sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Elintarvikkeiden hinnat Virossa 1.1.2011

Vuoden ensimmäisenä päivänä Viro siirtyi euroon. Kansalaiset etukäteen pelkäsivät nopeaa hinnannousua hintamielikuvan hämärtyesssä.

Kirjasimme eilen muutamien peruselintarvikkeiden hintoja ylös, ja tulemme tekemään saman kyseisille tuotteille muutaman kuukauden välein nähdäksemme alkavatko hinnat nousta.

Oheista listaa on lukijat toivoneet tänne blogiin, jotta he puolestaan voivat tarkistaa mitä ruoka maksaa tällä hetkellä Virossa ja verrata hintoja Suomen vastaaviin - nyt kun euron myötä vertailu on helppoa.

Tuotteet on valittu Otepään Konsum- ja Maxim-kaupoista. Hinnat saattavat olla joissain supermarketeissa tätä hieman alempia ainakin joidenkin ns. sisäänheittotuotteiden kohdalla.

(Luetteloa täydennetty 2.1.2011)

Maitotuotteet:

- Maito 1,5 l ( punainen 2,5 %) - 0,95 €
- Voi 82 %, 150 g - 1,12 € (7,47 €/kg)
- Jogurtti, maustettu, 380 g purkki - 0,86–0,93 €
- Jogurtti, maustettu, 1 l tölkki - 1,14–1,40 €
- Eesti Juust pala - 8,85 € / kg
- Edam-juusto, pala, 200 g - 1,27 € (6,35 €/kg)
- Parmesan-juusto, pala, 150 g - 2,55 €
- Kadakas-savujuustoviipaleet 150 g - 1,57 €
- Kananmunat 10 kpl, (koko M) - 0,82 €

Leivät:

- Fazerin paahtoleipä, 300 g - 0,52 €
- Ruisleipä Kodukandi, 800 g, viipaloitu - 1,18 €
- Reissumies 240 g (8 viipaletta) - 0,61 €

Liha- ja kalatuotteet:

- Jauheliha sika-nauta (Rakvere Perenaise) 400 g - 1,72 €
- Vürsti-makkaraviipaleet (salami-tyyppinen) 105 g paketti - 1,40 €
- Toorvorst makkara-paketti 450 g -  2,49 €
- Porsaan ulkofilee - 6,07 €/kg
- Tonnikalasäilyke (palat vedessä) 170 g - 1,05 €

Vihannekset ja hedelmät:

- Sipuli - 0,49 € / kg
- Valkosipuli - 5,53 € / kg
- Tomaatti - 1,59 €/kg
- Peruna - 0,29 € / kg
- Kurkku - 1,59 €/kg
- Jäävuorisalaatti - 2,23 €/kg
- Ruukkusalaatti - 0,76 €
- Appelsiini Navel, suuri - 1,53 €/kg
- Banaani - 1,34 €/kg

Juomat:

- Vichy Everin, sitruunanmakuinen, 1,5 l -  0,35 €
- Appelsiinimehu Optima Linija 1 l - 0,57 €
- Coca-Cola Zero 2 l -  1,27 €
- Saku Originaal -olut, 6 x 0,5 l - 5,23 €
- Prince Henry kuohuviini -  3,50 €
- Viru Valge (38 %, vaniljan tai mustaherukan makuinen) 0,5 l - 6,38 €

Muut tuotteet:

- Kahvi, Paulig President 500 g -3,70 €
- Spagetti 500 g - 0,88 €
- Riisi, pitkäjyväinen, 1 kg - 1,14 €
- Ketchup, Salvest terav, 250 g -  0,73 €
- Hienosokeri 1 kg - 0,82 €
- Fazerin suklaalevy 200 g - 2,10 €
- Mysli, 1 kg pussi - 2,55 €

Savukkeet:

- Trend menthol, 20 kpl - 2,05 €
- Paramount menthol 20 kpl - 1,85 €

Olisiko joku tuoteryhmä joka erityisesti kiinnostaisi peruselintarvikkeissa?
Kaiken kaikkiaan eilen olivat tuotemerkinnät vielä aika puutteelliset, kaikissa tuotteissa ei hintoja ollut. Kotona huomattiin myös, että Saku-oluen six-pack oli tarjoushintaan 3,83 € + pantit, mutta kassakuitissa näkyi että koneeseen oli lyöty normaalihinta: 5,23 € + pantit.

Jatkamme hyllyjen välissä sukkulointia ja hintojen seuraamista.

Terveisin Otepään hintapoliisi

11 kommenttia:

Sylvia kirjoitti...

Hyvä idea! Olispa suoraan verrannollinen meillekin, mutta en jaksa ruveta SEK laskemaan euroiksi. Mutta vähän humia saa kuitenkin, kun 1 euro = n. 8,5 SEK

Sirkku kirjoitti...

Suomalaiset ovat alkaneet taas käyttää ehtaa voita. Valion voi on ollut 1,39e (500g) S-marketin tarjouksessa.Muistelen joskus ennen suomalaisten rahdanneen Vironmatkoilta voita. Miltä nyt näyttää voimatkalaisten tulevaisuus?
K-kauppojen valikoimissa on ihana "Rukiinen pähkinäjogurtti" puolen litran pikarissa, lisätty maitohappobakteerikantoja, valmistusmaa Viro. Hinta on vaihdellut 0,89- 0,95e:n välillä (tuntuu hurjan edulliselta). Millaisia jogurttivalmisteita siellä saa, maustettuja/maustamattomia?

