maanantai 18. toukokuuta 2009

Puutarhareissu Otepäälle ja Etelä-Viroon

Olipa meillä taas varsin mielenkiintoinen viikonloppu, joka meni muhevasti puutarhaihmisten seurassa. Talomme oli kolmeksi päiväksi täytetty puutarhaihmisillä ja reissulaisten pääsuuntana oli Türi eli Türin kukkakarnevaalit.

Olin luvannut suomalaiselle matkanjärjestäjälle, eli henkilölle, joka alkoi tätä reissua Suomen päästä suunnitella tehdä parhaani, että reissusta tulisi hyvä. Etsiä kohteet ja hoitaa järjestelyt.

Näin tapahtui.

Jo puolitoista kuukautta aiemmin aloin kartoittaa monimuotoisen seutukuntamme tarjontaaa puutarhaihmisille. Kävin henkilökohtaisesti tutustumassa jokaiseen kohteeseemme etukäteen.

Ja tällaisen ohjelman sain aikaiseksi:

Torstai 14.5. Pirkanmaa – Helsinki – Tallinna – Otepää

- Lähtö Helsingistä Tallink Siljalla 14.30
- Saapuminen Tallinnaan 16.30
- Tallinnasta Otepäälle 17.00 – 20.30
- Majoittuminen hotelleihin

Perjantai 15.5. Otepää – Kanepi – Põlva – Tartto - Otepää

- Aamiainen 7.30 – 8.15
- Lähtö klo 8.30 Kanepin kautta Taevaskodalle
- Pysähtyminen Kanepissa 9.00 – 10.00:- Käynti Kanepi Aiand-puutarhassa, joka tunnetaan ruukku- ja kesäkukistaan, perennoistaan ja erityisesti orvokeistaan.
- Kierros Taevaskodan luonnonpuistossa ja Ahja-joella 10.30 – 12.00, eli 1,5 h- Saapuminen Tartu puukoolille 13.00 -- Puukoolilla mahdollisuus tehdä ostoksia 13.00 – 15.00 eli 2 h
- Põllumajandusmuuseum (maatalousmuseo): klo 15.30 – 17.00 eli 1,5 h
- Ruokailu Pyhäjärven puhkekeskuksessa 18.00- Vapaata iltaohjelmaa Otepäällä.

La 16.5. Otepää – Türi – Hellenurme - Otepää

- Aamiainen 7.30 – 8.15
- Lähtö Türiin 8.30
- Türissa 11.00 – 14.30 eli 3,5 h- Lähtö Türista Hellenurmeen klo 14.45
- Tutustuminen Hellenurmen historialliseen vesimyllyyn ja kahvit 17.00 – 18.30 eli 1,5 h
- Illallinen Otepäällä Nuustaku Pubissa klo 19.00 -
- Loppuilta vapaata ohjelmaa.

Su 17.5. Otepää – Tartto - Tallinna

- Aamiainen 7.30 – 8.15
- Käynti Otepää kevättorilla 8.30 – 9.00
- Tutustuminen Tarton toriin 10.00 – 11.00
- Lounas Tartossa, ravintola MOKAssa 11.15 -12.30
- Pieni kävelyretki Tarton historiallisessa keskustassa
- Lähtö Tartosta Tallinnaan 13.00
- Tallinnassa klo 15.30
- Laiva lähtee 17.30

Nyt reissu on tehty, ja jos mitä ymmärsin asiakkaista, ihmiset olivat tyytyväisiä.

Vaan nyt on minulla takki aika tyhjä. Silti, mieli on hyvä, jos matkaajat olivat tyytyväisiä.

Lupasin ja sainkin jo tehtyä oman kuvagallerian ja kuvallisen matkapäiväkirjan matkaajille ikään kuin matkamuistona. En laita osoitetta tänne, koska kaikki eivät halua kasvojaan julkisiksi.

Jännä reissu tämä oli, opin itsestänikin lisää. Minähän en todellakaan ole mikään koulutettu opas. Mikrofonissa 11 tuntia päivässä roikkuminen oli minullekin uusi kokemus. Mitä minulla on sanottavaa, kuulostanko tyhmältä, osaanko kertoa asioista oikein?

Tiedän, että osaan Otepäällä järjestää asiakkailleni mielenkiintoista ohjelmaa. Tiedän, että osaan hotellin kuviot, täyttää täällä asiakkaiden toiveet. Mutta millainen opas olinkaan tällaisella retkellä?

Jos reissumme osallistujat tätä blogia lukevat, olisin todella, todella ilahtunut jos saisin opastuksestani ja työstäni ja tulkkauksestani palautetta. Hyvää ja huonoa, jos sellaista on. Joko tähän blogiin tai sitten yksityispuolelle eli omaa sähköpostiini: tiina.linkama@villaottilia.ee

Oli tämä jännä ja raskas ja antoisa viikonloppu!

