perjantai 13. elokuuta 2010

Aamulla Taevaskodalla

Eilen oli asiakkaista välipäivä ja käytin sen lähtemällä aamutuimaan Ahja-joelle, Taevaskodaan. Oli kerääntynyt suuri valokuvausvajaus, mitä piti purkaa. Ja mikä voi olla tämän parempi paikka!

Olen aiemminkin paikasta kertonut, mutta kertaus on opintojen äiti ja niin hieno kohde kuin mitä Taevaskoda on, ansaitsee tulla esitellyksi useammankin kerran.

Kyse on luonnonsuojelualueesta ja luontoretkikohteesta noin 50 km Otepäältä ensin Põlvaan ja sieltä hieman eteenpäin Mammasten suuntaan ja vähän ohi. Ajoaika Villa Ottiliasta Taevaskodan parkkipaikalle on melko tarkkaan 45 minuuttia - se tuli eilen testattua mennen tullen.

Ja mikä siis on Taevaskoda? Nimi tarkoittaa Taivaan asumusta tai Taivaan majaa. Ja asumukset ovat suuria valtavia hiekkakivitörmiä, väreiltään punaisia, keltaisia ja punakeltaraidallisia, jotka kohoavat Ahja-joen molemmille reunamille. Ja Taevaskodia on kaksi: Suur ja Väike eli suuri ja pieni, jotka molemmat sijaitsevat Ahja-joen padon alajuoksulla.

Neidon luola Väike Taevaskodalla

Suuren Taevaskodan punaisia kallioita

Ahja-joki ja Taevaskoda ovat korkealla Villa Ottilian asiakkaille suositeltavien nähtävyyksien listalla. Emmekä itse väsy näkymiin vaan vierailemme näissä maisemissa kaikkina vuodenaikoina. Sillä maastot ovat täällä ihmeellisen kauniit - eivät vain nämä upeat kallioleikkaukset, vaan koko ympäristö. Ahja-joki, joka virtaa Pienen ja Suuren Taevaskodan ohitse, tarjoaa kasveille ja linnuille ja vaikkapa muurahaisille hienot elinolosuhteet.

Keväällä ja kesällä metsät sirkkuvat ja tirskuvat lintujen äänistä, tikka hakkaa kelopuuta, korento surahtaa korvan ohi.


Taevaskodaan ja Ahja-joen maisemiin on mahdollista tutustua monella eri tavalla:  kävellen, polkupyöräillen, kanoteeraten tai iki-ihanalla jokilaiva Lonnylla ajellen. Eilen patikoin ja ajelin Lonnylla.

Lonny lähtee liikkeelle Ahja-jokea halkovan padon kohdalta. Padon toiselle puolelle jää leveä Ahja-joki, joka on itse asiassa suuri tekojärvi ja padon toiselle puolelle jää joen alajuoksu, jota kiertävät ohjatut kävelyreitit.

Molemmat reissut ovat tekemisen arvoisia.

Itse laajensin vielä omaa reissuani tehden puikkauksen Muurahaisten Mini-valtakuntaan eli mäntymetsään lähellä Lonnyn satamaa,  jossa on satoja ellei tuhansia muurahaispesiä. Tätä ei pidä kuitenkaan sekoittaa Aksjassa sijaitsevaan todelliseen ja kuuluisaan Muurahaisten Valtakuntaan, joka on nyttemmin rauhoitettu, eikä sinne pääse ilman opasta vierailemaan. Muurahaisten valtakunnan kekojen sanotaan olevan jopa 3 metriä korkeita. Tässä minun löytämässä Mini-Valtakunnassa keot olivat parhaimmillaan ehkä 1,5 metrin korkuisia. Komeita nekin.


Koko päivän retkestä olen rakentanut pitkästä aikaa kunnon valokuvagallerian, johon pääsee tutustumaan klikkaamalla tästä: Tiinan aamuretki Taevaskodaan ja Ahja-joelle.

Mielelläni kuulisin ajatuksianne kuvista!

Ja tervetuloa vaan meille - me kyllä ohjaamme teidät sitten Taevaskodalle!

3 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Olipa kaunista ja rauhoittavaa katseltavaa, ihanat värit!

Tiina Linkama kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tiina Linkama kirjoitti...

Taevaskoda ON hieno paikka, ja tietoisesti jätin parhaat palat, eli kauneimmat kuvat sinne linkintakaiseen galleriaan.

Mielelläni, tosi mielelläni kuulisin kuvista kommentteja, koska minusta ne eivät ole ihan huonoja.

(Ehkä olen vain liian subjektiivinen, mutta mielestäni mukana on muutama ihan oikea helmikin... )