maanantai 25. helmikuuta 2013

Hei laukkaa ratsu reipas

Käytiin toissapäivänä pitkällä ajelulla, jonka aikana poikettiin myös Torissa, joka sijaitsee 26 km Pärnusta. Tori on pieni paikka, mutta monin tavoin kaunis. Pärnu-joki halkoo sitä leveänä ja joen rantamat ovat punaisien hiekkakivitörmien reunustamat.

Hiiohoi, mulla on Pärnu-joki hepuli

Tori on erityisesti tunnettu hevossiittolastaan - onko tämä oikea sana - joka on vuosisatojen ajan jalostanut virolaista hevosta ja synnyttänyt aivan oman rotunsa: torinhevonen.

Wikipedia kertoo torinhevosesta seuraavaa:

Torinhevonen (viroksi tori hobune) on virolainen puoliverirotu. Torinhevonen on melko kevytrakenteinen. Säkäkorkeus on yleensä yli 160 cm. Yleisimmät väri ovat rautias ja ruunikko, mutta myös esimerkiksi mustia ja kimoja esiintyy. Valkoiset merkit (sabinokirjavuus) ovat tavallisia. Torinhevoset ovat varmajalkaisia ratsuja, jotka sopivat hyvin myös ajoon.
Torinhevosta ryhdyttiin kehittämään 1800-luvun puolivälin jälkeen paikallisista hevosista sekä eurooppalaisista kylmäveri- ja puoliveriroduista. Kantakirja perustettiin vuonna 1921. Torinhevonen on alun perin työhevonen, jota nykyisin käytetään ratsuna.


Kiinostuin torinhevosesta jo muutama päivä sitten, kun ajelin Viljandin suuntaan ja näin pellolla komeita liinaharjoja. Netttiystäväni Nannan kanssa kävimme keskustelua siitä olivatko nämä hevoset eestinhevosia vai jotain muita. Mielestäni ne olivat perinteistä eestinhevosta keveämpiä ja korkeampia - ehkä juuri torinhevosia?

 Nyt kun sitten olimme Torissa lähdin minäkin hieman kurkkimaan siittolan pihalle - josko näkisin ihan ihka elävän torinhevosen. Ja eipä aikaakaan kun tallista tuotiin komeaa ratsua. Tässä tämä - koko lailla varma torinhevonen:Jäin sitten vielä tallien edessä olevaa kylttiä lukemaan. Josko siitä saisin lisää tietoa torinhevosesta. Ohessa lähikuvia isosta infotaulusta:Ja alla kuvia jotka otin tästä isosta infotaulusta:

Jos torinhevosten historia kiinnostaa, kannattaa kurkata tällaista linkkiä (suomenkielinen vaikka hieman kankeaa kieltä), joka löytyy Torin hevossiittolan sivuilta: Torin siittolan historia.

Seuraavaksi pitäisi sitten varmaan tutkia Heimtalin hevossiittolaa ja sen hevosia. Tori ja Heimtali lienevät ne kuuluisimmat paikat missä hevosia on jalostettu Virossa.

Mutta ehkä tämä riittää tällä erää hevostelusta. Toivottavasti jollekin tästä oli hyötyä. Ainakin itse oppi taas  jotain uutta.

(Ja huomatkaa: ei yhtään lasagne- tai Ikean lihapullavitsiä tässä jutussa.)


2 kommenttia:

Mannu kirjoitti...

Ihailen pidättyvyyttäsi hevosenlihavitseissä. Täällä eivät lehdet ole yhtä pidättyväisiä; yhdessäkin pilakuvassa äiti asettelee tarjolle (hevos)lasagnea ja huutelee lapsille että "turvat tukkoon nyt, lopettakaa hirnuminen ja laukatkaa syömään... Täyttä ravia nyt!"

Tiina Linkama kirjoitti...

:)