keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Tallinna here we come!

Muistatteko kun kerroin että voitin 2000 kruunun lahjakortin Maikrahvi-ravintolaan Tallinnaan Vironautin kirjoitus- ja vinkkikilpailussa. Ensi viikonloppuna pannaan lahjakortti haisemaan.

Olen ihan ja hyvin ja kovin iloinen tulevasta pääkaupunkireissusta. Siitä onkin toooosi pitkä aika kun olemme Tallinnassa olleet yhtään pidempään. Tavallisesti niillä harvoilla kerroilla kun käydään Suomessa ajetaan vain kaupungin läpi suoraan satamaan.

Nyt yövymme Viru-hotellissa, minne ystävällinen Peep Ehasalu, myös aktiivinen vironautti, on meidät kutsunut. Ja seurana meillä on Kersten ja miehensä Urmas. Rummukaisen perhe tulee tänne meille hoitamaan Lattea. Arvaan että pojalle ei tule meitä ikävä, kun on pitkästä aikaa taas mieleistä seuraa.

Suunnitelmissa on käydä museoissa, ajella raitiovaunuilla - olisipa minulla se raitiovaunureitteihin perustuva Tallinnan matkaopas - listalla ovat ainakin taidemuseo KUMU (minun toive) ja Okkupaatiomuseo (Kimmon toive). Varmasti muitakin nähtävyyksiä kierrellään ja kameralla sihtaillaan. En ole käynyt edes Vapauden aukiolla ihailemassa tai kauhistelemassa jatkuvasti porua aiheuttavaa valoristiäkään.

Tässä juuri suunnittelen matkapuvustoani. Eikö kuullosta hienolta? Päiväasuksi olen ajatellut tyylikästä farkut + villapaita-kokonaisuutta, kera pipon ja pompan. Mutta mitä illalla päälle!?! Ah näitä naisten vaikeita valintoja!

Olen kallistumassa kudotun villamekon ja saapasjalkakissasaappaiden puoleen. Saappaat ovat ihan jees, hankittu pari talvea sitten, mutta se villamekko, hmh, se olisi huomattavasti pukevampi jos saisin muutaman Pergaleen kilon hävitettyä parissa päivässä. Nyt näytän siinä lähinnä meritautiselta kimalaiselta. (Väri on limetti).

Otan mielelläni Tallinna-aiheisia vinkkejä vastaan! Tuleeko Tallinnan konkareille mieleen mikä olisi hyvä paikka? Millainen esimerkiksi on Rocca al Mare -ulkoilmamuseo? Tai Tallinnan eläintarha? Miten on radiotorni, se taitaa olla nyt pysyvästi kiinni. Näin aikoinaan OnuKoon valokuvia tornin lasimaalauksista, jotka vaikuttivat perin vinkeiltä.

Että tällaisia mietteitä.

--

Ja vielä lyhykäisesti: kyllä meitä koetellaan. Ensin tapahtui viikonloppuna pieni vesivahinko, kun yksi asiakas innostui pesemään yläkerrassa pyykkiä ja epähuomiossa lorotti kaikki pesukoneen vedet kylppärin lattialle, mistä ne sitten jatkoivat matkaa lattian läpi alakertaan. Ei mikään paha katastrofi. Ainoa suurempi tappio oli kastunut vaatekaappi, jossa meni pilalle yksi mokkatakki.

Sitten paukahti peräkärry auton kylkeen, kuten kerroin. Ja nyt sitten etsitään uutta peiliä autoon. (Tallinnaan menemme bussilla.)

Ja eilen lopetti öljykattila toimintansa, sammahti. Nyt lämmitämme sähköllä, ja sehän maksaa...

Mietin että ei kaksi ilman kolmatta ja mitä vielä.

terveisin Otepään oma Calimero, joka odottaa että taivas tippuu päähän.

