keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Hakkeen autuudesta - eli lukijakysely

Mökkipäiväkirja jatkuu.

Heräsin aamulla aika lailla jäykkänä. Haketus on hauskaa, mutta paljon kumartelua se kuitenkin edellyttää. Ja kun nuoremmaksi tässä ei käydä, vaikka lepolomalla ollaankin, niin rehkiminen näkyy tai ainakin tuntuu kehossa.

Mutta hake on ihanaa. Ja sen käyttö on moninaista.

Kävimme eilisiltana seuraavan puhelinkeskustelun haapsalulaisen Anne-ystävättäreni kanssa.

Anne kertoi omalla pihallaan olevan omenapuiden karsimisen jälkeen tolkuttomasti oksia ja risuja, jotka Anne aikoi polttaa virolaiseen tapaan. Minä ehdotin Annelle, että hän voisi hakettaa oksat, nyt kun Arttoo Dettoo is in town (eli käytettävissä olisi myös hakettajani.)

Anne pragmaattiseen tyyliinsä kysyi: "Mutta mihin minä sitä haketta sitten käyttäisin!?"

Minä vedin henkeä ja aloin sekavasti paasata hakkeen ja katteen ja kateviljelyn autuudesta. En usko, että sain Annen vakuutettua hakkeen ihanuudesta.

Koska tiedän, että Anne lukee näitä juttujani, haastankin lukijani. Nyt kaikki kertomaan mihin he ovat haketta tai katetta käyttäneet ja miksi!

Luotan teihin - vakuuttakaa Anne siitä, että hakkeesta ja katteesta on paljon iloa ja hyötyä!

Estradi on nyt vapaa! Mielikuvitus on vain rajana!

Jälkikirjoitus: Minulla on nyt toistakymmentä jätesäkkiä täynnä pilpettä ja ehkä saan teiltä ideoita sen luovaan käyttöön. Nyt siis joukolla kertomaan omia kate- ja hakekokemuksia ja miten olette katetta käyttänyt!

13 kommenttia:

Vallaton mummeli kirjoitti...

Minä käytän haketta esim marjapensaitten ja hedelmäpuitten juurella, kompostin kuivikkeena, joillakin käytävillä katteena. Mökillä ulkohuussin kuivikkeena maailman parasta. Mietinpä missä vielä. Haketta ei koskaan ole liikaa.

Sirkku kirjoitti...

Vähän asian vierestä: minulle tuli yöllä mieleen, että pitääpä pyytää Sinulta esittely siitä hakettimesta.
(mistä hankit, mitä maksoi, millainen käytössä jne.)
Olen saanut sellaisen käsityksen, että sehän on ihan perusvehje joka huushollissa, missä vähänkin on pihaa ja puutarhaa.

isopeikko kirjoitti...

Haketta voi polttaa uunissa. Se lämmittääkin :)

Maija Mäkelä kirjoitti...

Kate- ja hakekokemuksia ei vielä ole, mutta kade kyllä tulee... Saa nähdä, tuleeko meille tuonsortin hakkeri, kun muut hakkerit on estetty nettiturvalla.Mies on näitä oksanpolttajia...

Meillä se tuote menisi ainakin hyyskään ja kompostiin ja puskien juureen, poluille ja kivenkoloihin...

kiirepakolainen kirjoitti...

Isojen ruukkujen katteena. Kukissa pysyy kosteus paremmin.
Pikkulassa tietty, tuikkaus kuivaa katetta silloin tällöin on oivallinen sekoitus siihen itteensä.
Harvavirkattuun pussukkaan tai pitsisukkahousupussukkaan haketta ja pikkulan katosta roikkumaan....ooo mikä metsän tuoksu!

Minz kirjoitti...

Kyllähän näitä jo tulikin, samoja meillä: puskien alle pitämään kosteutta ja estämään rikkakasvien kasvua, kompostin kuivikkeeksi (meillä on tätä jo varalla, vaikkei komposti vielä toimikaan), mökillä ulkohuussin kuivikkeena (sitoo myös hajua!). Hätäpäissämme ollaan käytetty myös puugrillin sytykkeenä, jollei ole ollut kuivia puita ollut käyttää - toimii! Ja koska asutaan savimaalla, hake toimii myös kasvimaan maanparantajana, ilmastoijana - ja lopulta pikkuhiljaa maatuu taas kasvien omaksi hyödyksi. Ja tulee omat risukot tarkkaan hyötykäytettyä! =D

Tiina Linkama kirjoitti...

No löytyyhän täältä monenlaista käyttöä! Oletteko käyttäneet katteena viljelyksissä?

Minä torjun katteella lähinnä rikkaruohoja, eli puiden ja pensaiden juureen, myös kukkapenkkiin. Pitää tosiaan kosteutta hyvin.

