lauantai 7. huhtikuuta 2012

Polkupyöräilijän Lahemaa - osa 2: Vergi ja Altja

Jatkan Võsun lähistön nähtävyyksien esittelyä polkupyöräilijän näkövinkkelistä. Edellinen reissu päättyi Pedassaareen eli Mäntysaareen, jolla on mielenkiintoinen historia. Täältä matka jatkuu rantaa pitkin eteenpäin.

Seuraava pysähdys on Vergin mererantakylä, jolle leimaa antava on vierasvenesatama. Sen takana olevassa niemenkärjessä kannattaa pistäytyä - maisema merelle on hieno, ja ken pitää isoista kivistä, löytää niitä täältä.


Vergiä ei voi ohittaa pysähtymättä iki-ihanassa Lamba-Adan baarissa. Baarin Ada ja hänen lampaansa ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen mutta Adan aikuiset lapset pyörittävät idyllistä baaria, toivottavasti vielä pitkään.


Kimmo hengailee Lamba-Adan baaritiskillä

Vergistä matka jatkuu Altjaan, joka on tunnettu kalastajakylänä. Kylän erikoisuutena ovat vanhat perinteiseen tapaan rakennetut olkikattoiset perinnetalot ja kalastaja-aitat rannalla. Myös Altjasta löytyy hyvätasoinen iso ravintola, jonne tuodaan turisteja yleensä bussilasteittain. Me pidämme Lamba-Adan hieman nuhjuisesta tunnelmasta enemmän, mutta ei pidä Altja kõrtsiäkään väheksyä.

Altjan vanhoja kalastajien aittoja meren rannalla

Altjasta voi sitten kääntää jo pyörän kotia eli Võsua kohti. Kun kurvaa Oandun komeiden metsien kautta ei tarvitse palata omia jälkiään. Reissu kokonaisuudessaan on n. 30 km.

Mutta reipas fillaroitisijahan haluaa jatkaa matkaansa ja suuntaa kohti Vainupeata ja eteenpäin. Siitä seuraavassa kirjoituksessa lisää.

2 kommenttia:

aare kirjoitti...

Huomasitko oliko Altjan körtsissä toimintaa, kuulin täässä taannoin, jotta olisi "suletud"

Tiina Linkama kirjoitti...

aare - oli kiinni. Oltaisiin menty syömään jos olisi ollut auki. Ajateltiin että ei vielä ole sesonki.

Mikä kiinnitti huomiota oli, että aita kõrtsin vanha perinneaita oli yhdestä kohtaan hajalla, eikä sitä oltu korjattu. Kimmon mukaan joku oli ajanut sitä päin, ei siis missään tapauksessa vanhuuttaan kaatunut.

Täytyy tutkailla asiaa netistä. Kiitti vinkistä1