tiistai 30. kesäkuuta 2009

Heljän hulvaton matka Viroon - osallistu!

Tämä kannattaa lukea, jos olet Virosta kiinnostunut. Tai jos olet seurannut blogista erilaisia retkiämme Etelä-Viroon ja sen syvimpään ominaislaatuun.

Nyt olisi tilaisuus osallistua sellaiselle itsekin! Tiedossa on monenlaista mukavaa ja eksoottista ja kiinnostavaa.

Elokuun lopussa järjestetään Etelä-Viroon ryhmämatka, joka starttaa Oulusta. Matkan järjestäjänä on täälläkin kommentoinut puutarhaihminen Heljä, joka osallistui keväällä ns. Türin kukkakarnevaalimatkaan. Siitä enemmän blogissa aiemmin tässä.

Matka-ajankohta on 27.8.-30.8.2009. Ja sen pääkohteena on Peipsin rannalla oleva pieni Lüübnitsan kylä, jossa vietetään elokuun lopussa jo kuuluisaksi käyneitä sipuli- kala- ja käsityömessuja. Mutta matkaan kuuluu paljon paljon muutakin, ja minä olen vastuussa ohjelman suunnittelusta, yhdessä tietenkin Heljän kanssa.

Alla Peipsin rantaa Lüübnitsassa:Ajatuksena on: paljon mielenkiintoista, eksoottista, viheriää, koskettavaa, ja koska reissu on suunnattu puutarhaihmisille, on ohjelmassa runsaasti erilaisia puutarha- ja taimistokohteita, jotta ihmiset pääsevät hyödyntämään Viron edullisia hintoja.

Heljä on nyt keräämässä porukkaa kokoon. Vielä joukkoon mahtuu. Jos kiinnostaa, ottakaa Heljään yhteyttä! Saatte tarkemmat tiedot matkan hinnasta, joka tehdään lähinnä omakustannushintaan sekä bussireitistä.

Näillä näkymin reissu lähtee liikkeelle Oulusta ja ajaa Helsinkiin linjalla:
Oulu-Pihtipudas-Jyväskylä-Heinola-Helsinki ja matkan varrelta poimitaan kaikki halukkaat mukaan.

Niille, jotka hyppäävät kyytiin vasta Helsingissä on sitten edullisempi matka.
Tässä pieniä makupaloja matkasta:

Torstai 27.8.2009

Lähtö Helsingistä 07.30 Tallink Silja, Tallinnassa 9.30

Matka kohti Otepäätä alkaa ja pysähtelee sopivissa matkakohteissa:

- Ensimmäinen pysähdys on Taavi Kivistikin legendaariset kärhötarhat – vanha maalaistalo joen rannalla, joki pulputtelee pihan poikki, haikara istuskelee pesässään, ja kaikkialla on upeita upeita kärhöjä, mitä mielikuvituksellisimmissa kiipeilytelineissä. Taavin luona vietetään 1,5 h.

- Seuraava pysähdys Põltsamaa ja sen kuuluisat ruusuviljelmät, joilla kasvaa 3000 yksilöä ja 900 eri lajiketta. Ruusunystävien paratiisi.

- Mahdollisuus tutustua Põltsamaan viineihin ja viinikellariin tai vaihtoehtoisesti käynti Põltsamaan vanhassa linnassa.

- Sieltä sitten matka jatkuu Otepäälle, kerran pysähdytään Tarton lähellä Aiasöber-taimistolla. Otepäällä syödään maittava illallinen jossain kaupungin parhaista ravintoloista. Ihmetellään auringonlaskua Pyhäjärvelle, nautitaan kesän viimeisistä päivistä.

- Yöpyminen Villa Ottiliassa ja läheisessä toisessa majoitusalan liikkeessä ihan kaupungin keskustan tuntumassa.
Perjantai 28.8.2009

Tartto-päivä

- Ensimmäinen pysähtyminen etelävirolaisen seppä Vikkurin luona. Tutustuminen sepän töihin, mahdollisuus ostoksiin.

Kuvassa ruusukaari, jonka olen hankkinut juuri seppä Vikkurilta:- Vierailu Tartu Puukool –taimitarhalla, joka kuuluisa hyvälaatuisista puista ja pensaistaan. Myynnissä toki paljon muutakin. Matkalaisille sovittu alennusta -10% kaikista ostoksista.

Tässä näkymää Tartu Puukoolin kasvatuspuolelta viime syyskuulta:


Ja kuva vielä kuinka sitten kävi, kun Tiina innostui ostamaan edullisesti kasveja:- Vierailu Juhani Puukool –taimitarhalla

- Käynti Tarton torilla, joka syksyisin notkuu puutarhojen herkkuja, tarjolla toki paljon muutakin, vaatteita, kukkia, hedelmiä, marjoja, sieniä, riippuen aina vuodenajasta.

- Tutustuminen Tarton kasvitieteelliseen puutarhaan, jonka upeat palmut ovat Baltian korkeimmat.

- Iltapäivällä paluu Otepäälle, omaehtoista ohjelmaa: mahdollisuus hyvinvointipalveluihin, hierontaan, kampaajaan, manikyyriin. Tai iltapäivään vesikylpylässä. Tai rantaelämään Pyhäjärven rannalla. Tai kävelylenkkiin upeissa Murrumetsän opastetuissa maisemissa. Jokaiselle oman makunsa mukaan.