Tiina Linkama kirjoitti...

Sirkku - jugurtteja on täällä monenmoisia, niin suomalaisia Valion jugurtteja (jotka valmistetaan täällä, osa valmistetaan Alma-tuotemerkillä, osa Valio-tuotemerkillä)kuin virolaisia ja latvialaisiakin jugurtteja.

Aikana, jolloin vielä itse söimme maustettika ja makeita jugurtteja, eli n. 6 vuotta sitten, meidän suosikkimme oli leipäjugurtti, joka lienee samantapaista kuin tuo mainitsemasi rukiinen pähkinäjugurtti.

En tiedä kuinka suosittuja Suomessae ovat ns. joogijugurtit eli juotavat jugurtit, joita myydään täällä usein pusseissa. Nämä ovat ihan perusjugurtteja, ei mitään delux-smoothieita, joita niitäkin on tullut kauppoihin jos minkälaisia.

Kun seuraavan kerran menemme kauppaan tutkimme tarkemmin maito-osastoa ja jugurtteja + katsomme voin hinnan. (Täälläkin käytetään paljon voita varsinkin ruuan valmistukseen, mutta 100%:n voita (viroksi või) suositumpi on 'võie', jossa on rasvaa alle 82, mukana jonkin verran kasvirasvaa, ja joka on edullisempaa kuin puhdas voi.

Tiina Linkama kirjoitti...

Tulipa paljon kirotusvirheitä, mutta ehkä saatte selvää.

Maria kirjoitti...

Kiitos Tiina, tämä on erittäin mielenkiintoista. Jotkut tuotteet ovt näköjänsä selvästi halvempia kuin täällä, mutta tietäähän sen, että ero pienenee ajan kuluessa. Kahvi on kallista kaikkialla.

Aikanamme vertailimme hintoja Saksassa ollessamme. Ja yllätys yllätys, vain oikeastaan liha +jalosteet ja tietysti kaikenlaiset karkkiherkut/makeiset olivat selvästi halvempia kuin Suomessa. Mutta muissa tuotteissa ei niin isoja eroja ollut, jopa toiseen suuntaan. Varmasti euro tasaannuttaa hintoja.

Meille suomalaisille on helpottava asia, kun ei tarvitse enää rahojen kanssa vexlailla. Mutta kyllä ymmärrän virolaisetn (ainakin osan)surevan menetettyään oman rahan. Kruunut olivat kauniita!

Toisaalta matkailun yksi jännitävä puoli on rahojen kanssa sähläily :D
Hassuja kommelluksia on tapahtunut joskus juuri rahojen kanssa.

Joka tapauksessa Villa Ottilian väelle riemullista , onnekasta ja värikästä alkanutta vuotta!
Voipi olla, että Viron maisemissa vielä joskus törmäillään ;)

Nimetön kirjoitti...

Aika pieni tuo hintaero on useissa tuotteissa, kun vertaa Suomen hintoihin. Lidlissä ainakin jotkut jutut näyttäisivät olevan jopa halvempia täällä... ajattelen vaan tällaisen tavallisen talliaisen osaa, kun palkat on käsittääkseni Virossa selvästi alhaisemmat kuin täällä. No eipä tuosta eurosta muutenkaan tiedä - kovin on jotenkin vähän heikossa hapessa koko homma tällä hetkellä. Ruotsissa sentään on tuo kunnon vanha kruunu!! t. Jussi

Tiina Linkama kirjoitti...

Nyt on lisätty tänne myös voi ja sokeri ja jugurtit ja hedelmiä etc.

aare kirjoitti...

Vaikkei ihan peruselintarvike, niin bensan hinta olis mukava seurattava, sehän in sielläpäin noussut säännöllisesti kuin aurinko.

Tiina Linkama kirjoitti...

aare - Bensasta ja sähköstä ja muista vastaavista tulee oma lista, samalla luetellaan pesuaineet, kosmetiikka etc.

Eli on jo mietintämyssyssä.

S kirjoitti...

Hitsi TIina, ehdit tekemään postauksen juuri samasta aiheesta, jota joskus viime yönä unessa suunnittelin! Eipä silti, eihän tämä oman postauksen tekoa estä, varsinkin, kun Tallinnan hinnat ovat varmasti vähän muuta kuin siellä Otepään suunnilla.

Tosiaan, jotkut tuotteet ovat Suomessa selvästi edullisempia kuin Virossa ja niihin kuuluvat mm. lasten purkkiruuat. Sattuneesta syystä näitä hintoja on viime vuodet tullut vertailtua, ja joka kerta kun käymme Suomessa, ostamme useamman laatan pilttejä ja bonia. Tosin tuskin enää kauan, sillä kuopuskin alkaa jo olla aikaihmisten ruuilla.

Tiina Linkama kirjoitti...

S - olisi vain mielenkiintoista verrata Tallinnan ja Otepään hintoja, joten tee ihmeessä oma hintakatsaus. Ja tokihan meillä on eri lukijoita, vaikka varmasti samojakin.

Mistä tuli mieleen, että se olisikin mielenkiintoista tietää onko meillä ulkosuomalaisilla Viron eläjillä paljonkin yhteistä lukijakuntaa.