9 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Toki muistan voittosi! Onnea vaan.
Teet varmaan hienon Tallinnareissun. Mielenkiinnolla odotan postausta siitä. Tuleeko ehkä?
Kysyit Tallinna vinkkejä. En osaa sanoa, onko vinkiksi, mutta minua kiinnosti kovasti tutustuminen melko sellaiseen paikkaan, kuin Eesti lastekirjanduse Keskus. Siellä oli näyttelyitä, on varmaan vaihtuvia. Kiinnosti aapisen virolainen historia, jossa oli jotain tuttua suomalaisellekin. Lasten satukirjojen isoa valikoimaa kautta vuosien. Olen kyllä niin satuhullu, että siksikin lasten kirjasto oli minulle kiinnostava.

Ei kait harmejakaan joka päivä sada. Noissa tuntuu olevan jo liian kanssa.

mm kirjoitti...

KUMussa oli mukava käydä. Nigulisten kirkon Kuolemantanssi oli myös tosi vaikuttava.

Tiina Linkama kirjoitti...

Juu, se berndt Notken Kuolemantanssi pitää nähdä uudelleen. Jospa siitä saisi jopa valokuvan!

KUMU on ehdoton kohde, ajattelin myös käydä Adamsson-Ericun taidemuseossa. Juuri lueskelin niiden digitaalista näyttelykatalogia.

OnuKoo kirjoitti...

Teletorn avataan kuulemma kunnostuksen jälkeen, mutta tarkkaa avajais-ajankohtaa en tiedä.
Virolaisen arkkitehtuurin museo Virun ja sataman välissä Rotermannin korttelissa ollee mielenkiintoinen. Ratikoista uskon Kopli - Ülemisten olevan paras (sen paemmin asiaa tuntematta ja tietämättä, mutta ajelin kerran Koplin suunnalla ja vaikutti aika mielenkiintoiselta. Monia kerroksia ja vaikutelmia).
Kesällä Kumussa käydessäni klassisen ja neuvostoajan kerrokset oli jees. Klassinen enemmän minun makuun. Mutta kolmas, nykytaiteen kerros! Tosi järkky. Toivottavasti on jo vaihdettu uuteen. Tuskin haluatte mennä katselemaan hieman jälkeenjääneen teinin tussikynällä tuhertamia pimpsoja ja pippeleitä kokonaisen kerroksen verran. Olisi mielenkiintoista tavata Kumun idententti...

Anonyymi kirjoitti...

Tervetuloa tänne suurkaupungin humuun! Suosittelen pitämään katseen ylöspäin, sillä muutoin tulee jääpuikosta päähän. Lunta ja oikeasti hengenvaarallisia jääpuikkoja on nyt todella paljon.

Jos ei eläintarhassa ole käynyt, niin kyllä sinne kannattaa mennä. Talvella siellä on mukavan rauhallista. Rocca al Maren ulkoilmamuseossa en ole talvella käynyt, mutta luultavasti siellä olisi mahtavan tunnelmallista.

Kumusta kannattaa poiketa kahvilla siellä Kadriorgin puiston ankkalammen rannalla olevassa Park Caféssa. Ihana paikka, jonne me aiomme mennä huomenna päiväkahville, ellemme ole synnyttämässä. Kadriorg on luultavasti muutenkin todella kuvauksellinen tällä hetkellä, ja siellä on varmaan myös hiihtäjiä, ainakin viime talvena oli.

Minulla olisi hyllyssä se Otso Kantokorven Sankarimatkailija Tallinnan raitiovaunuissa ja trolleybusseissa - meiltä sen voi käydä lainaamassa! On oikeasti aivan verraton kirja, sen avulla olen löytänyt Tallinnasta vaikka mitä.

Käykääkä myös uudistetulla Nõmmen torilla, se on todella viehättävä ja torin puinen päärakennus komea.

Urheilut voi hoitaa vanhan kaupungin Harju-kadun luisteluradalla Nigulisten kirkon vieressä. Tai ainakin voi käydä aistimassa tunnelmaa ja glögillä.

Bussi on hyvä valinta kulkuvälineeksi. Tiet ovat täällä ihan kammottavassa kunnossa. Kannattaa olla tarkkana kävellessäkin. Autoilijat tekevät nyt melkoisia kevätjuhlaliikkeitä.

Terkuin
Lahden takana -S

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos S:lle vinkeistä!

