tiistai 22. maaliskuuta 2011

Paniikki, pakokauhu, kauhu!

Pitäisikö laittaa paperipussi päähän ja hengitellä hitaasti? Om mani padme um ja kaikki rauhoittavat loitsut nyt peliin.

Saimme hetki sitten viestin Suomen veroviranomaiselta, joka on sitä mieltä, että meidän tulee maksaa  omaisuuden myynnin voittoveroa jouluna myymästämme Lohjan talostamme. Koska emme asuneet siellä kahta vuotta ennen Viroon muuttoa.

Tämähän ei pidä alkuunsakaan paikkaansa! Taatusti asuimme. Mutta verovirastolla on kirjoissa ja kansissa eri päivämäärät sisäänmuutosta ja poismuutosta kuin mitä meillä. Eikä meillä ole mitään papereita todistaa tämän vastaista. Ehkä teimme Lohjalle sisäänmuuttoilmoituksen liian myöhään, voi meitä huolimattomia ja laiskoja. En tiedä, en muista, en löydä papereita.

Paniikki, pakokauhu, kauhu!

Rahaahan se vaan on, pitäisi todeta. Mutta kun ei ole! Lohjan talon myyntirahat istuvat pankissa kuin pienet pelokkaat hiirulaiset odottaen että ne saisivat riittävästi seuraa. Tahtoo sanoa,  että saisimme riittävästi kokoon nappuloita, joilla voimme toteuttaa unelmamme: Huvikummun hankinnan.


Huvikumpu, unelmamme, tuntuu päivä päivältä karkaavan kauemmaksi käsistämme

Niille blogin lukijoille, jotka ovat liittyneet seuraan vasta viime aikoina pieni kertaus menneeseen.

Viime kesäkuussa löysin netistä unelmieni talon, jonne haluan muuttaa ja josta haluan tehdä Maailman Hienoimman Lomakohteen: Huvikummun. Tai nimi on vielä työn alla, jos tarkkoja ollaan. Onhan siitä ollut jo täällä blogissakin nimikilpailu, joka yhä odottaa voittajan julkaisemista.

Teimme kesällä talosta etukaupat, maksoimme käsirahan ja sitten aloimme ankarasti kerätä loppuja pikku pähkinöitä alias ensin Viron kruunuja, nyttemmin euroja saadaksemme lunastettua talon itsellemme.

Siinä välissä pidettiin talkoot: taloa maalattiin ja kunnostettiin sisältä reippaasti.

Ja sitten alkoi odotus. Odotus siitä, että saamme Lohjan talomme myytyä ja että saamme Beresjen ja Rajan talomme myytyä. Lohja meni jouluna kaupaksi, Beresje ja Raja odottavat yhä ostajiaan.

Ja koko tämän ajan Huvikumpu, tai mikä sen nimeksi koskaan tuleekaan, odottaa. Ja minä odotan.

Olen lopettanut aktiivisen unelmoinnin, sillä totta puhuakseni, minulla on nyt pelko persuuksissa. Näinkö nyt kävisi, että Tiina otti liian ison palan kakkua ja on nyt siihen tukehtua? Ei voi olla! Kakku on hyvää, ja jos ihminen ei sitä ahnehdi, ei se sitä myöskään saa. -- Olipa ontuvaa metaforaa oikein enemmänkin. Mutta ymmärtäkää: olen paniikissa ja runoratsulla on hinkuyskä tai muuten vain pahemman luokan kompuratauti. (Lisää ontuvia metaforia.)

No, takaisin asiaan. Saimme tiedon verovirastolta, että emme muka ole asuneet aikanamme Lohjalla tarpeeksi pitkään. Mikä ei pidä paikkaansa.

Nyt pitää miettiä seuraavaa liikettä veroviraston suhteen. Sillä jokainen verovirastolle maksettu euro vie meidät yhä kauemmaksi unelmastamme.

Ja sen sanon, että jos Huvikumpu lipuu sormiemme välistä, minä olen pitkään ja syvästi masentunut. Tai onneton. Tai vihainen.

Ei, se vaihtoehto ei ole edes mahdollinen. On vain keksittävä joku uusi kaarre tähän kiinteistöseikkailuun.

Yritän pienellä - paniikista hieman ohuella ja kimeällä äänellä - todeta: Kyllä tässä vielä jotain keksitään.

