perjantai 10. joulukuuta 2010

Monika-myrsky pyyhkäisi Viron yli

Elämme ihmeellisiä aikoja säiden puolesta. Viime yönä rikottiin Viron lumiennätyksiä kautta aikojen kun Monika-hirmumyrsky, joka pahimmillaan puhalsi yli 25m/sekunnissa, puhalsi valtakunnan yli.

Pahimmin saivat siipeensä Harjumaa ja Virumaat, niin Lääne- kuin Ida-Virumaa. Tallinnassa on liikennekaaos ja Narvan ja Tallinnan välinen tie on paikoitellen täysin katki. Samoin on bussiliikenne Tallinnasta Narvaan täysin pysähdyksissä. Tallinnan lentokenttä on sekin pääosin suljettu ja suurin osa lennoista peruttu.

Loksassa ja Võsulla, joita myrsky pahiten kuritti, on ollut sähkökatkoksia, jotka uutisten mukaan on jo saatu korjattua. Sähköttömiä talouksia on kuitenkin vielä 11.000 ja korjaustyöt käyvät hitaasti kun kaatuneet puut ja ylenpalttinen lumikuorma estävät korjaajia pääsemään muuntoasemille.

Lumiennätyksiä tosiaan rikottiin monin paikoin maata. Eniten lunta satoi Väike-Maarjaan, jossa eilen mitattiin lumenkorkeudeksi 20 cm ja tänään yli 60 cm. Viljandissa tehtiin myös monin paikoin kaikkien aikojen lumiennätyksiä.

Ihmisiä on monin paikoin lumen saartamina. Onnettomimpia ovat olleet ne, jotka ovat jääneet autoon lumeen kiinni. Pelastuslaitos on pitkin yötä pyrkinyt pelastamaan näitä hätään joutuneita, joista jotkut ovat joutuneet istumaan autoissaan useita tunteja. Yksi henkilö kuoli tielle kun hänen päälleen ajoi toinen auto, kun mies oli noussut autostaan ihmettelemään lumeen juuttunutta omaa autoaan.

Otepää pääsi tähän nähden melko vähällä. Lunta tuli rapiasti, mutta sähköt ovat päällä koko kaupungissa ja kadut ovat auratut. Meilläkiin ulko-ovetkin aukesivat vaivatta ja asiakkaamme pääsivät hiihtämämään.

Mutta tänään ei grillata ulkogrillissä:


Maisemat ovat valkeat, mutta kunhan  tuisku tuosta hiljenee ja taivas sinertyy, myös talvisen kauniit. Ja meillähän kukkivat tulppaanit lumen keskellä:


5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tämmöisellä kelillä on ihanaa jos on mahdollista pysyä sisällä: lukea kirjaa tai askarrella vaikkapa joulukortteja. Tai -torttuja! Ainakin ihanan tunnelman kyllä luo tämä lumi!

Sylvia kirjoitti...

Joo, kyllä on kummaam hommaa tämä lumen tulo! Täälläkin missä ei juuri nähdä lunta kuin käymäseltään, on kunnon lumipeite!!
No kyllä sitä taas grillataankin kunhan kevät tulee, hihi! Enää vajaa pari viikkoa kun käännytään kevääseen päin!!

Tarja kirjoitti...

Toivottavasti Huvikummulle ei ole käynnyt mitenkään. Ja toivottavasti Jouluksi on lumet jo Tallinnastakin luotu, et pääsemme sinne :)
Riihimäellä on lunta sopivasti, ei ole liika, mut työpaikka on Espoossa ja sielläkin sitä piisaa.

Laulussahan sanotaan: On lunta tulvillaan...

Marjattah kirjoitti...

Uutiset vahvisti kertomuksesi. Hurjaa on lumentulo täälläkin, mutta Virossa näyttää talvi riehuvan tositarkoituksella. "Hankeen on vajonnut turistibusseja. Teille on kaatunut lukuisia puita. Osa pelastusmiehistöistä liikkuu Bandvagen-tela-ajoneuvoilla. Autoihin juuttuneille ihmisille on viety huopia."
Huhhuh. Toivottavasti ihmiset saadaan turvaan. Hyvä ettette ihan myrskyn silmään joutuneet.

Tiina Linkama kirjoitti...

Kersten - näinpä pitääkin nähdä nämä tuiskuilmat. Ainoa vaan että meillä on asiakkaita, että ihan valtavaa pukinpajaa ei voi olohuoneen pöydälle leväyttää.

Sylvia - kiitos muistutuksesta. Kevät koittaa... mutta eletään ensin tämä talvi ja nautitaan siitä!

Tarja - huoli on kova Huvikummusta. Kimmo jo nauroi että talosta ei näy kun tuuliviiri tornin katolta. Toivottavasti ei kuitenkaan näin. Lähdemme ihmettelemään maisemia kun asiakkaat lähtevät Villa Ottiliasta.

Marjattah - huomasin itsekin että myös Suomen media on huomannut että täällä on tuiskuttanut hieman tavallista enemmän. :)