maanantai 12. maaliskuuta 2012

Mielipidekysely: mikä sinun suosikkisi?

Tänään olen puuhastellut, kuinka ollakaan, valokuvauksen parissa. Käyn, kuten olen joskus täälläkin kertonut, Darren Rowsen valokuvakoulua osallistumalla mm. DPS:n viikkotehtäviin, joihin ei riitä että kaivetaan kuvavarastosta tehtävään sopiva kuva, vaan se pitää kuvata.

Tämän viikkotehtävä oli kuvata jotain ikkunanvalossa.

Laitanpa tähän selostuksen tehtävästä:

"Lighting: Natural Window Light". As the days grow longer in the northern hemisphere and shorter in the south, we are all aware of sunlight. For this assignment, I want you to find a window or doorway and observe the light that comes through it at different times of the day. Use it to light your assignment image.

Ja perään käännös: "Valaistus: Luonnollinen ikkunanvalo". Samalla kun päivät käyvät pohjoisella pallonpuoliskolla pidemmiksi ja etelässä lyhyemmeksi, olemme kaikki tietoisia auringonvalosta. Tätä tehtävää varten haluan sinun etsivän ikkunan tai oviaukon ja tutkivan  miten valo kulkee sen kautta eri aikoihin päivästä. Käytä valoa korostaaksesi tehtävän aihetta. --

Minä kilttinä oppilaana ryhdyin tänään töihin. Otin kohteeksi kaksi valkoista hyvin pehmeärajaista posliiniesinettä, toinen (se vasikka) on oikeasti kermanekka, toinen (se märehtivä lehmä) voin säilytysastia.

Asettelin ne parvekkeen ikkunan eteen, valkealle pöydälle ja sitten noin kolmen tunnin ajan seurasin miten valo liikkuu ja kohtelee minun kahta märehtijääni.

Minulla on vielä 4 päivää aikaa valita yksi näistä tehtävän vastaukseksi. On toki minulla itselläni jo muutama lemppari valittuna, mutta ajattelinpa silti kysyä sinulta että mikä näistä natsaa omaan mieleesi. Ja jos vielä kerrot miksi, sitä onnellisempi olisin.

Oppia ikä kaikki, ja eikö ole aina mukavaa kun voi sanoa omaa mielipiteensä?!!! Siis reippaasti vaan vastailemaan!


Kuva 1


Kuva 2


Kuva 3

Kuva 4


Kuva 5

Kuva 6


Tässä nämä olivat. Mielipiteitä kuunnellaan tosi mielellään. Riittää vain jos vaan annat äänesi numerolle, mutta kuten sanottua, perustelut olisivat tosi ilolla vastaanotettuja.

Tässä siis puuhaa (myös sinulle) maanantaipäivän ratoksi! Minä jään nyt odottavalle kannalle.

Kiitos jo etukäteen!

16 kommenttia:

Nannakristiinasalmi kirjoitti...

Ylivoimainen suosikkini on kuva numero 4. Sommittelussa ja pintojen valöörien kontrasteissa on dramatiikkaa. Esineen muodot tulevat esiin pienintä piirrettä myöten, ja vastavalossa esine on ikäänkuin valaistu myös sisältä.

Numerot 2 ja 3 ovat myös kivoja, kakkosessa esineisiin osuva valo heijastuu hienosti pöydän pinnasta. Loput ovat vähän hmm... löysiä. :)

Tiina Linkama kirjoitti...

Nannaa kiittäen ja huulet suppuun liittäen, eli en sano vielä mikä / tai mitkät omia suosikkeja.

Jään odottamaan muiden vastauksia ja mielipiteitä.

(Nämä tosi pehmeälinjaiset sorkkaeläimet olivat muuten tosi löysiä koko kuvauksen ajan, ei mitään jäpäkkää kuvakulmaa tarjolla! Vaan itsepä ne kohteeksi valitsin.)

Amalia kirjoitti...

Kuva 4. Siinä näkyy kivasti asitan hauraus ja kuva 6 siinä on valo ja varjo heinosti esillä, vai miten sen hienosti vois sanoa. No joka tapauksessa nämä kaksi on mun suosikit.

Kimmo Linkama kirjoitti...

Kakkonen ja kolmonen ovat minun suosikkejani.

Kakkonen juuri Nannan mainitsemien kiiltojen heijastusten ja ylipäätään valon ja varjon kontrastien vuoksi.

Kolmosessa taas on selvästi tarina. Vasikka lähestyy märehtivää äitilehmää selkeästi mielessään "Hei, mitä sä teet?"

Hmm, vaikea valinta.

Luulenpa, että äänestän juuri tarinan takia kuvaa 3. Tai joo, en luule, lukitsen vastauksen.

mm kirjoitti...

