torstai 2. syyskuuta 2010

Huvikumpu otettu haltuun - vuorossa pontevaa pohdintaa

Eilen ajettiin sitten kauniissa loppukesän (vai oliko se alkusyksyn) auringossa Otepäältä Huvikumpuun eli Võsuun hakemaan talon avaimet ja tarkistamaan, että talo on luovutuskunnossa.

Ja oli se. Hieman ihmetytti se huolellisuus, jolla talo oli putsattu kaikista huonekaluista, muutamia ikivanhoja sänkyjä lukuunottamatta. Alunperinhän oli puhe siitä, että kaikki huonekalut jotka haluamme jäävät taloon. Loppumetreillä vanhoista sängyistä ja pöydistä näytti tulleen kovin rakkaita. (Jopa irtokivet pihalta, kivijalan ympäristöstä oli siististi noukittu pois.)

Ei siinä mitään, helpompaahan se näin on. On ikäänkuin puhdas pöytä - jota ei siis ole - jolta aloittaa talon sisustus. Toisaalta, joistain vanhoista huonekaluista, kuten ruokapöydistä, olisi ollut apua ainakin alkuvaiheessa.

Paikalle jätetyt sänkyrajat - kaikkiaan 12 kpl - sopivat talkooväen majoitukseen nyt syksyllä ja ehkä uudelleen keväällä. Ja sitten nekin voi kantaa juhannuskokkoon. Olen jo suunnitellut miten verhoan ne sopivilla kankailla niin, että niissä voi hyvällä omalla tunnolla talkooväki nukkua.


Yläkerran saliin oli jätetty neljä sänkyä


Boksit oli tyhjennetty keittiokalustusta ja muutamaa yläkerrassa olevaa sänkyä lukuunottamatta

Minun oli tarkoitus kuvata taloa tarkkaan ja paljon, jo siksikin, että voin talkooväelle näyttää etukäteen millaista on ja mitä pitäisi tehdä. Jäi kuvailut kaikessa hässäkässä vähiin, kamerakin toimi milloin sattui. (Lat. huom: Miksi sen pitää aina silloin hajota, kun sitä juuri tarvitsisi! Vanha rakkine!)

Kuvittelin, että kierrämme ensin nykyisen omistajan kanssa talon ja tarkistamme, että kaikki on luovutuskunnossa, ja sitten jäämme paikalle vielä kahden, jolloin on aikaa suunnitella ja kuvailla paikkoja kaikessa rauhassa.

Väärin kuvittelin. Kiinteistövälittäjä oli unohtanut talon pohjapiirrokset toimistolle ja niin sitten ensimmäisen kiertokäynnin jälkeen ovet suljettiin ja lähdettiin papereita hakemaan.

Siinä taloa kierrellessämme ehdin kuitenkin tutkailla paikkoja tulevia talkoita silmälläpitäen, eli katselin myös ensimmäisiä, ns. keveitä remppakohteita sisältä ja ulkoa.

Tällä hetkellä helppoja remppakohteita on kaksi boksia, jotka pitäisi kunnostaa: maalata seinät, pestä keittiö ja kylppärit.

Yhden makuuhuoneen lastulevy-mikälie seinä ja katto kaipaavat nekin maalia, samoin keittiön seinä. (Makkari on myöhemmin eristetty keittiöstä ja väliin on rakennettu lastulevyseinä, joka on jäänyt maalaamatta):

Lastulevy- tai mitä-lie-levyä seinänä


Yleisvaikutelmia Huvikummusta

Kaiken kaikkiaan olin aika yllättynyt miten siistiltä talo näytti tyhjänä.

Suurin osa lattioista on erinomaisia, on parkettia, lautaa ja laminaattia. Keittiön korkkimatto on kurjassa kunnossa, se täytyy vaihtaa johonkin toiseen materiaaliin. Alakerran suuren salin lattiassa on kaksi koloa, jotka ovat jääneet jäljelle kun vanhat portaat on poistettu kahden salin väliltä. Toisessa tornissa oli kokolattiamatto - hirvitys - täytyy tutkia mitä sen alta löytyy. Mutta muuten lattioissa ei ole suurtakaan valittamista.

Alakerran suuren salin lattian aukot
:

Alakerran tornihuoneen kokolattiamattoSuurin osa talon huoneista on puupaneloitu, mikä tekee talon yleisilmeestä lämpimän. Vain kahdessa boksissa on kiviseinät, jotka kannattaa maalata raikkauden ja valoisuuden vuoksi.

Portaat toisen boksin ylempään kerrokseen


Yhden boksin hilseilevää seinää yläkerroksessa


Arvaan, että lukijalla on vaikea hahmottaa taloa sitä näkemättä. Kun se on vaikeaa jopa sen nähtyä. Mitä ovat nämä boksit? Ja salit? Ja makuuhuoneet?

Yritän selittää. Ensin yleiskuva talosta ulkoa:Talo on L:n muotoinen, joskin molemmat sivut ovat enemmän tai vähemmän yhtä pitkät. Sisäänkäynti on näiden kahden sivun nurkassa. Yllä olevan kuvan neljä korkeaa ja kapeaa ikkunaa antavat isoon alakerran saliin, joka on yhtenäistä tilaa. Ja sen yläpuolle on yläkerran vastaava iso sali. Molemmat salit päätyvät tornikammariin.


