tiistai 1. toukokuuta 2012

Taevaskoda keväällä - värisinfoniaa

Kirjoittelen tätä Vappupäivän iltana ja totean heti ensi hengenvedolla, että tänä valpurina ilmat suosivat meitä - kuten taisivat suosia yhtä lailla suomalaisia vapun viettäjiä. Hienoa!

Virossa vappu ei ole samanlainen hulinapäivä kuin mitä Suomessa, en edes tarkkaan vieläkään tiedä, miten vappua täällä vietetään. On olemassa volbriöö, joka lienee noitien yö. Miten sitä juhlistetaan, on minulle vierasta. Tartossa, ja ehkä myös Tallinnassa, opiskelijat kehittelevät omaa kevätriehaa. Mutta täällä Otepäällä, täällä ei vappua sanottavammin vietetä.

No, eipä se minua tänään haitannut. Olen omat vappukönyämiseni könynnyt, mutta hyvälle säälle sanon aina: JESSH!

Niinpä siis tänä vappupäivänä starttasin aamusta aikaisin - ja mikä oli startata kun Punainen Ranskatar meni eilen läpi katsastuksen - ja lähdin matkaan. Suuntana aina yhtä rakas Taevaskoda. Luonnonsuojelualue, joka on meiltä sellaisen 40 minuutin ajomatkan päässä.

Olen käynyt Taevaskodalla useasti, ja olen siitä useasti myös tänne kirjoittanut. Yhtä lailla olen vienyt sinne ystäviäni ja asiakkaitakin, ja jokainen kerta on ollut aina käymisen arvoinen. Taevaskoda kun vaan on niin äärettömän hieno paikka!

Tänään kun innoissani poljin Punaista Ranskatarta vauhtiin mietin, että olenko koskaan ollut siellä juuri tähän aikaan vuodesta: alkukeväästä. Ja tulin siihen tulokseen, että en ole. Siis taas jotain uutta.

Huh-huh. En voi muuta sanoa. Oli niin hieno reissu jälleen. Kuvat kertovat varmasti itsessään jo paljon, mutta lisätkää niihin vielä linnunlaulu, joka täytti koko metsän. Sinivuokot kukkivat, valkovuokot tekivät omia valkeita lämpäreitään metsään, ja kaiken yllä valtava ihana lintujen laulukonsertti.

Ahja-joki oli tänä vapunpäivänä viehättävä ja salaperäinenkin. Mistä syntyy tuo oranssi väri jokeen ja sen pohjaan? Kesän mittaan se hiljalleen häviää. Mutta juuri nyt, alkukeväästä, Ahja-joki oli hurjimmillaan väriensä puolesta. Epäilen, että tuohon väriin liittyy vahvasti maapohja, joka on, kuten olen täällä aiemmin kertonut, devonilaista punaista hiekkaa. Samaa hiekkakiveä, josta syntyvät myös Ahja-joen reunamien komeat punaiset törmät.

En jaarittele nyt enempää, vaan annan kuvien puhua. Hienoa, eikö vain?Vappua siis voi viettää myös hieman eri tavoin. Sanoisin, jos nopeasti kysytään, että tämä taisi olla elämäni vaikuttavin vappupäivä!

--

Eipä sitten oikein muuta kuin vain muistutus, että meidän majoitusyrityksemme Villa Ottilian kesäkausi on starttaamassa. Tule sinäkin! Tilaa löytyy vielä, mutta ei kannata jättää päätöstä kovin myöhään. Myös Suomi-Viro -laivalinjat tuntuvat täyttyvän aika nopeasti kesän suhteen, mitä olemme ymmärtäneet.

Mitä sitä siis ehkäilemään! Tervetuloa luoksemme! Etelä-Viro on täynnä yllätyksiä, ja me lupaamme viedä ja opastaa omat asiakkaamme niihin parhaimpiin paikkoihin.

Lisätietoa löytyy Villa Ottilian kotisivuilta: Villa Ottilia tai vaikkapa vain tähän osoitteeseen postia lähettäen: reservation@villaottilia.ee

Tervetuloa!

3 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Monenlaisia vapunviettotapoja tosiaan Virossa. Ajoitko Savernan kautta Põlvaan ja sieltä Otepäälle? Itse tulin Võrusta päin ja Põlva oli "vappputapahtumaa" täynnä, Rosman krossiradan kohdalla tie oli kokonaan poikki ja liikenne ohjattu kiertotielle (Põlvan kehätielle), koska siellä oli motokrosradalla tänään joku kansainvälinen kisa tai tapahtuma. Samaa aikaan Põlvassa oli tänään Himmasten kylän kevätjuhlat ja Rosman kylän kyläpäivät. Ajelin Tänään Anstlan suunnallakin ja siellä Nõiariikin Liikluslinnan mäki oli autoja täynnä niin että niitä riitti isolle tielle asti. Nyt olen Tallinnassa ja Tallinnalaiset näyttää viettäneen Vappua mm. Tivolissa, joka on D-satavaman ja C-sataman välisen altaan välissä. Eilen Volbriöössä oli kesämökkinaapurien kanssa grillailemassa puolille öin, ei siinä kait muuta tapahdu kuin poltetaan kokkoja, syödään lihaa ja juodaan snapseja. Vähän kuin Suomen juhannus. En tiedä onko sitten muitakin juhlimistapoja.

Tiina Linkama kirjoitti...

Mika - ajoin tosiaan Valgjärven kautta Savernaan, sieltä Põlvaa sivuten Taevaskodalle. Kotiin tulin sitten Kanepin kautta.

Savernan Konsumissa oli lappu että vappuaattona oli Savernassa ollut volbri-kyläjuhlat ja sinne pyydettiin pieniä ihmisiä pukeutumaan noidiksi. Paras puku luvattiin palkita.

Mitään muuta merkkejä vapusta en matkallani nähnyt. Ihmiset puuhastelivat pihoillaan ja käyttivät vapaapäivän todellakin työhön.

aimarii kirjoitti...

On siellä ainakin vappu ollut keväisissä merkeissä, jotain viherkäistäkin kuvissa näkyy, paitsi, että jylhän kauniita maisemia. Kovasti kiinnostavia.
Meikä vietti vappua vielä hiihdellen, eikä mitään tietoa keväästä, vaikka miten yritän tutkailla.