perjantai 5. marraskuuta 2010

Valokuvatorstain 183. haaste: !

Tämän torstain valokuvallinen haaste on lyhyesti ja ytimekkäästi: !

Riemastuneina ensimmäisestä sateettomasta päivästä pitkään aikaan hyppäsimme autoon ja lähdimme ajelulle etsimään huutomerkkejä. Suuntasimme kulkumme Valga/Valkan kaksoiskaupunkiin; ehkä rajakaupungeista löytyisi huudahdeltavaa.

Ja löytyihän huutomerkkejä useampiakin. Olen koonnut niistä kolme sarjaa, joista ensimmäinen olkoon virallinen vastaukseni haasteeseen.

Ensimmäiset huutomerkit:


Einars Repše, Latvian pääministeri vuosina 2002-2004

Nuori latvialainen mies seurasi kuvaussessiotani kadun toiselta puolelta. Hän valisti minua samalla siitä ketä ja mitä kuvasin. Graffitissa huutaa Latvian entinen pääministeri, Einars Repše, joka toimitti virkaa vuosina 2002-2004.

Latvian pääministereillä on syytä huutoon; maa on taloudellisen luhistumisen partaalla, työttömyys on hurjaa ja syrjäytyneiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Tämä oli selkeästi nähtävissä kurjassa Valkan pikkukaupungissakin. Tietenkin marraskuun pimenevä päivä vaikuttaa minkä tahansa kaupungin yleisilmeeseen, mutta en muista aiemmin nähneeni niin paljon kurjasti pukeutuneita ihmisiä värjöttelemässä kaupan edessä tai laahustamalla kadunviertä pitkin kuin mitä nyt.

Palatessani Repšen kuvauksesta autolle kipitti eläkeläisrouva luoksemme. Hän oli huomannut ulkomaiset rekisterikilpemme ja halusi pummata meiltä tupakkaa. Rouva höpötteli omiaan latviaksi, ja Eräs takapenkillä suoranaisesti hikeentyi ja otti käyttöönsä huutomerkit:

Toiset huutomerkit:Vanha rouva yritti käyttää kaikkia osaamiaan vironkielisiä sanoja pitääkseen yllä kohteliasta small talkia ja laskujemme mukaan sanavarastoon kuului kolme: suitsu (tupakka) sekä hea koer (kiltti koira). Joista jälkimmäiset kaksi olivat  aavistuksen ylimitoitettuja Takapenkin Räyhähengestä puhuttaessa.

Poikkesimme pikapäin paikallisessa puodissa ostamassa latvialaisia makkaranpötkäleitä, jotka ovat huomattavasti herkullisempia kuin virolaiset, nyttemmin useimmiten Atrian valmistamat normimakkarat. Ja sitten palasimme takaisin Viron Valgaan. Kyse on siis kaksoiskaupungista, josta puolet sijaitsee Viron puolella, puolet Latvian puolella.

Ero rajan ylitettyä on huikea. Heti rajan tuntumassa sijaitsee kaksi suurta kauppakeskusta, jotka räikeine valoineen olivat kuin huutomerkkejä pimenevässä yössä.

Kolmannet huutomerkit:

Sini-musta-valkea huutomerkki

Kauppakeskus Rimi takapihalta kuvattuna

14 kommenttia:

pappilan mummo kirjoitti...

Olen tuolla Valgassa käynyt matkalla läheiseen ystäväpappimme seurakuntaan. Kyllä tuo ero on kuitenkin iso noiden kahden välillä.

Nukke kirjoitti...

Mielenkiintoisia huutajia olit löytänyt. Tuosta kaksoiskaupungista olis ollut mielenkiintoista nähdä kuva viron puolelta (siis maisemaa. kauppakeskus varmaan oli viron puolella) ja sitte latvian puolelta.
Hyvää Pyhäinpäivää !

arleena kirjoitti...

Latvia ei ole vieläkään tuosta suosta päässyt, taloudelliset ongelmat rasittavat edelleen.
Vaikuttava huutomerkki, vaikka tosin se ei vaikuttanut siihen tilanteeseen kovinkaan millään tavalla.

Kimmo Linkama kirjoitti...