Tässä samat neljä ikkunaa sisältä päin. Kuva aiemmalta käynniltä, pöydät kadonneet nyt


Toinen kuva alakerran salista. Myös tämä vanhempaa satsia. Eli kaikki kuvassa näkyvä irtaimisto mattoa lukuunottamatta on kadonnut. Maton alla ne reiät lattiassa.

Tämä oli siis alakerran suuri sali. Yllä olevassa kuvassa Kimmo seisoo tornihuoneen ovella.

Vastaavanlainen iso sali on myös yläkerrassa. Yläkerran salissa ei ole noita isoja pystysuoria palkkeja huonetta jakamassa ja kattoa tukemassa. Yläkerran tukipalkit kulkevat siis horisontaalisessa suunnassa.


Tämäkin kuva aiemmalta kerralta - nyt on sängyt ja biljardipöytä etc. kadonneet salista, jäljellä vain neljä vuodettaAjatuksenamme on, että asetumme itse asumaan joko alakerran tai yläkerran suureen saliin, torneista tulee työhuoneemme:  Kimmolle toimisto alakerran torniin  ja minulle maalausateljee yläpuolelle, toisen kerroksen torniin.

Talo on siis L:n muotoinen ja toinen siivu on suuria saleja, toisessa siivussa on sitten niitä bokseja eli erillisiä asuntoja 2-3 kappaletta, riippuu hieman miten niitä lasketaan. 


Taloa tornilta katsottuna

Nämä boksit ovat siis omalla sisäänkäynnillä varustettuja erillisiä asuntoja, hieman eri kokoisia. Sisäpihalle katsoo kahden boksin ikkunat. Nämä kaksi boksia ovat kaksikerroksisia: alhaalla on keittiö ja wc/suihku ja ylhäällä makuutilat. Oikeanpuoleisessa boksissa on lisäksi pääsy koko talon päädyn levyiselle parvekkeelle. Ja parvekkeen alla on vielä oma terassi.Talon päätyä, yllä parveke, alla kiviterassi ja huonokuntoista lautaterassia


Ensimmäisessä kerroksessa on lisäksi keittiö, yksi makuuhuone, portaat kakkoskerrokseen,  kylpyhuone, wc ja sauna ja saunan pesutilat sekä kodinhoitohuone.

Kakkoskerroksessa on suuren salin ja yhden makuuhuoneen ohella kaksi boksia, joihin sisäänkäynti on ulkoa, terassin puolelta. Lisäksi kakkoskerroksesta löytyy kylpyhuone ja pari wc:tä.


Yläkerran makkari, kuva aiemmalta käynniltä, sekin nyttemmin siis tyhjä huonekaluista. Tähänkin suhteellisen isoon tilaan pystyisi rakentamaan oman sisäänkäynnin ja tästä tilasta saisi myös yhden boksin, wc/kylppäri on, mutta keittiö pitäisi sitten erikseen rakentaa.


Kahteen muuhun talon toisessa päässä sijaitsevaan boksiin on käynti terassin kautta, eli tästä portaat ylös


Ja tässä näkyy talon toisen pään terassi ja ne kaksi muuta boksia hieman paremmin, tämäkin aiemmin otettu kuva

Aikamoinen ketunpesä siis - sisäänkäyntejä on alakerroksista neljä (pääovi, yksi boksinovi, merenpuoleinen kodinhoitohuoneen ovi ja alakerran salin ovi) ja yläkerroksista kaksi (terassin kautta sisään käytävät boksit.)

Moni on kysynyt että miten me jaamme aikamme Otepään Villa Ottilian ja Võsun Huvikummun kesken. Emme tarkalleen tiedä itsekään. Perusajatus on kuitenkin se, että Vösu on aktiivinen eli auki vieraille lähinnä keväästä syksyyn. Talvella lämmitämme sitä vain peruslämmöllä ja asumme itse Otepäällä, missä talvella tapahtuu enemmän.

Kesälläkin Huvikumpu toimii eri tavoin kuin Villa Ottilia. Eli kesällä vuokraamme valmiita asuntoja viikkopohjalta. Asunnoista löytyy sitten kaikki tarvittava elämiseen. Meitä ei tarvita fyysisesti paikan päällä kuin avaimia luovuttamaan ja siivoamaan aina lomaviikon päätyttyä. Ja ajan myötä uskomme löytävämme paikan päältä henkilön, joka voi tehdä tämänkin puolestamme. Ellemme sitten rakastu paikkaan niin, että etsimmekin Otepäälle jonkun toisen joka hoitaa taloa ja asiakkaita.

Tällä hetkellä on kuitenkin suunnitelma, että korkeasesogit asumme Otepäällä ja vuokraamme Huvikummun huoneistoja. Ja talvella lämmitetään vain yhtä isoa taloa kunnolla, toista pidetään vain peruslämmöllä.

