lauantai 21. marraskuuta 2009

Se hevonen oli ihan tyhmä

Muutamainen vuosi takaperin kävi Villa Ottiliassa kylässä nuori tyttönen, joka tahtoi mennä ratasastamaan. Lähetimme hänet Tobra-talleille, joka sivumennen sanottuna on aivan viehättävä ratsutila lähellä Otepäätä, hyvin hoidettu, komeat hevoset ja ammattimainen ote koko hommaan.  Jos ratsastaminen Otepäällä kiinnostaa, tämä on juuri oikea kohta. Tobra talleista voi lukea lisää täältä.

Niin siis lähetin tämänkin tyttösen siis Tobra talleille. Tyttö tuli sieltä takaisin musta pilvi pään päällä. Kun kysyin, oliko ollut kivaa, vastasi tyttö: "Se hevonen oli ihan tyhmä. Se ei osannut mitään."

Minä lähdin tänään valokuvaamaan syksyä ja metsää ja koiria syksyisessä metsässä. Talsin tuntikausia metsiköissä, ensin koirien kanssa ja vielä tovin itsekseni kiertäen Murrumetsän lenkin. Kotiin tultuani katsoin kuvasaalista läpi ja teki mieli todeta: "Se objektiivi oli ihan tyhmä. Se ei osannut mitään."

Kun 12 -vuotias lapsukainen ei ymmärrä että hevosen osaamattomuus saattoikin johtua ratsastajan heikoista kyvyistä,  on se ymmärrettävää. Mutta kun 50+ nainen väittää huonojen kuvien syyksi osaamatonta objektiivia, niin... se on jo vähän paksua.

En siis syytä objektiiviani, mutta silti olen hieman kärttyisä. Koko päivä meni metsikössä ja käteen ei jäänyt kuin kourallinen kuvia, joita viitsii edes säilyttää. Ei ainuttakaan kunnon kuvaa, joka sädehtisi toisten joukossa. Tyhmä objektiivi!

Murrrr.

Tässä muutama "tyhmän objektiivin" nappaama kuva.
------


Jatkan seuraavana aamuan ihan lyhykäisesti tätä teemaa. Eli olikin hölmöä minun laittaa näytille ne parhaat kuvat, jotka eilen jotenkin onnistuivat.  Vallaton Mummeli kommenteissa ihmettelikin jo, että mikä tyhmä objektiivi? Laitan alle siis esimerkiksi pari kuvaa, joita kamera oli täynnä, epätarkkoja ja liikettä pysäyttämättömiä kuvia.

Tänä aamuna olen muutenkin päättänyt käydä eiliset epäonnistuneet läpi, tutkia niitä ja miettiä kuva kuvalta, mikä meni pieleen. Eli käyn läpi valoitusajat, valitun kuvausohjelman, aukon ja yritän näin oppia virheistäni. Uusi putki ei todellakaan toimi kuin vanha, ja sen käyttöä täytyy siis opetella. Niinhän se tietenkin onkin.

Harmitti vain eilen kun kuvitteli kotiin tullessa että kamera on täynnä mahtavia toimintakuvia. Ja sitten selvisi että kaikesta toiminnasta oli tullutkin epätarkkaa...(Näissä kahdessa kuvassa voisi kuvitella että juju olikin liikkeessä, varsinkin alemmassa, missä Rummu tomerasti ruopii maata. Mutta, totuudessa pysyäkseni, tarkoitus oli saada pysäytettyä liike.)

3 kommenttia:

Vallaton mummeli kirjoitti...

Ai miten niin tyhmä objektiivi? Kysyy nimimerkki, nyt en ymmärrä.

Tiina Linkama kirjoitti...

No silleen tyhmä, että otin yli 200 kuvaa joista suurin osa oli epätarkkoja. Oikeastaan kaikki koirien kanssa ulkoilukuvat miinus tuo yksi Rummukaien kuva.

Katsoin kuvatessa ruudulta histogrammit, jotka näyttivät että valotus on aivan nappiin. Ja värit. Ja olivatkin, mutta se olikin ainoa mikä oli nappiin. Kuvat olivat epätarkkoja. Koirat olivat yksinkertaisesti liian nopeita siihen valotusaikaan ja aukkoon.

Marjattah kirjoitti...

Heh, muistan koulumaailmasta: "Ope, tää laskutehtävä on tyhmä."
Mutta ehkäpä nyt ei ole tyhmä Tiina eikä objektiivi. Aloitit tutustumisen varsin haastavissa olosuhteissa.
Kunhan taivas antaa vähän enemmän valoa, tiedät enemmän.