Nyt jatkamme sarjaamme eteenpäin, ja aloitamme sen englantilaisella romanttisella maalarilla Joseph Mallord William "J. M. W." Turnerilla, (23.4.1775 – 19.12.1851). J.M.W.Turner oli kuuluisa erityisesti dramaattisista ja värikylläisistä merimaisemistaan, joissa taivas ja meri yhtyivät valtavaan värihehkuun.
Alla yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista J.M.W.Turnerin teoksista: "The Slave Ship" aiemmin tunnettu myös hieman pidemmällä ja dramaattisemmalla nimellä: "Slavers Throwing overboard the Dead and Dying—Typhoon coming on". Teos on vuodelta 1840 ja löytyy nykyisin Bostonin taidemuseosta:
J.M.W. Turner: The Slave Ship, 1840 |
Turnerin aikalainen Tiina Turner (koko nimi: Josef(t)iina, Mallord(t)iina, William(t)iina Turner) on kadonnut taidehistoriasta, sinne ainuttakaan alaviitettä jättämättä. Silti tämä oranssia ja punaista dramatiikkaa runsaasti viljelevä taiteilijatar oli hänkin innostunut veden ja taivaan kuvaaja. Alla hänen teoksensa: Tyrskyjä Taevaskodalla, jossa löydämme samaa turnerilaista vimmaa kuin mitä J.M.W.Turnerin töistä. Pelkistyksen vuoksi Tiina Turner on kuitenkin jättänyt kuvasta orjat ja hukkuvan laivan pois:
Tyrskyjä Taevaskodalla |
Siirtykäämme ajassa hieman eteenpäin ja tutustukaamme kreikkalaissyntyiseen mutta Italiassa vaikuttaneeseen taitelijaan Giorgio de Chiricoon (10.7.1888 – 20.11.1978). Ennen ensimmäistä maailmansotaa de Chirico perusti taideryhmän: Scuola Metafisica (metafysiikan koulu), joka myöhemmin vahvasti vaikutti tuleviin surrealisteihin, kuten René Magritteen ja Salvador Daliin.
De Chiricon varhaisimmissa töissä on läsnä usein epätodellinen odotuksen ja vieraantumisen tunne. Työt ovat samalla surrealistisia mutta arkkitehtoonisia. Syvät varjot ja niiden vastapoolina toimiva häikäisevä kirkkaus antavat töille epätodellisen ja surumielisen tunnelman.
Giorgio de Chirico: Mystery and Melancholy of a Street, 1914 |
Giorg(t)iina de Chirico: Palermon rautatiasemalla |
Viimeisenä on päivän osassa vuorossa meidän kaikkien niin suuresti rakastama Henri-Émile-Benoît Matisse (31.12.1869 – 3.11.1954). Kukapa ei Matissea, tuota impressionismin isää, tuntisi. Hänen viehättävät värikylläiset interiöörinsä ja asetelmansa ovat suurten ja kansainvälisten taidemuseoiden tärkeimpiä ja arvostetuimpia töitä.
Matisse maalasi vain muutamia omakuvia, joista tunnetuin lienee vuodelta 1906: Omakuva raidallisessa t-paidassa.
Henri Matisse: Omakuva punaisessa t-paidassa |
Ohjelman lopuksi on Villa Ottilia Productionilla ilo esittää kadonneiden arkistojen aarteiden todellinen löytö, toinen Matissen muotokuva, jonka lienee maalannut hänen aikalaistoverinsa: Henri(t)iina Matisse, joka myöhemmin otti käyttöön taiteilijanimen Tisse.
Tiedämme Tissestä melko vähän – sen verran kuitenkin, että hän ei ollut täysin erakko, vaan perusti pienen taiteilijaryhmittymän, johon kuului hänen lisäkseen toinen naistaiteilija Zanne (koko nimi: Jaana-Paul Cézanne). Tisse ja Zanne ovat tiettävästi maalanneet myös ainakin yhden yhteisteoksen: Sfinksin arvoitus (engl. A Sphinx Day Afternoon), jonka he kuitenkin signeerasivat HéBé-lyhenteellä.
Alla Tissen maalaama muotokuva, jonka uskotaan esittävät juuri Henri Matissea. Täyttä varmuutta tästä ei kuitenkaan ole, kuten ei oikeastaan mistään, mitä tässä ohjelmassa on kerrottu.
Tisse: Erään miehen muotokuva |
Ja näin päättyy tämänkertainen osamme sarjasta: Tuntemattomat taiteilijat. Seuraava osa joko tulee tai ei tule tälle kanavalle. Ja kuten kaikkia muitakin sarjan osia, sitä ei voi tilata DVD:nä eikä sitä tulla esittämään YLE:n Teema-kanavalla.
Kuulemiin ja näkemiin. Ja kiitos.
8 kommenttia:
Sää oot oikeasti hauska! Ja miten hienot "rinnakkaiskuvat" olet löytänytkään. Mää en sais tuommosta aikaiseksi, vaikka yrittäisin kuukauden..
No kappas! Kylläpä on hyvin oivallettua!!
Tiina Turner on kyllä hienosti vanginnut tyrskytunnelmat. Palermon rautatieaseman valot ja varjot tuovat hienosti Sisilian kivikovan auringonpaisteen tunnelman ja Tissen mies on kyllä komeampi kuin Henrin omakuva. Ehdottomasti.
No jestas! Tässähän on oiva taidehistorian kurssi syntymässä ;) Giorgtiina de Chirico onkin etevä maalari. Vieläköhän löytyisi tuntematon kubisti haastamaan Braquen ja Picasson? Ja Chiricoakin villimpi surrealisti...?
Villa Ottilia Productions kiittää katsojapalautteesta.
Seuraavan osan synty on nyt tuotantoryhmän seuraavan palaverin työjärjestyksessä.
Parhain terveisin
Villa Ottilia Productions
taidekasvatusdivisio
Ihanaa Tiina :)
Great! Koska taidekasvatukseni on perin vajavainen, toivon että nämä opetusohjelmat esittelevät vielä lisää unohdettuja taiteilijoita. Kaikki suomalaisetkaan ei ole vielä ihan hanskassa...
Kiitos Kersten ja OnuKoo kommenteista.
Ja totta tosiaan, luulen että suomalaisten kansallistaiteilijoiden varjossa on elänyt monta tuntematonta, jotka hekin ansaitsisivat pienen hetken julkisuutta. Aletaan tutkia arkistojen aarteita, ehkä sieltä joku Halosen tai Gallen-Kallelan aikalainen saattaisi löytyä. :)
Lähetä kommentti