Se on sitten eri asia missä asumme kun Villa Ottiliassa ei ole asukkaita, eli keväät ja syksyt. Veikkaan että Võsussa. Mutta aika näyttää.

Tätä kirjoittaessani huomasin että perhoset lehahtivat vatsaan. Jännittää tämä kaikki itseänikin kovasti! Olenko nyt haukannut liian ison palan?
10 kommenttia:

Marjattah kirjoitti...

Jännittävää! Kuvat kertovat viehättävistä, houkuttelevista tiloista. En ihmettele, että rakastuit. Ja onhan se nähty, että selviätte isoista hankkeista, Kimmo ja sinä. Silti osaan kuvitella perhoset :)

Maris kirjoitti...

Nyt on laivaliput hommattu ja autollekin otettu paikka. Työhanskat kaivetaan toki esiin kaapeista ja otetaan mukaan, mutta millä muulla kannattaisi varustautua? Jotain pensseliä ja telaa tuolta varaston puolelta saattaisi löytyä, ja ehkä jotain työkalujakin. Muistaakseni myös pullollinen Maalipesua.

Aki kirjoitti...

Tuon "lastulevyseinän" imee melko paljon maalia eikä se ole lähtökohtaisesti mitenkään tasainen. Pinnan voisi tasoittaa lasikuitutapetilla jonka voi sitten maalata

Tiina Linkama kirjoitti...

Hienoa Maris! Mihin laivaan ja mille päivälle?

Siitä mitä mukaan voi ottaa tai tarvitaan laitan myöhemmin listaa kaikille.

Pensselit ja telat tulevat luultavimmin kovasti tarpeeseen!

Mutta tosiaan, laitan listaa siitä mitä voisi ottaa mukaan, jos sattuu kotona olemaan, muutamaisen päivän päästä.

Olen kyllä tosi iloinen, että saamme teistä apua! Ja kaikista muista talkoolaisista yhtä lailla!!!

Maris kirjoitti...

Lähtö perjantaina 24.9. 17.30 ja paluu sunnuntaina samaan aikaan. Kahden tunnin laivakellunta. Võsulle osaamme, mutta voitaisiin vaikka sähköpostitse tarkentaa itse Huvikummun sijaintia lähempänä lähtöä.

Tiina Linkama kirjoitti...

Aki - sitä *lastulevyä" on parissa muussakin kohtaa. Ensinnäkin keittiön puolella, vasten sitä makuuhuoneen seinää. Sitten on yksi ovi pantu sillä umpeen. Ja sitä on myös yhdessä kylppärissä jonkun kaapinaukon paikan tukkeena ja katossa.

Kimmolla oli asiasta jotain ajatuksia. Hän liittänee ne kohtapuolin tänne.

Joka tapauksessa, erittäin hyvä että ajatuksia lentelee nyt ilmassa, jotta ollaan varustauduttu sitten joko spakkelilla (Kimmon idea) tai lasikuitutapetilla (Akin ajatus) tai vaikka molemmilla.

Yritetään laittaa kaikki ajatukset ylös ja ostaa valmiiksi kaikki tarvittavat mömmöt ja tapetit etc. ettei sitten paikan päällä niistä uuvu.

aimarii kirjoitti...

Huvikumpuu näyttää aivan mahtavalta! Jännittävää.
Juu - tulossa ollaan oikein innolla.

Kimmo Linkama kirjoitti...

Lastulevyn peittämiseksi luulisin, että parasta on käsitellä se ensin kosteudenestoaineella, sitten pakkeloida, hioa tasaiseksi ja lopuksi maalata. Hiukan enemmän vaivaa, mutta tulee tasainen pinta.

Lasikuitutapetti olisi muuten OK, mutta sen struktuuri ei sovi yhteen sileiden seinien kanssa (esim. kylppärin kattoon kyllä).

Boksien seinistä tulee raaputtaa irtonainen hilseilevä maali pois, käsitellä seinät varmuuden vuoksi kosteussuojalla ja tarvittaessa pakkeloida sileäksi ennen maalausta. Koska nämä hommat vaativat varmaan vuorokauden kuivumisaikaa, ne tulisi tehdä heti alussa.

Olemme menossa tulevan viikon alussa jonain päivänä remonttiekspertin kanssa katsomaan taloa, joten silloin selkiää ehkä tarkemmin, mitä voimme jo nyt tehdä. Samalla pistämme lämmöt päälle, jotta maalaus- jne. olosuhteet ovat oikeat siihen mennessä, kun ryhdytään toimeen.

Ja kuten Tiina tuossa edellä jo sanoi, koetetaan koota asiallinen tehtävälista ja työkalutarve tänne jo etukäteen.

Kimmo Linkama kirjoitti...

Ja koska luultavasti emme ole koskaan tarkalleen kertoneet, missä Huvikumpu sijaitsee, tässä karttalinkki.

vallaton mummeli kirjoitti...

No onpas jännittävää teillä edessä ja tietysti myös takanakin! Olen jäänytkin paljosta paitsi, kun itse olen ollut tietokoneen ulottumattomissa lähes koko kesän. Onnea oikein kovasti toivotan!