaupungeista ja maakunnista löytyy. Kaupungit itsessään ovat kukin erilaisia ja mielenkiintoisia ja edustavat omalle alueelleen tyypillisiä piirteitä. Niiden ympäristössä on runsaasti luontokohteita, nähtävyyksiä, museoita. Löytyy uskomattoman hienoja suomaisemia, vanhoja linnanraunioita, komeita kartanoja, satakielilaaksoja, kanjoneita, hiekkakivilouhoksia, lepakkoluolia, kirkkaana virtailevia jokia ja kauniina kimmeltäviä järviä. Kyläkauppoja, toreja, mielenkiintoisia vanhoja hautausmaita. Herttaisia kahviloita, kauniita pihapiirejä ja puutarhoja.

Olen kirjoittanut tänne blogiin kymmeniä tarinoita päiväreissuiltamme. Hakusanoilla blogin omasta hakulaatikosta löytyy niistä juttua pitkälti. Tässä vain muutama linkki:

Pieni päivälenkki Latviaan.


Taevaskoda ja Võru


Setomaalla ja hieman Venäjälläkin


Endlan suomaisemat


Viljandi ja Põltsamaa


Paitsi hakusanoilla, pääsee blogissa samanaiheisiin teksteihin klikkaamalla jutun lopussa olevia tunnisteita.

Hyviä päiväreissuja toivotan, ensin näin blogissa, ja ehkä myöhemmin ihan oikeassa elämässäkin. Tervetuloa! Me ohjaamme teidät perille!

Että tällainen ihme tällä kertaa.

Ei kommentteja: