sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Kuvaparivertailu - apuasi tarvitaan

Minulla on ollut viime päivät syytä riemuun. Pitkällinen haaveeni on täyttynyt, sain kunnon järjestelmäkameran, Canonin 1000D:n.

Aiemmin olen kuvannut perin kelvolla Fujin Finepix S-7000:lla, joka sekin on taipunut moneen. Apuna on ollut myös Olympuksen SP-560UZ kompaktikamera, jolla on etunaan huima 18x zoomi. Ja joitain kuvia olen napsinut myös Canonin Ixus-pokkarilla.

Mutta järkkäri on järkkäri, joskin sen sisäänajo vie aikaa, kuten minua on moneen otteeseen muistutettu. Nyt pitää jo osatakin jotain.

Olen nyt viikon päivät tehnyt erilaisia kokeita uudella kameralla. Vertaillut sen eri toimintoja, ottanut kuvia samasta kohtaa eri asetuksilla ja vertaillut niitä, tai sitten vertaillut Canonia muihin kameroihini.

Eräs tällainen kokeilu oli toissapäiväinen retkemme Soomaan kansallispuistoon, jossa vertailin Fujia ja Canonia. Ideana oli ottaa presiis samasta kohtaa kaksi kuvaa, toinen toisella, ja toinen toisella kameralla.

Soomaa on Otepäältä länteen ja luoteeseen sijaitseva suuri luonnonpuisto, joka on kuuluisa suoalueistaan ja eläimistöstään. Soomaalla olen nähnyt mm. elämäni ensimmäisen kerran kotkan vapaaana, ja se oli huima kokemus. Sydän jätti lyönnin väliin kun mahtava eläin äkkiä lähti männynlatvasta ilmaan, levitti suuret siipensä ja muutamalla vahvalla siiveniskulla katosi jälleen näköpiiristä.


Aiempia Soomaan kuvia viime kesältä löytyy täältä (mukana myös kuvia Länsi-Virosta)
Mutta kuvaparikokeilusta oli määrä puhua.

Toissapäiväinen ilma oli usvainen ja samea, valoa oli vähän keskipäivälläkin. Ja sehän sopi kuvakokeiluun – kirkkaassa ilmassa kamera kuin kamera ottaa suhteellisen hyviä kuvia. Nyt katsottiin kameroiden piirtokyky heikossa valossa.

Tein kuvista gallerian ja nyt tarvitsisin sinun apuasi. Pyyntöni vie hetken aikaa, mutta toivon sen olevan silti sinullekin antoisa. Ja onhan netissä paljon hullumpiakin kyselyitä ollut.

Pyyntöni on seuraava:

Mene tutustumaan kuvagalleriaan ja sen kuvapareihin, ja kerro minulle mielipiteesi kuvapareista.

Helpoiten se käy näin:

Ota paperi ja kirjoita allekkain numerot 1 - 20.

Kun katsot kuvia kirjoita paperille joko A tai B sen mukaan, kumpi kuvaparin kuvista on sinusta parempi (kuvat nimetty aina A tai B). Jos molemmat kuvat ovat tasavertaisia eli et osaa laittaa niitä paremmuusjärjestykseen, kirjoita numeron perään C.

Ja jos tämän jälkeen viitsit lisätä tämän kirjoituksen kommentteihin listasi, olisin siitä todella kiitollinen.

Jos joku kuva tai kuvapari herättää sinussa enemmänkin ajatuksia, mielelläni kuulisin niitäkin. Mikä oli hyvää, mikä huonoa, mikä oli kuvien välinen ero, ja miksi se oli merkittävä? Eli kaikki ns. vapaat kommentit ovat myös äärimmäisen tervetulleita.

Jos vastauksia tulee riittävästi, teen niistä lopuksi vielä jonkinmoisen yhteenvedon. Ja paljastan kumpi kameroista oli A, kumpi B.

Ja lopuksi: kuvaparivertailuun pääset klikkaamalla tästä

Siis nyt joukolla antamaan ääniä kuvapareille – ja nauttimaan Soomaan maisemista!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kiva kuvahommeli! En ihan tajunnut mistä näen kumpi on A ja kumpi B, vai onko ensimmäinen vasemmalta aina A?

Tiina Linkama kirjoitti...

Ensimmäinen vasemmalla on aina A ja oikealla on B. Luulin kyllä joka ainoaan kuvaan kirjoittaneeni niin kuvan numeron, kirjaimen (eli siis A tai B) ja kuvan nimen. Ehkä ne eivät sinulla jostain syystä näy?