Hyyskään, kyllä, ja kompostiin.

Jäin miettimään mm:n mainitsemaa kivien juurile - eli siis miksi?

Sirkku kysyi että millainen vempain minulla.

Minulla on oikeastaan murskain, ei silppuri. Näin ollen lopputuotos on aika isoa murskattua palikanpuolikasta. Etuna on taas että Arttoo Dettoo nielee myös paksua puuta. toisin kuin jotkut hellemmät silppurit. Merkki on Bosch, kuvista näkyy varmaan tyyppimerkintä.

Kuvia esim tällaisessa linkissä: haketus

Ostettu jo monen monta vuotta sitten kun näin esittelyn messuilla. Oli silloin kallein vehje mitä myynnissä oli, mutta esittelijä selitti että tässä kohtaa hinta kohtaa laadun. Kuten on tehnytkin.

Kysyn nyt muilta hakettajilta, että millaisella vehkeellä työskentelette?

Minz kirjoitti...

Haa, yritin löytää jotain merkki- ja mallitietoa meidän silppurista, mutta ne ovat vuosien aikana kuluneet pois. Sellainen aika pieni meillä on. Kun terät teroittaa, se tekee hetken ihan vallan hienoa purua, vastaavaa kuin kauppojen myyntipusseissa, sitten pikkuhiljaa se alkaa tehdä isompaa ja lopulta se suurinpiirtein laittaa oksan vain spiraaliksi. Siinäkohtaa otetaan ja teroitetaan terät taas. :) Samalla tavalla toimivat nuo karkeammatkin kuin pienet, mutta nätimpäähän se irtonainen silppu on. Paksuimmat oksat ovat olleet noin viisi senttiä halkaisijaltaan, mutta niiden täytyy olla kuivia - tuore puu ei leikkaannu, vaan terät jäävät jumiin. Yleisimmin nämä risut ja oksat, mitä hakettimesta läpi laitetaan ovat alle sentin paksuisia. Eli siis pieneen käyttöön - juuri meille sopiva. :)

Vallaton kirjoitti...

Mun vanhin oksasilppuri on jo 20 vuotta vanha ALKO1600. Siihen on ostettu teriä jo melkoisesti ja niitä on myös teroitettu. Toimii vieläkin ja sillä saa siistiä jälkeä. Hän toimii mökillä

Seuraava on Viking (jotain), joka sanoi viime kesänä sopimuksen irti. Käynnistyskytkin toimii satunnaisesti eikä aina silloinkaan. Viking ei ollut pitkäikäinen, olisko kestänyt kymmenisen vuotta.

Toissapäivänä sain ihan upouuden Bosch AXT 23 TC murskaimen, joka on nyt koekäytetty. Sillä tulee vähän krouvimpaa jälkeä kuin ALKOlla. Testissä oli tosi väkkyröitä koivun oksia, joita ei ALKOn syöttöaukkoon olisi saanutkaan, mutta Bosch nieli ne helposti kitaansa.

Maija Mäkelä kirjoitti...

Niistä kivenkoloista. Meillä on metsäinen mökkimaa ja kaikenlaisia kivenkoloja, toiset haluttuja, toiset eivät. Polut kulkevat joskus kivien yli ja vähän kerrassaan kivet nousevat enemmän pinnalle häiritsevästi. Maa painuu jossain muuallakin häiritsevästi. Että semmoisiin juttuihin...

Nimetön kirjoitti...

Palattava vielä 'vanhaan' asiaan. Me viikko sitten katkottiin pensaita ja tehtiin haketta taloyhtiön koneella. Nyt kuulemma tarvitaankin lisää ja kun itse lähdin töihin, Mari jäi tekemään tilausta kuorma-autolla tuotavasta hakesäkistä.
Eli mä en tiedä mitään mutta taloutemme päivystävän maatalouskosmetologin mukaan hake on hyödyllistä ja välttämätöntä

Seppo

Tiina Linkama kirjoitti...

Seppo - Mari on NIIN oikeassa. Mutta niinhän me naiset olemme, kuten olet varmasti huomannut elämäsi aikana. :)

Nimetön kirjoitti...

Että oksasilppuri - kyllä teettää töitä, valita oikea merkki netistä ja soitella ketjuja läpi, että onko varastossa. Boschilainen on tähtäimessä ja maksaa maltaita. 23TC tai 25TC, tehoja pitää olla, mutta sulake rajoittaa. Jos saan hintaa 450 erkkiä, haen pois. Jos en saa, niin ostan peräkärryn ja rva saa ajella kaatopaikalle ja maksaa itsensä kipeeksi oksista.

Puolensa ja puolensa!