lauantai 26. toukokuuta 2012

Sisilia, osa 3: Palermo päivin öin

Palermo 13.-14.5.2012

Palermo (659 000 asukasta) on suuri kaupunki ahtautuneena pieneen tilaan. Yhdeltä puolelta sitä rajaa meri, muilta sivuilta vuoret. Suurkaupunkien tapaan se on meluisa ja täynnä elämää. Se on täynnä ristiriitoja, historiaa, upeita monumentteja, vanhoja komeita rakennuksia, mutta yhtä lailla likaa, graffiteja, roskia. Palermo on myös vahvasti muuttovoittoinen kaupunki, joka imee väkeä autioiutuvalta maaseudulta. Tilan puutteessa se on laajentunut pohjoiseen muodostaen tiukkoja ja ahtaita lähiöitä, joilta puuttuvat useimmat peruspalvelut, puistoista ja lastentarhoista puhumattakaan. (Viimeinen lause opittu netistä - ei omakohtaista tuntumaa.)

Palermosta ei voi siltikään olla pitämättä. Se sykkii Sisiliaa ja elämää, sen kahvilat ja pienet ristorantet ovat iltasella täynnä ihmisiä, joilla on kova ääni ja hyvä ruokahalu, eikä kiire mihinkään. Ruokailla voit tunisialaisissa, italialaisissa, ranskalaisissa ravintoloissa, vain muutamia mainitakseni.

Toukokuussa turisteja ei ole vielä pilvin pimein - tai sitten suurin osa turisteista on italialaisia, joista on vaikea ulkopuolisen päätellä, onko kyse paikallisista vaiko vai vieraista. Ilma on sopivan lämmin, ei vielä tukahduttavan kuuma. Voisin kuvitella että Palermon kapeat kadut muuttuvat elokuussa koko lailla sietämättömiksi  - eikä kuumuus taatusti tee hyvää roskavuorillekaan. Toukokuu lienee juuri hyvä aika tutustua Palermoon.

Palermo yllättää monikulttuurisuudellaan. Väkeä löytyy kaikista roduista ja kulttuureista; pieni kävelylenkki Palermossa tuo meidät intialaisille, kiinalaisille ja arabialaisille kaduille, joissa kadunnimet ovat yllättäen sekä hebreaksi että arabiaksi. Pitkäraajaiset ja mustaakin mustemmat etiopialaiset koptit ovat hekin osa Sisilian historiaa, johon liittyy aikojen saatossa kreikkalaiset, byzantiinit, foinikialaiset, arabit kuten myös vandaalit, ostrogootit, ottomaanit, normannit, espanjalaiset, ranskalaiset... lista jatkuu ja jatkuu. Sisilian historiaa on mahdoton laittaa pariin lauseeseen. Kielikin on aivan omansa - se on sekoitus italiaa, espanjaa ja ranskaa ja saanut lisäksi runsaasti vaikutusta arabiasta. Bussissa kuuntelin kuinka sisilialainen rouva aloitti kännykkäkeskustelunsa perin ranskalaiseen tapaan toistellen ranskalle tyypillistä 'ça va!'  'ça va?' 'ça va bien!' -mantraa.


Nainen perinteisessä afrikkalaisessa asussa


Kiinalainen poika parvekkeella


Intialainen perhe palaamassa kotiin ostoksilta


Roskat ovat myös osa Palermon katukuvaa

Me käytimme Palermo-päivämme kiertäen kaupunkia niin rautatieaseman läheisissä historiallisissa kortteleissa kuin myös tyylikkäämmässä Uudessa Kaupungissa. Hengailimme hetken rautatieasemalla ja satuimmepa vielä maatalousmessuillekin. Minä kuvasin patsaita ja palatseja, mutta myös tavallisia ihmisiä sunnuntaikävelyllä, matkalla jostain jonnekin.


Neljän kulman risteys "Quattro Canti" Palermon vanhassa kaupungissa

Naispatsas seuraa Palermon elämää ja turisteja tyynenä, kaiken jo nähneenä


Mahtavat pompöösit rakennukset, komeat patsaat - myös ne ovat osa Palermoa


Tytöt konfirmaatioleningeissään


Poika riemuissaan potkulautansa kanssa

Illalla suuntasimme jälleen kapeille Verdin takaisille ravintola- ja trattoriakaduille. Ilta oli jo pimennyt ja sadat elleivät tuhannet värikkäät sähkölamput valaisivat katuja ja niiden reunamille levittäytyviä ravintoloita. Nautimme illallisen tunisialaisessa ravintolassa, ja, Italiassa kun oltiin,  myös grappaan perehdyttiin.