Anonyymi kirjoitti...

Ok!
Ei minulla tosiaan näy kuvien kohdalla mitään tietoja, ei vaikka vien hiiren kuvan päälle.
Mutta minusta B-kuvat olivat lähes kaikki valoisampia ja sävykkäämpiä. Kaksi poikkeusta, kuva jossa ainoa pystyyn jäänyt talonseinä joen rannalla ja uljaat männyt, niissä A-kuva oli enemmän silmääni miellyttävä.

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Onkohan muillakin näin? Onpa outoa.

Nääs, minun koneellani aika pitäisi gallerian toimia niin, että ensin tulee alkukuva eli ensimmäinen kuva ja sen viereen kuvapareja pieninä thumbnail-kuvina. Ja kuvia klikkaamalla kukin aukeaa isommaksi. Kuvan vieressä on kuvatekstit, jotka kertovat kuvan numeron, kirjaimen ja aiheen.

Minneköhän bittien taivaaseen ne kuvatekstit ovat sinulla kadonneet?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä näkyy aat ja beet siinä kynnenkokoisten alapuolella.

Jaa-a, tää on taas tätä, että mitä haetaan. B- kamerassa on selvästi enemmän "valotehoa" piirtämään tummatkin kohdat skarppina näkyviin, mutta A-kamerassa on paljon miellyttävämpi väritoisto. Seuraavaksi pitäisi nähdä molemmista sarjoista sävy/valokorjattu versio, että voisi verrata, kumpi ominaisuus korjaantuu jälkikäteen helpommin :D (No sävyt ehkä, riippuu taas käytettävästä ohjelmasta)

B-n vihertävästä kalvakkuudesta veikkaan, että B on Canon, vaikka sitä ei edes kysytty :)

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos kommenteista Tolkulle.

Suipistsan suuni ihan tiukkaan enkä vielä paljasta kumpi oli kumpi, siltä varalta että joku haluaapi kuvia vielä arvostella.

Anonyymi kirjoitti...

Pidin melkein kaikista A-kameran luontokuvista enemmän, niissä oli jotenkin intensiivisemmät värit, taustan metsät/pensaat olivat tummempia, sävykkäämpiä ja vesi paremman väristä kuin B-kuvissa. Varsinkin kuva 7A on sykähdyttävä. B:ssä oli paikoin liiankin kirkkas valo, jonka takia jotkut kuvat ovat jotenkin "litteitä" (varsinkin kuva 15B, johtuneeko litteys taustan pensaiden vaaleammasta väristä verrattuna A:han?). Muutamissa kuvissa oli taas B-kuvat parempia: kuvassa 16A etualan heinät eivät ole lainkaan niin edukseen kuin 16B; seinä- ja ovikuvissa (3, 5) A tuntuu kirkkaammalta ja B pehmeämmältä, jotenkin taiteellisemmalta. Muurikuvissa A oli parempi, terävämpi. intensiivisempi, ja B tuntui siihen verrattuna litteämmältä. Kaikkiaan todella hyviä kuvia, romahtaneiden kattojen ja hyljättyjen ovien kuvaaminen nostaa esiin rumuuden karhean kauneúden.

Anonyymi kirjoitti...

Luontokuvien osalta pidin lähes kaikista A-kuvista enemmän kuin B-kuvista; A-kuvat ovat jotenkin sävykkäämpiä, taustan puut/pensaat ovat tummempia ja vesi on kirkkaamman näköitä kuin B-kuvissa. Luontokuvissa A-kuvat ovat myös päosin tarkempia, poikkeuksena on kuva 16A, jossa etualan heinät ovat epäselvempiä verrattuna 16B:hen. Kuva 7A on sykähdyttävä, intensiivinen. B-kuvat ovat monin paikoin litteämmän oloisia, se voi johtua taustan vaaleammasta väristä tai suuremmasta kirkkaudesta.
Seinä- ja ovikuvissa (3, 5 puolestaan pidin enemmän B-kuvista, niissä valo oli jotenkin pehmeämpi ja vaikutelma "taiteellisempi". A-kuvissa kohteet ovat terävämpiä.
Muurikuvissa (10 ja 11) A-kuvat ovat intensiivisempiä, tarkempia, B-kuvat litteämpiä.
Torikauppiaskuvassa (4) B-kuva on ehkä liian valoisa.
Romahtaneen katon kuvat molemmat ovat tosi hienoja! Kaiken kaikkiaan hyviä kuvia!