tiistai 26. helmikuuta 2013

Viron kartanot - polleita pytinkejä ja repsuja raunioita

Virolla on paljon tarjottavaa matkailijalle – se on selvä. On luontoa, on historiaa, on hienoja harrastusmahdollisuuksia. Ja on kulttuuria.

En sano etteikö Suomellakin olisi yhtä lailla tarjota komeita nähtävyyksiä, me emme vaan koskaan Suomessa asuessamme ehtineet matkailla kotimaassa laajasti. Työt pitivät meidät aika hyvin kiinni kotikonnuissa. Suomi on myös pitkä maa, toisin kuin Viro, ja päivässä oli mahdotonta tehdä kotoa käsin kattavia päiväreissuja kotimaan kauneimpiin kohteisiin. Virossa asiat ovat toisin.

Muutama päivä sitten meillä oli asiakkaita, jotka kysyivät mistä eniten pidän Virossa, ja hetken mietittyäni vastasin: se on tuo mahdollisuus päiväretkiin. Maa on Otepäältä käsin katsottuna hyvin hallittavissa ja reissukohteita on aina riittävästi päivän pyrähdyksiin sinne tai tänne.

Minua tunnetusti kiinnostaa kaikki Virossa – ehkä nykyisin eniten sen upea luonto ja mahdollisuudet huikeisiin luontovalokuviin. Mutta toki minua kiinnostaa myös historia ja kulttuuri ja arkkitehtuurikin. Ja kun nämä yhdistetään, päädytäänkin Viron erikoislaatuisuuteen: mahtavaan vanhaan kartanokulttuuriin. Ja se on jotain, mitä Suomesta ei löydy, ei tässä mittakaavassa.

Viron kartanoiden historia on pitkä, ja tarkemmin asiaan voi perehtyä vaikkapa tällaisen sivuston kautta: Viron kartanoportaali. Siellä käsitellään kartanoiden ja aatelistilojen syntyä keskiajalta tähän päivään asti. Samalla sieltä saa tietoa ritarikuntien ja hiippakuntien synnystä, samoin kuin aatelisitsehallinnosta.

En rasita teitä tämän enempää luvuilla, mutta ehkä kuitenkin on hyvä tietää että suurin osa Viron kartanoista rakennettiin 1760-luvulta eteenpäin puolentoista vuosisadan aikana aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka. 

Kaikki meidän päiviimme säilyneet kartanot on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta rakennettu juuri tuolloin. 1700-luvulla ja 1800-luvun alussa kartanoita rakennettiin varsinkin Pohjois-Viroon, minne kohosi useita barokkityylisiä ja klassisistisia kartanoita. 1800-luvun jälkipuoliskolla ja 1900-luvun alussa vilkastui rakentaminen myös Etelä-Virossa, minne syntyi joukko historiallis- ja jugendtyylisiä kartanoita. 

Vuoden 1910 paikkeilla Viron alueella oli kaikkiaan 1245 kartanoa (luvussa eivät ole karjakartanot eivätkä pappilat).  

Kartanot kokivat ensimmäisen takaiskun vuonna 1905, kun Venäjällä puhjenneen vallankumouksen tiimellyksessä poltettiin yli sata kartanoa. Neuvostovuodet eivät nekään kohdelleet lempeästi vanhaa porvarillista ja yläluokkaista elämäntyyliä symboloivaa kartanokulttuuria. Kartanoiden annettiin rapistua tai ne tuhottiin tietoisesti.  

Vuoden 2005 alussa oli  Viron kartanot -portaalin tietojen mukaan Virossa säilynyt (pappiloita ja karjakartanoita lukuun ottamatta) enemmän tai vähemmän alkuperäisessä muodossaan kartanorakennuksia 414 kappaletta eli kokonaismäärästä vajaa kolmannes. Määrään voi lisätä runsaat kaksisataa vahvasti remontoitua ja raunioitunutta rakennusta. Muut ovat hävinneet. 

Niinpä suosittelen, että kun tulette Viroon, sisällytätte tutustumisen muutamaiseen kartanoon matkan varrella. Se ei ole vaikeaa – kartanoita on ripoteltuna ympäri maata. Toiset ovat polleita ja komeita pytinkejä, kuten vaikka Palmsen ja Sagadin kartanot Lääne-Virumaalla. Osa on repsuja raunioita, ja osasta ei löydy kuin vanha kartanonpuisto ikiaikaisine puineen.

Me olemme kiertäneet kartanoita runsaasti näinä menneinä seitsemänä vuonna, joina olemme asuneet Virossa, ja viimeaikainen kuvallinen suururakkani on ollut kerätä kaikki näkemämme kartanot yhteen isoon valokuva-albumiin. Se on nyt osittain valmis, mutta vielä muistuu mieleen kartanoita joissa olemme käyneet ja vielä etsin kuvia, jotka ovat kadonneet jonnekin tietokoneen syövereihin.

Osaan kuvien kartanoista pääsee tutustumaan sisään. Osa on nykyisin liiketoiminnassa. Osa yksityisomistuksessa

Mutta silti: ylpeänä esittelen teille nyt kartanokuvakansioni, johon pääsette klikkaamalla tästä linkistä: 


Viron kartanoita valokuvissa

Tervetuloa siis visuaaliselle ja virtuaaliselle kartanokierrokselle! Ja tervetuloa Villa Ottiliaan – täältähän saat ne parhaimmat ajo-ohjeet siitä minne mennä ja mistä kartanot löytyvät! Vink vink!   

Alla vain muutama kartanokuva albumista, aihetta ikään kuin elävöittääkseni.

Kõpun kartano

Alatskiven linna

Sillapään kartano


5 kommenttia:

Maris kirjoitti...

Hieno kuvakatsaus kartanoihin! Ei voi kun ihmetellä miten erilaisia kartanoita Virosta löytyy: Sangaste ja Kalvi ovat kuin linnoja, Mulgi häärber (uusi tuttavuus minulle) taas liikuttava puurakennus. Erittäin mielenkiintoinen setti.

Amalia kirjoitti...

Toi Altskiven kartano on aika synkkä paikka, ei ollenkaan niin kaunis, kun esim. Sakadi-

Kimmo Linkama kirjoitti...

Vaikka olen itse ollut näillä kuvausretkillä suurimmaksi osaksi mukana, minulle oli suuri yllätys, että olemme nähneet näin monta upeaa kartanoa. Ja tässä vain ne, joista on kuvia. Varmasti löytyisi melkein toinen mokoma niitä, joista ei ole tallennetta, on vain ohi ajettu ja tuumattu, ettei tuota nyt kannata kuvata.

Mariksen kanssa samaa mieltä siitä, että upea setti!

Rummun äiskä kirjoitti...

Uskomatonta, noin monta erilaista
kartanoa Virosta löytyy. Olen nähnyt niistä vain pienen osan, haluan nähdä loputkin.
Hieno kokoelma tosiaan.

Tiina Linkama kirjoitti...

Olen taas päivittänyt albumia, pikku hiljaa niitä sinne aina ilmestyy lisää.