Paljon sain siitä, jos ei ehkä kukkaroon, niin ainakin mieleen. Paljon juttuja, paljon ongelmia, joiden ratkaisu tuotti itselle iloa. Yhä toivon ja uskon että porukoilla oli mukavaa.

Ja jäänkin siksi toivorikkaana odottamaan kommentteja.

--

Apropos, kaikille reissuun osallistuneille. Jos teille vielä jäi kysymyksiä tai muuten haluatte ottaa yhteyttä, siitä vaan reipppaasti tähän osoitteeseen: tiina.linkama@villaottilia.ee

10 kommenttia:

Maris kirjoitti...

Ahaa, siis tämän takia blogisi on hiljentynyt. Nimimerkillä kyttääjä.

Ohjelma vaikutti hurjan mielenkiintoiselta. Pitääpi käydä joskus Türin kukkamessuilla. Nyt kun en sinne päässyt, jouduin tyytymään paikallis-Plantageniin. Jossa ei ollut kunnon valikoimaa eikä mitään. Ja Backaksen puutarhakeskuksenkin ne meinaa sulkea, mihin tää maailma on oikein menossa?

Tiina Linkama kirjoitti...

Oih aikoja, oih tapoja.

Kultaseni-Maris, ei jää sulle muuta vaihtoehtoa kuin tulla tänne kasviostoksille.

Hymiöitä ja sydämenkuvia.

aimarii kirjoitti...

Oi, oi, miksen minä tiennyt tämmöisestä reissusta mitään? Ohjelma vaikutti todella hyvältä. Mistä näiden reissuja löytää?

Tiina Linkama kirjoitti...

aimarii-ystäväiseni, minulta voi kysyä. Ja lupaan, että vaikka ei olisi juuri tullessasi kukkakarnevaaleja, järjestän sinulle ja seurueellesi sopivan juuri sinua kiinnostavan ohjelman.

Outi kirjoitti...

Ohh..aikamoisen ohjelman tosiaan järjestit. Paljonko tuollaisen opaspalvelun hinta suunnilleen on/tunti? Jos meinaan joskus itsekin kasaisi ryhmän.

Pari kertaa olen Türissa käynyt Lillelaatissa ja molemmilla kerroilla on ollut mukavaa - joskus vielä tarttee tulla!

Vallaton mummeli kirjoitti...

Kiitokset Tiine matkakertomuksesta! Ihan kuin itse olisi ollut mukana. Tuttuja maisemia olette käyneet katsomassa. Ohjelma näyttää mielenkiintoiselta. Arvaan, että bussin tavaratila oli täynnä kasveja. Kerran samanlaisella matkalla bussikuski oli ihmeissään, kun oluen sijaan tavaratila oli täynnä kasveja. Oli kuskillekin se uusi ja outo kokemus.

Vallaton mummeli kirjoitti...

Outi! Sitten ilmoitat mulle, jos matkan järjestät. Olisi kiva tulla mukaan :)

Tiina Linkama kirjoitti...

Outi, jos olet todella kiinnostunut niin tokihan me hinnasta sovitaan.

Mutta noin yleisen mielenkiinnon vuoksi voin kertoa että opastus ja varsinkin tulkkaus on melko paljon vaativampi juttu kuin mitä se päälle päin näyttää. Varsinkin jos sen tekee hyvin.

Minähän olen koulutukseltani tulkki ja kääntäjä - ja usein olen joutunut lähes piinallisesti kertomaan asiakkaalle, että työ, joka päälle päin näyttää helpolta ei välttämättä ole sitä.

Erityisesti jos kyseessä on joku erityisala, johon täytyy etukäteen perehtyä.

Niin että Outi, jos olet tänne tulossa ryhmän kanssa, mikä olisi mahtavan mukavaa, kerro ensin mitä haluat ryhmäsi näkevän, kokevan. Minä hankin tiedot ja opastan ja tulkkaan.

Ja hinta, se sovitaan sitten etukäteen. Sopiiko tämä?

Outi kirjoitti...

No juu! Matkaseuraakin alkaa ilmoittautua.

Ja hienoa olisi, jos tosiaan Tiina opastaisit, helpompi olisi tutun ihmisen kanssa matkaa järjestellä. Iso työhän se varmaan sinulle on, mutta sovitaan tosiaan sitten hinnasta! Nyt tarvitaan enää teema!

Sylvia kirjoitti...

Outi ja muut, teemahan on jo ilmiselvä: kaikki kasvipaikat ja puutarhat!! :-)

Kyllä Tiina osaa koota sopivan sekoituksen kasvi-ihmisille, hänhän on kasvihörhö itsekin kaikista neromaisuuksista päätellen!

Ja jos vaikka ne iki-ihanat kirpparit joista löytyy ihanaa vaatetta pikkurahalla...

Tahtoo mukaan, mutta eihän täältä noin vain lähdetä rapakon takaa...