Joohan? Uik.

11 kommenttia:

Leenamarketta kirjoitti...

Takuulla keksit!!!! Unelma ei saa karata käsistäsi, aivan ihana Huvikumpu!
Visualisoi nyt itseäsi hääräämässä vierainesi siellä Huvikummussa, minä täällä lähetän samanlaista mielikuvaa. Ja hei...tulen sitten sinne lomailemaan, sovitaanko näin!?

Tiina Linkama kirjoitti...

Laventeli, kiinni veti! Ja kiiiiitos. Heti vähän paniikki tässä irroittaa rautavannetta keuhkojen ympäriltä.

Minz kirjoitti...

No hiiskatti! Eikös väestörekisterikeskuksesta saisi tarkkoja tietoja muutosta ja sen ajankohdista? Meillä ainakin omat löytyy sieltä ja on ihan ok. Pankkitunnuksella pääsee omaa historiaa kurkkimaan: https://verkkopalvelu.vrk.fi/Omat/Etusivu.aspx

Jos näissä on jotain epäselvää, sitten en osaa auttaa! Toivon kuitenkin, että kaikki kääntyy parhain päin, eikä tarvitse upeasta unelmasta luopua.

Energiaa!

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos Minz - täytyy alkaa tutkia. Mutta luultavasti siellä on ne päivät jotka verovirastolla on.

Ymmärtääkseni kyse on todella pienestä kriittisestä aikavälistä, viikoista nähdäkseni.

Nyt täytyy vaan koota itsensä ja alkaa hoitaa viranomaisasioita, jotka ovat minulle niiiiiin vastenmielisiä. Onneksi Kimmo tarttuu näihin asioihin piirun, joskin vain pienen piirun verran hanakammin kuin minä.

Kimmo Linkama kirjoitti...

Minz: Suurkiitos vihjeestä! En tiennytkään, että ilman suomalaista sirulla varustettua henkilökorttia pääsee VRK:n tietokantaan.

Kokeilin siis pankkitunnuksilla, mikä toimi muuten mainiosti, mutta VRK:n systeemi -- tottakai -- ilmoitti "Palvelussa tilapäinen häiriö." Pöh.

Mutta yritetään myöhemmin uudestaan.

Minz kirjoitti...

Meillä ainakin näkyy tuolla ihan tarkalleen ne päivät, jotka olemme muuttoilmoituksessa muuttopäiviksi ilmoittaneet, vaikka ilmoitus olisikin annettu muuttopäivän jälkeen. Toivotaan, että verottaja vain kokeilee kepillä jäätä... (?) Tsemppiä!

aimarii kirjoitti...

Asioilla on tapana järjestyä. Usko pois, niin nytkin.
Paniikissa on vaikeaa selvitellä asioita, joten sinä voitat sen ensin ja sitten asioimaan veroviraston kanssa.
Usko koko ajan itseesi ja siihen, että asiat luontuu hyvin. Älä missään tapauksessa lopeta Huvikummusta unelmoimista!
Minulla on myös vakaa aikomus tulla viettämään joskus lomaa Huvikumpuun.

Tiina Linkama kirjoitti...

Minz - jätän jatkokeskustelut sinun ja perheemme viisaimman välille. :)

Aimarii - voi, niin mielellämme teidät majoitamme, sinut kultatukkaisen enkelin ja miehesi, kiltin ja taitavan taitonallen.

Ja niinhän se onkin, että teille kuuluu talkoiden kiitoksi viikko Hyvikummussa. Kuten kuuluu muille talkoolaisille.

Sen verran tietoa että heinäkuu on täysin buukattu. Vaikka talo ei vielä edes ole meidän.

Ja pariskunnalle löytyy itse asiassa tilaa, meidän omassa tilassa (iso alakerran taso) heinäkuussakin. Muu osa talosta on siis varattu.Että antakaa tietää

Katjusha kirjoitti...

Voi juku kun on ihana huvikumpu!!! Tsemppiä. Asiat järjestyy!!!

Tiina Linkama kirjoitti...

Katjusha, kiitos. Uskotaan näin!

Vallaton kirjoitti...

No huh huh! Toivottavasti on vain verottajalle tullut virhe luetun ymmärtämisessä. Peukut täällä pystyssä, että asia hoituu parhain päin. Haluaa Huvikumpuun.