Grappa grappa hei hei

Upeita valorakennelmia jotka ylettyvät seinästä seinää ja iltaisin valaisevat kadun ravintoloita ja kahviloita

Olimme jo kääntymässä kohti hotellia, kun päätimme istahtaa vielä yhteen trattoriaan lasilliselle hyvää sisilialaista punaviiniä. Kun teimme lähtöä, tuli trattorian ystävällinen rouva vinkkaamaan meitä: "Ette kai te NYT lähde?! On alkamassa vuoden yksi tärkeimmistä uskonnollisista tapahtumista: Jeesuksen ristisaatto. Ja paraati kulkee juuri tämän ravintolan ohi." - Me arvatenkin jäimme niille sijoillemme.


Myös kaduille oli etukäteen tuotu juhlaa varten valosomistuksia. Nyt en osaakaan sanoa, ovatko nämä valaistut kadut ja komeat valorakennelmat vain tätä juhlaa varten vai ovatko ne pysyviä koristeita Palermon yössä.


Seurasi jotain joka ehdottomasti kuuluu koko Sisilian reissumme huippuhetkiin. Tämä oli kuin elokuvista: uskonnollinen paraati, musiikki, torvisoittokunta, saattoväki, tuoreista orkideoista rakennetulla pedillä kuljetettava Jeesus-patsas, lopuksi ilotulitus ja valtava pauke kun taivaalle ammutaan värikästä konfettia, joka koostuu raamatunlauseista. Yhdeltä puolen harrasta, toiselta karnevaalitunnelmaa. Ja se musiikki - tosiaan - kuin Fellinin tai Coppolan elokuvista! Parempaa kuin Nino Rota! Huh huh!


Mies odottaa vastapäisellä parvekkeella saattueen saapumista


Jeesusta tuodaan musiikin säestämänä

Tuoreiden orkideojen tuoksu täyttää ilman, kuten musiikki, hartaus, riemu ja ilo

Päivämme Palermossa päättyy siis valtavan upeaan spektaakkeliin. Sellainen se on, Palermo, mitä ilmeisimmin yllätyksiä täynnä.

Seuraavana päivänä jatkamme kuitenkin matkaamme eteenpäin. Suuntana ensin Monrealen katedraali ja  luostari ja sieltä eteenpäin aina Trapaniin ja eritoten Ericen keskiaikaiseen kaupunkiin ja normannilinnoille.

Miten kävi, siitä seuraavassa kirjoituksessa lisää.

7 kommenttia:

Rummukaisen faija kirjoitti...

Voi, mitä saimmekaan kokea.
Ristisaatto soittokuntineen, ihmispaljous ja harras tunnelma kaiken sen keskellä.

Palermo oli rikas kaikin puolin, tarjonnaltaan monipuolinen.
Voisin mennä uudelleen!

Mukavaa luettavaa ja parhaat kuvakulmat!

Tiina Linkama kirjoitti...

Rummukaisen faija - joko olet tuupannut videon ristisaatosta youtubeen? Laitapa osoite tulemaan, kun se on siellä! Ja myös se videonpätkä jossa bensiksen hoitaja antaa ajo-ohjeita meidän taksikuskille!

Kimmo Linkama kirjoitti...

Kappas pahusta, mikä kansallisuuksien kirjo. Tuotapa en tiennytkään. Kuten en sitäkään, että sisilian kieli on saanut noin paljon vaikutteita muualta.

Vähän kuin Sveitsissä, jossa saksankielisetkin kiittävät ranskaksi "Merci".

Loistosäkä, että tuo ristisaatto sattui vastaan. Kuvia katsoessa tulee ihan fiilis kuin katsoisi stillejä jostain elokuvasta.

Kimmo Linkama kirjoitti...

Ai, jäi vielä ihastelematta sitä, että afrikkalaisnaisen kuvan taustalle olit onnistunut vangitsemaan kirjavan sightseeing-bussin :)

(Pyysin nimittäin Tiinaa kuvaamaan eksoottisia insinööritaidon näytteitä à la Turkin Bedford-kuorma-autot 50-luvulta tai Nepalin koristeelliset Tatat, jos tulee vastaan. Kiitos!)

Tiina Linkama kirjoitti...

Kimmo, voisinpa sanoa afrikkalaisnaiskuvasta, että juuri näin. Odotin naista ja bussia ja kuvakulmaa ja hetkeä. Vaan ei se näin mennyt. Se bussi vaan sopivasti hurahti taakse, ja huomasin sen vasta kotona kuvaa katsoessani. No, kuva todellakin liittää naisen paikkaan.

Marjattah kirjoitti...

Ajatteles Tiina, tietenkin tiedät: Maltan ja Sisilian välillä on n. 90 minuutin lauttamatka! Paljon yhteistä löytyy kulttuurista ja historiasta.Ja huomaan että olet nähnyt vaivaa kuten aina tietojen etsimisessä. Iloitsen juhlakulkueesta kanssasi ja kuulen torvisoittokunnan etenevän pitkin kapeita katuja. Aivan kuten Maltalla helmikuussa.
Kolmea ylintä kuvaa jäin pitkään katsomaan.

Tiina Linkama kirjoitti...

Marjattah - tuo ei tullut mieleen, että olisi voinyt hyvinkin tehdä päiväretken Maltalle! Ehkäpä ensi kerralla!