tiistai 10. marraskuuta 2009

Kameraunelmia

Nyt kun olen vihdoinkin saanut Ottilia Visions -valokuvagallerian valmiiksi, pitäisi olla tyytyväinen. Pitäisi osata taputtaa itseään selkään ja kehua: hyvän gallerian tein. Nyt voin hetken olla rauhassa, onnitella itseäni syksyn suururakasta.

Mutta eihän se näin lainkaan mene! Päinvastoin. Mieltä on viíme päivät kummasti haastanut entistä parempien kuvien otto, olen itseltäni kysynyt: miten se onnistuu, mitä siihen tarvitaan? Ja sen myötä on mieleen tullut kova mieliteko, entistä paremman objektiivin hankinta. Pientä zoomia olisi tarvis, parempaa valovoimaa, parempi optinen piirtokin olisi poikaa.

Kai se näin menee, kunnianhimo vain kasvaa, haluaa ottaa vielä ja vielä ja vieläkin parempia kuvia! Tai sitten se kuuluisa laitehulluus on iskemässä minuunkin. Se kun lienee valokuvaajien yksi ammattitaudeista.

Pari päivää on mennyt tutkiessa hintatietoja ja tuoteselosteita mitä erilaisimmista objektiiveista, jotka olisivat yhteensopivia Canon 1000D-kamerani kanssa.

Olen jo - lähes - päätynyt Sigman yleisobjektiiviin, sellaiseen vähän joka paikan teleobjektiiviin:

SIGMA 18-200/3.5-6.3 DC OS.

Ja heti kun olin ostopäätöksen - lähes - tehnyt, iski epäilys, onko tämä hyvä sittenkään. Kamerafoorumeilla näitä jokapaikan polttovälin objektiiveja halveksitaan huonon valovoimansa vuoksi. Suttuobjektiiveistakin puhutaan.

Mutta ko. Sigma olisi hintaluokassaan sellainen että voisin sen jopa hankkia. Vain hieman kakistellen.

Voi näitä elämän vaikeita valintoja. Voih, huoh.

Niin paljon objektiiveja, niin vähän rahaa.

Mrrrrrrrr.

4 kommenttia:

Chilijauhe kirjoitti...

Noissa yleis-zoomeissa on aina ongelmana se, että ne ovat kompromisseja kummassakin päässä. Sekä laaja- että telepäässä. DPreview:ssä on arvostelu tuosta linssistä (HMS versio, mutta optisesti sama) ja yksi kohta pistää silmää jonka perusteella kannattaa harkita tarkoin kyseisen linssin hankintaa.

Most interestingly, this is a lens which appears to concentrate on minimizing distortion and chromatic aberration rather than maximizing sharpness. This immediately means it won't win the favor of a certain type of resolution-obsessed photographer, who will look on its inconsistent sharpness (and indeed substantial lack of it at mid-telephoto focal lengths) with displeasure. But for users with less lofty aims - perhaps making ordinary postcard-sized prints, sharing reduced-size versions of their pictures on the internet, or viewing their images on the computer or TV screen without zooming in to scrutinize every minute detail - it's sharp enough, and for such purposes its virtues of relatively low distortion and chromatic aberration will shine through.

Kun miettii että kuvista ainakin osa menee galleriasi kautta myyntiin A4 ja A3 koossa, voi tarkkuuden puute muodostua ongelmaksikin.

Suosittelenkin, että totuttaudut ajatukseen, että kannat mukana kahta linssiä. Säästät pikkusen lisää (tai aika reilusti ;) rahaa ja hankit vaikka Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM (se on se siisti valkonen ;)

Itselläni veronpalautustonttu on tuomassa kolmanne linssin kameralaukkuun jolloin siellä kulkee mukanan 14-42, 40-150 ja 70-300 linssit.

Aado Lintrop kirjoitti...

Hea koht, kust leiab andmeid testitud objektiivide kohta - http://www.photozone.de/

Tiina Linkama kirjoitti...

Aitäh Aado nõuande eest. Olengi juba seal käinud. Soome kaamerafoorumites viidatakse sinna tihti.

Nagu tead ma ei ole eriti tehnikahuviline olnud aga nüüd paistab et on vaja natuke tehnikat õppida kui teste tõlgendada tahan.

Tiina Linkama kirjoitti...

No niin, arpa on heitetty ja ostopäätös tehty.

Päädyin kuitenkin alunperin ajattelemaan Sigmaan eli 18 - 200 mm:iin, koska hinta oli hyvä. Ostin siis sen käytettynä 200 eurolla.

Mitä tässä enää jossittelemaan. En usko että tuon edullisemmin olisin kovin helposti löytänyt parempaakaan, vaikka olisin viikon seilannut Jenkkien, Ruotsin, Hollannin, Japanin ja Suomen myyntisivustoja.

Voin olla väärässäkin, mutta kokonainen päivä tässäkin meni, erilaisia testejä lukiessa ja vertaillessa ja eiköhän se riitä.

Ostopäätös on ilmoitettu myyjälle ja kun selvitämme miten raha vaihtaa omistajaa, niin voinkin alkaa odotella Sigmaa kotiin.

Jiihaa.

Ja nyt en kyllä ala yhtään katua, vaikka mikä tulisi!