torstai 26. marraskuuta 2009

Neljä katua Tartossa

Olen useasti maininnut, että Tartto on minusta Viron kaupungeista viehättävin. Tässä sanassa pysyn.

Tänään oli jälleen surkea keli. Lähdimme silti Tarttoon ja tein siellä lyhyehkön, mutta sitä antoisamman kävelyretken kamerani kanssa.

Alkuasetelma oli minulla sama kuin tällä pienellä kaverilla. Olimme molemmat sitä mieltä, että jo riittää nämä sadepäivät!
Mirrin kanssa jaettuamme yhteiset ajatuksemme ilmanalasta lähdin sitten kuvaamaan lempikaupunkiani, surkeassa säässä. Ja päätin kuvata vain neljä katua koko kaupungista: J.Kuperjanovin, Koolin, Kastanin ja Veskin. Ne ovat kaikki rinnakkain tai lomittain, eli kyse ei kokonaisalaltaan ole suuren suuresta alueesta.

Halusin näyttää mitä Tartolla on tarjottavanaan jos osaa ja haluaa katsoa. Jopa näinkin surkeassa säässä. Nämä neljä katua eivät ole ydinkeskustaa, joskin keskikaupungin laitamia kuitenkin.

Reittini lähti liikkeelle Tarton rautatieasemalta, kuljin ylös J.Kuperjanovia ja sitten vaeltelin Kastanilla, Veskillä ja Koolilla, hieman ristiin rastiin.


Tein kuvista myös gallerian, joka alkaa kartalla, josta voi myös tarkemmin hahmoittaa millainen oli reittini ja miten talot sijoittuvat kaduille.

Galleria löytyy tällaisesta linkistä: Neljä katua Tartossa

Tervetuloa siis kuvallisesti kiertämään kanssani neljää katua ja niiden rajaamia maisemia!

---

Lisään vielä eiliseen kirjoitukseen:

Mietin samalla kun kiertelin noita neljää katua, kuvasaaliini (kuvia oli tietenkin huomattavasti enemmän kuin mitä laitoin galleriaan) on merkittävä jonain päivänä myös kulttuurihistoriallisesti. Sillä nämä kadut eivät kauaa pysy entisinään. Jotkut talot ovat liian rapistuneita korjattavaksi, ne tönäistään nurin ja tilalle tulee jotain ihan muutta. Ja ne jotka korjataan, niistä tulee upeita, ja luultavasti kalliita liiketiloja, firmojen, säätiöiden ja järjestöjen superhienoja keskuksia tai sitten eliittiasuntoja. Jonkin ajan kuluttua ei risuäijä ajele risut takapakkarissa polkupyörällä Veskiä pitkin... Ja se on tietenkin hieman sääli.

5 kommenttia:

Marjattah kirjoitti...

Totta puhut, näin toivottoman ankeaa kaamosta en muista aikoihin. Ihanaa, että jaksat löytää kauneutta sen keskellä. Taas olen aivan vaikutettu kuvistasi. Ja myös Tarton erityisestä viehätyksestä. Moni näistäkin kuvista varmaan pääsee Ottilia Visions galleriaan? Ja tuo täyosuma Mirristä myös :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana "pörröinen Bastet" (Miksun kommentti) herätti meidän kissafanien ihastuksen. Galleria-ainesta selvästi!

Halauksin,

Sari

Unknown kirjoitti...

Ikään kuin olisin virtuaalisesti kävellyt matkaa Tarton keskustaan edellisesta asuinpaikasta Kastanin katua pitkin ;) Seuraavan kerran voisit ottaa mukaan Tähe-kadun. Hienoja taloja sielläkin, ja monissa kivoja second-hand kauppoja muuten.

Tiina Linkama kirjoitti...

Karlova, Supilinn ja Tähtvere ovat kaikki vielä tuloillaan. Kunhan ehdin. Tämä on sellaista katoavaa kansanperinnettä, että äkkiä kaikki vanhat talot ja katunäkymät pitäisi saada kuvatuksi. Kaikki muuttuu niin nopeasti.

Vallaton mummeli kirjoitti...

Voi Tiina kulta, kierrä, käy kuvaa! Jos kohta näitä ihania maisemia ja taloja ei ole, niin sitäkin arvokkaampia kuvat ovat niille, joiden muistoissa maisemat elävät ja jotka aika kultaa.

Minusta on tavattoman ihanaa katsoa kuvia lapsuuteni maisemasta, joka on muuttunut tunnistamattomaksi.