Minua on jo tovin hämmästyttänyt tämä "vapaaehtoinen eristäytyminen". Luulisi, että jo neuvostoaikaan, kun rajoja ei ollut, olisi totuttu molemmin puolin käymään molemmilla puolilla.

Kun raja kulkee keskellä kaupunkia, tämä katu on Virossa, tuo Latviassa. Välimatkaa ehkä 50 metriä. Tuolla kadulla ei KUKAAN puhu viroa.

Elin- ja hintataso tietysti ovat erilaiset kahdessa valtiossa, mutta luulisi silti, että vapaan rajanylityksen myötä terävä rajaviiva olisi jotenkin laimentunut enemmän vyöhykkeeksi.

Mistä tuleekin mieleeni, että Otepää on kyökkisosiologiaa ajatellen tosi hyvässä paikassa. Puoli tuntia pohjoiseen, ja olet Tartossa, elävässä ja hyvinvoivassa yliopistokaupungissa. Puoli tuntia etelään, ja olet Valgassa/Valkassa kaikkine ristiriitoineen.

Marjattah kirjoitti...

Aivan upea vastaus haasteeseen! Kuvat ovat iskeviä, kertovia, ja tekstiisi yhdistettyinä antavat paljon ajattelemisen aihetta. - Myös siitä, miten kuvahaasteisiin voisi suhtautua. Kamera kaulaan ja liikkeelle!

Tiina Linkama kirjoitti...

Pappilan mummo - ero kahden kaupungin välillä on jatkuvasti vain kasvanut. Siinä missä Viron Valga on elpynyt ja kunnostunut silmissä, on Latvian Valka köyhtynyt ja kurjistunut.

Nukke - lupaan jatkossa kuvata lisää kaupunkeja. Mutta kuvia ja juttua löydät Valgasta ja Valga/Valkasta jos painat tämän jutun tunnistetta: Valga - sieltä tulee uusimmat-ennen - järjestyksessä kaikki aiheesta kirjoittamani jutut. Ja jos napautat tunnistetta: Latvia, tulee sieltä lisää Latvia-aiheisia juttuja ja kuvia.

arleena - Olet niin oikeassa!

Marjattah - Olen itsekin sortunut monta kertaa hakemaan haasteeseen kuvan vanhoista kuvistani, vaikka haaste muuttuu paljon haasteellisemmaksi kun lähtee sitä toteuttamaan eli kuvaamaan annettua tehtävää. Siinä oppii aina itsekin samalla jotain.

Crane kirjoitti...

löysitkin monta vastausta haasteeseen ja kaikki hienoja ja paljon kertovia. on myös mukava saada viitetietoa paikoista, joita kuvaat; lukijakin pääsee "nojatuolimatkalle".
Rapsutuksia Lattelle; mainio vahtikoira!

SusuPetal kirjoitti...

Kuvat ja tarinat ovat kolmen huutomerkin arvoiset!!!

Kissapelakuu kirjoitti...

Hienoja vastauksia kaikki, parasta näistä vaikea valita, tarinasi kuvissa pitävät siitä huolen.
-vastauksien metsästysretket ovat monesti hyvin antoisia, niin kuin tämä teidänkin retkenne taisi olla juuri sellainen!
Mukavaa viikonloppua!

aimarii kirjoitti...

Jokainen huutomerkeistäsi on pysäyttävä - Latte jo äänivolyymilläänkin.

Tässä ohessa minä ojennan sinulle lapsuuden muistojen viestikapulaa, otako kiinni?

Tiina Linkama kirjoitti...

Kelpasiko kapulaksi tuo tämänpäiväinen kirjoitukseni elämäni laivoista - lapsuudesta tähän päivään?

OnuKoo kirjoitti...

!:D
Hyvä ja pysäyttävä juttu kuvineen kaikkineen. Laivatarinat myös mieleeni !:)
Terveiset Ridalan Tanskasta!

Vallaton kirjoitti...

On sellainen vaihe, etten jaksa keskittyä haasteisiin, mutta Latte-vahti on mainio. Tais mennä tupakinkerjääjältä pasmat sekaisin :)

kipi kirjoitti...

Kaikki huutomerkit ovat hyviä! Tuo graffiti on aika hienoa taidetta, vähäeleistä. Helsingissäkin olen nähnyt vähän samanlaisella tekniikalla tehdyn kuvan.