Tässähän ihan nousee matkakuume kohisten.

Emme varmaan ehdi piipahtamaan luonasi, kiitos kirjan tarjouksesta kuitenkin!

Mutta kerropa muutama raitiovaunuasia:

- miten pääsee Kadriorgiin?
- miten pääsee eläintarhaan?
- miten pääsee Rocca al Mareen?

vai pääseekö raitiovaunulla tai trollikalla?

- onko joku vastaava reitti kuin Helsingin 3B - 3T joka ajaa täyden ympyrän ja kiertää mielenkiintoisissa maisemissa?

- onko mahdollista ostaa raitiovaunuun päiväkortti että voi ajella sydämensä kyllyydestä? Tai mitä maksaa yksi lippu? Nehän ostetaan kioskista, eikö niin? Paljonko yksi libari maksaa tänä päivänä?

Minä haluaisin kovasti Patarei-vankilamuseoon, mutta se on netin mukaan talven kiinni, no kaikkea ei ehdi eikä saa!

Sinne Park Cafeseen mennään varmasti!

Tiina Linkama kirjoitti...

Niin ja kun kyselen, niin kysynpä tämänkin:

- onko raitiovaunulipuilla vaihto-oikeutta? Eli jos pomppaamme vaikka Koplissa pois, niin voimmeko jatkaa seuraavalla vaunulla samalla lipulla?

Vallaton mummeli kirjoitti...

Antoisaa matkailua Tallinnaan toivotan teille!

Kyllä kolmessa vastoinkäymisessä on jo ihan tarpeeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Raitiovaunu on minusta hauskin kulkupeli Tallinnassa. Linjoja on neljä, jotka muodostavat sellaisen ristikuvion, joten mitään kierrosta millään linjalla ei saa.

Kadriorgiin suosittelen menemään juuri ratikalla, ja viikonloppuna sinne meneekin vain yksi linja, numero ykkönen. Pois pitää jäädä linjan Kadriorgin-päädyn päätepysäkillä, jonka nimi on, üllatus, Kadriorg. Siinä kohdalla ollaankin ihan puiston kulmilla, vähän vain kävelee eteenpäin. Arkisin K-orgiin menee myös linja kolmonen, mutta talviaikaan se ei viikonloppuisin kulje.

Ratikkalipuista: muistaakseni on olemassa päivälippu, jolla saa hurrutella määrättömästi. Kysäise kioskista tai katso jonkun isomman pysäkin infotaulusta. Jos ei, niin kannattaa ostaa kioskista 10 lipun lippuvihko, jolloin yhden lipun hinta on huimat 9 kruunua kappale. Kuskilta ostaessa yksittäinen lippu on 20 kruunua.

Lipuissa ei ole vaihto-oikeutta, eli aina kun vaihdat kulkupelistä toiseen, niin aina pitää myös rei'ittää/leimata uusi lippu (paitsi siitä mahdollisesta päivälipusta en tietty tiedä). Näillä hinnoilla se ei ole suuri katastrofi. Julkisissa on tosiaan kahta erilaista leimauslaitetta: vanhanaikaista lippuun reiät tekevää ja sitten uudempia, joka tekee lippuun leiman.

Saapumisohjeet eläintarhaan löytyvät täältä (vain Paldiski maanteen sisäänkäynti on talvella käytössä): http://www.loomaaed.ee/index.php?ide=29,60

Ulkoilmanmuseoon pääsee näin: http://www.evm.ee/id/210/

Tallinnassa ajaa sellaisia turisteille tarkoitettuja kaksikerroksisia hop on, hop off -busseja, jotka kiertävät tärkeimmät kohteen. Ne vaikuttavat ihan kelpo kierroksilta. On pitänyt itse monta kertaa mennä, mutta ei vain ole vieläkään selvinnyt.

Me kävimme Park Caféssa tänään. Se on aina vain yhtä ihana ja tarjoomukset herkulliset. Paikka on siis soma keltainen talo, älkää sotkeko noin 100 metrin päässä olevaan, ankeammalta vaikuttavaan Kohvik Kadriorgiin.

Hauskaa reissua!

- S