4. koska se korostaa materiaalia, sen ohuutta ja paksuutta. Pitkä varjo pöydällä on mukavasti hieman dramaattinen. Tällaiseen kuvaan en kaipaa tarinaa tai "hauskuutta", valot ja varjot riittävät.

Maris kirjoitti...

Ensimmäisessä kuvassa on turvallinen asetelma - lehmän kasvot hyvin valaistu ja taustalta näkyy mukavassa kuvakulmassa toinen.

Nelosessa pöydänkulma ja tumma tausta muodostavat hyvin graafisen ja selkeälinjaisen taustan, jota vastaan objekti erottuu kivasti. Ja tietysti se auringonsäde, se on makee! Myös diagonaalinen varjo, joka ohjaa katsetta lehmän suuntaan, on mielenkiintoinen.

Mutta kuva 5 saa minun pisteeni mielenkiintoisen leiskan takia. Mielestäni lehmä on niin ovelasti alakulmassa, siitä nousee varjo, joka ohjaa katsomaan toista lehmää. Tossa kuvassa hieman häiritsee keskellä oleva keltainen viiva, ilmeisesti pöydänrako tms? Ja hieman violettiin (?) taittuva valkotasapaino. Mutta asettelun ja varjon takia tämä on suosikkini.

Mielenkiintoinen postaus! Pisti oikein miettimään, miksi pitää jostain kuvasta enemmän kuin toisesta.

Brita Romppainen kirjoitti...

Kuvan 3 valo on lempeä ja rauhallinen. 4 on kuvana vaikuttavin.

Sylvia kirjoitti...

Kuvan 2 sommitelma on kiva: "Kuules morsa, mitäs sä siinä märehdit?" ja valon kiva eläväisyys tekevät kuvasta mukavan.

Kuvassa 4 on kuin vasikka olis ottanut nokkiinsa ja painuu tiehensä mutisten että "Mä en kyllä ala!"
Valo on kuin kuin sisäinen tuli jota hän tuohkeissaan tuntee.

Tapsu kirjoitti...

Kuva1 on mielestäni ainoa varteenotettava, muuthan on ihan epäonnistuneita otoksia:)Tässä sen näkee taas kerran että joko en useinkaan ymmärrä muitten näkemystä tai sitten muut ei ymmärrä minun näkemystäni:)

Tiina Linkama kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tiina Linkama kirjoitti...

Tarkistuslaskennassa löytyi vielä yksi äänestäjä facebookista (siksi poistin edellisen viestin)

Tässä äänestyksen tulos:

Koska jokaisella oli ykkössuosikki ja sitten useilla kakkos- ja kolmossuosikki, annoin ykkössuosikille aina 2 pistettä ja kakkos- ja kolmossuosikeille 1 pisteen. Näin laskien tuli pisteitä seuraavasti:

Kuva 4 = 13 pistettä
Kuva 3 = 6 pistettä
Kuva 2 = 5 pistettä
Kuva 4 = 4 pistettä
Kuva 1 = 3 pistettä

Mielenkiintoista oli että jo näin pienellä otannalla (10 henkeä - kaksi arvostelua tuli facebookin puolelle) jokainen kuva oli jonkun mielestä paras.

Minä jään miettimään, että minkä valitsen vai valitsenko minkään ja kuvaanko tänään uudelleen. Aikaa on tehtävän suorittamiseen vielä kolme päivää.

Lopullinen valinta näkyy sitten Ottilia's Visionin puolelta (se englanninkielinen blogini).

Anonyymi kirjoitti...

Kuva 4 : Lämminsävyinen valo/varjo. Voi aistia varovaista hiipivää liikettä. Vähäeleinen, mutta vaikuttava. Vähän on paljon

Anonyymi kirjoitti...

Kuva neljä on ehdoton suosikkini, koska siinä valo on kaunein ja kuva muutoinkin mielenkiintoisin.

Terv. Seija K.

Mannu kirjoitti...

Minun on helppo kyllä sanoa, mikä kuva minua miellyttää. Nimittäin kuva 6, mutta mitään valokuvataiteellista perustetta en osaa sanoa. Minusta se vain näyttää mukavalta; sekä vasikka että lehmä näkyvät tarkasti ja kummallakin on selkeät varjot ja muutoinkin varjot hauskasti raidoittavat kuvan.

Marjattah kirjoitti...

Joudut laskemaan uudelleen pisteet ;)
Minäpäs keraamikkona tykkään hillitystä ekasta, sillä muoto ja pinta saavat huomion käsinkosketeltavina. Taustalla häämöttävä toinen sarvipää lisää syvyyttä.

Muissa kuvissa onkin valaistus päähuomion kohteena.

Tiina Linkama kirjoitti...

Nyt on oikea lehmäkuva löytynyt. Se ei sittenkään ollut mikään näistä. Löydät sen Ottilia's Vision -blogista, kuva numero 7. Ja blogi löytyy Cow-creamer.