- Illalla ruokailu Otepäällä, Pyhäjärven maisemissa

Lauantai 29.8.2009

Lähdemme Setomaalle


- Ensimmäinen pysähdys Räpinan kaupunki ja kierros Sillapään kartanon arboretumissa ja Räpinan puutarhakoulun mallipuutarhoilla. Mahdollisuus kasviostoksiin.- Lüübnitsan sipuli- kala- ja käsityömarkkinat

- Tutustuminen eksoottiseen Beresjen vanhauskovaisten kylään ja hautausmaahan.Aikataulun puitteissa ehkä tutustuminen yhteen Beresjen kotiin – ts. meidän taloomme – joka on kuin kotiseutumuseo, kaikki tavarat, niin ensimmäisen Viron aikaiset kuin neuvostovuosien entisillä paikoillaan.

- Tutustuminen Värskaan ja Setomuseoon eli setukaisten museoon- Ruokailu Tsäimajassa eli Setomuseon perinneravintolassa

- Käynti Pirunkraatereilla, mystisessä suomaisemassa

Sunnuntai 30.8.

- Paluu Suomeen, lautta lähtee Tallinnasta klo 13.00
- ennen paluuta lyhyt ostoshetki TallinnassaEttä tällaista reissua suunnittelemme nyt Heljän kanssa. Ohjelma on vielä muotoutumassa. Mutta tällä hetkellä se näyttäisi olevan yllä oleva, jos jotain mukavaa keksimme sinne lisäksi, niin mikä sen parempaa.

Neljäkymmentä nopeinta mahtuu mukaan – tilaa vielä on. Reissun kokonaishinta pyritään tekemään omakustannuspohjalta, eli taatusti edullisemmin kuin perinteisten matkatoimistojen kautta. Loppuhinta riippuu ymmärtääkseni kokonaismäärästä – mitä useampi osallistuu sitä edullisemmin saamme matkan järjestettyä.

Opas- ja tulkkauspalveluista olen minä vastuussa. Ja otan kunnia-asiakseni löytää matkalaisille parasta mahdollista mielenkiintoista ohjelmaa.

Siis ilmoittautumaan rohkeasti!

Lopuksi uudelleen Heljän yhteystiedot - eli varaukset ja tiedustelut siis suoraan Heljälle!

(yhteystiedot poistettu)

Nähdäänkö viinien, ruusujen, sipulien, kukkien, kartanoiden ja setokulttuurin merkeissä?

9 kommenttia:

Sylvia kirjoitti...

Tuo olisi selvästi kiinnostanut meitäkin kun Hesasta voisi hypätä kyytiin. Mutta olemme juuri illalla ennen tätä lähtöä tulleet kotiin Ranskasta viikon matkalta, että ei tähän kyytiin ehditä!
Kerrohan jos tulee uusia samanlaisia matkoja!

aimarii kirjoitti...

Todella mahtava ohjelma! Ja sitä paitsi erittäin mielenkiintoinen.
Kunpa voisin osallistua, mutta mutta. Näiltä perukoilta ei ennätä aamulaivalle Hesaan niin aikaisin, kun en autoile, joten olisi yövyttävä Hesassa.

Tiina Linkama kirjoitti...

aimarii - jos kiinnostaa kannattaa keskustella Heljän kanssa. Ehkä pääset jonnekin bussireitin varrelle, tuleehan bussi koko matkan Oulusta Hesaan.

Eli riippuu vähän siitä missä on "perukat".

Pirjo + Keimo kirjoitti...

Arvaapas Tinde, ketkä ovat ilmoittautuneet matkalle mukaan. Jippii, odotamme matkaa kovasti. Toivottavasti majoitus onnistuisi Villa Ottiliaaan. Varmaan ainakin nähdään. En ole vielä edes lukenut tuota sinun juttuasi, joten paneudun seuraavaksi siihen. Olen niin täpinöissäni. Jyväskylästä olisi meidän tarkoitus tulla kyytiin. Eihän täältä Pieksämäeltä ole sinne kuin vajaa 100 km matkaa.

Tiina Linkama kirjoitti...

No tämähän oli vallan mainio uutinen! Eiköhän Heljä saa teidät meille majoitettua, kun täällä jo odottaa Pirjon karhutkin, ovat ikkunasta kurkistelleet koko vuoden josko Pirjoa ja Keimoa näkyisi!

Anonyymi kirjoitti...

Kulttuuriakin, ja lisäksi reissu tarjoaa hengähdystauonkin. Muistan kun nuorempana myin työkseni Kalevalakoruja,ja siellä oli valikoimissa 'Setukaisten kääty'. Silloin jo heräsi mielenkiinto tuota pientä ominaiskulttuuria kohtaan, ja nyt vasta itsekin pääsen ensimmäistä kertaa setomaalle. -Heljä-

Vallaton mummeli kirjoitti...

Jee, varasin tänään matkan ja mahduin mukaan. Kiva nähdä myöskin Pirjo ja Keimo.

Tiina Linkama kirjoitti...

No vot, johan mua hellitään ihanalla seuralla! Todella hip-hip-hurraa! Hyvä Mummeli! Kiva nähdä!

RaijaM. kirjoitti...

Minua kiinnostaa juuri tällainen matkaohjelma, mutta olen retken jälkeen maanantaina lähdössä toisenlaiselle useamman päivän matkalle Viroon. Jatkossa olen kiinnostunut, jos järjestätte samankaltaisia teemamatkoja!