tiistai 23. syyskuuta 2008

Puutarhatonttu riehuu

Voinko lähettää lapioni romurautakeräykseen? En halua nähdä sitä nyt vähään aikaan.


Sain juuri istutettua viimeiset parikymmentä kasvia ja nyt riittää istutustyöt.


Toisaalta, olen itsestäni aika ylpeä. Lähemmäksi 100 pensasta ja puuta ja perennaa on nyt pantu maihin. Kaksi istutusaluetta on jo katettu, kaksi vielä kattamatta.


Mutta mielestäni sain aika kivoja alueita tehtyä. Edellisessä kirjoituksessa esittelemäni Monzan radan ohella tein seuraavat istutukset:


1. Istutusalue

Sisäänajotien kylkeen syntyi tuijaviidakko - on munanmuotoiseksi muotoutuvia Hoveyi-tuijia, kolme keltaista Rheingold-tuijaa ja kaksi Globosaa eli pallotuijaa. Niitten väliin istuttelin matalia katajia, happomarjaa ja pari alppiruusua. Takariviin tuli muutamainen onnenpensas, purppuraista weigelaa ja jasmiketta. Niiten tieltä hävitettiin useampi huonolaatuinen marjapensas.

Tämä alue odottaa yhä kattamista. Takana näkyy Monzan radaksi nimeämäni istutusalue, josta edellisessä kirjoituksessa enemmän kuvia.Tältä alue näyttää parvekkeelta katsottuna

Ja istutuspuuhat jatkuivat.

2. Toinen istutusalue

Tonttimme on tänä kesänä rajattu keskeltä halki. Ja aidassa on portti. Näin koirat voivat riehua ylätontilla ja minä saan rauhassa puuhastella kasvien kanssa alapihassa. Eräs nimittäin katsoo asiakseen kaivaa kaiken sen ylös, mitä minä maahan saatan.

Tämän istutusalueen ideana on Hovey-tuijat, joita siis aidan toisellakin puolella. Tällä puolen aitaa ne asettuvat niihin väleihin, jota aidantakaiset antavat. Alueella on myös matalaa katajaa, useampia sortteja, eri sävyissä, lähinnä matalia lajeja. Mukana on myös kolme pientä Teddy-tuijaa, josta tullee pieniä söpöjä palloja.

Tässä aita parvekkeelta nähtynä. Yläpihan tuijat ovat olleet jo maissa parisen vuotta ja kasvaneet korkeuttakin mukavasti. Silti, niiden muotoon on vaikuttanut samainen Eräs, joka on käynyt jokaisen Hoveyin juurelle käynyt nostamassa jalkaansa.

3. Viimeinen istutusalue: pieni kivetty perennapenkki

Tämä viimeinen voimainponnistus oli pieni perennapenkki lähellä kaivoa. Se tässä. Mukana on ritarikannusta (Black Knight), punapäivänhattua, salviaa (Mainacht). Kolme päivänlijaa (Luxury Lace, Cadillac ja Arriba) ja kolme tupasta unikkoja (Papaver Pizzicato), yksi syyshohdekukka (Helena Rote Töne)

Siis toistan kysymykseni: saanko nyt lähettää lapioni romurautakeräykseen. En halua nähdä siitä vähään aikaan edes vilausta.

Ei kommentteja: