tiistai 24. toukokuuta 2011

Rohkean suden rinta on rasvainen - lisää ruokapaikkoja

Seuraa juttua lihansyöjille. Eli jatkan ruokalinjalla.

Eilen esittelin Valgassa sijaisevan Horanin korealaisen ravintolan. Tänään on vuorossa Võrun herkkupaikka: Sudentassu eli Hundijalg.

Virossa on sanonta, että rohkean suden rinta on aina rasvainen. Ja sanoisin, että niin on Sudentassussakin kävijän. Tai ainakin suupielet. Eikä se ole lainkaan huono asia.

En muista aivan tarkkaa vuotta jolloin Hundijalgaan ensimmäistä kertaa eksyimme. Mutta on siitä jo useampi vuosi.  Ja sen jälkeen olemme tehneet tekemällä asiaa Võruun päästäksemme Sudentassuun ruokailemaan. Ihminen on heikko ja intohimojensa vietävissä, sehän tiedetään.

Ensimmäinen ruokapaikka jossa Võrussa kävimme ehkä kuutisen vuotta sitten oli Rändur-niminen pubi-baari. Käynti jäi viimeiseksi. Tilasimme jotkut piffit tai snitselit ja kysyin voiko annoksistamme jättää perunat pois. Olimme tuolloin tiukalla vähähiilihydraattisella dieetillä. Yleensä perunoiden poisjättö aiheutti ravintolassa ongelman. Rändurissa ei. Lipevä mies tiskin takana ilmoitti, että se kyllä onnistuu. "Pannaanko tilalle vähän runsaammin salaattia?" kysyi hän. "Sopii" sanoin minä ilahtuneena.

Kimmon maksaessa laskua alkoi joku kello kilkattaa, eihän se noin paljoa voi olla! Kimmo palasi kassalle kuitin kanssa. Miten tämä hinta on melkein kaksinkertainen siihen mitä sen piti olla? Snitselien olisi pitänyt maksaa 59 kruunua, nyt ne oli pitkälti yli 100 kruunua. Tarjoilija ilmoitti koppavasti: "Teillä oli erikoisannokset. Erikoislisä on 50 kruunua." Me emme olleet uskoa korviamme. "Siis me maksamme 50 kruunua lisää siitä, että te jätätte annoksesta jotain pois?"

Oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun Rändurissa kävimme.

Seuraavan kerran Võrussa käydessä piti sitten löytää joku toinen ruokapaikka, ja luulen, että silloin eksyimme ensimmäistä kertaa Hundijalgaan eli Sudentassuun.

Sudentassu sijaitsee osoitteessa Jüri 18b, pikkuruisen puistikon perällä. Puistikossa on kesällä jokunen pitkä penkki ja pöytä, ikäänkuin terassia markkeeraamassa. Kesällä saattaa terassilla istua jokunen kaljaveikko. Niitä tuntuu Võrussa riittävän.

Sisältä Hundijalg on suhteellisen viihtyisä. Vähän pimeä se on, ja aika lailla pubin oloinen. Ja jos terassilla on kaljoittelijoita, löytyy niitä usein muutamainen sisältäkin.  Mutta meidän kokemuksemme mukaan kuitenkin ihan kunnon miehiä nuo olutlasin kanssa tiskillä istujatkin ovat olleet. Antaneet muiden asiakkaiden olla rauhassa.

Hundijalan erikoisuus on avogrilli, jossa asiakkaiden silmien edessä paistetaan isot lihanköntsäleet kauniin ruskeiksi. Jo pelkkä grillin tuoksu saa nälän heräämään suden kaltaiseksi. Ja se näky kun liha käristyy hiilloksen yllä!

Ohessa vanha kuva, joka on todella pieni, originaalia en löytänyt: Mutta ehkä tästäkin näkee asiakkaiden tyytyväisyyden piffien saavuttua:

Eli kerronpa vielä miten Hundijalassa toimitaan, jos sinne eksytte.

Seinällä on liitutaululla lista erilaisista grilli-lihoista, joista valitaan yksi. Minun suosikkini on ihan peruskarbonaat (kassleria), jonka rasvaisuus sopii hyvin grilliin, pihvi jää mukavasti pehmeäksi käristyksen jälkeen. Sisäfileestä saattaa tulla aavistuksen kuiva, on kokemus kertonut. Lohtakin saa grillissä foliossa valmistettuna. Ja lisäksi tarjolla on erilaisissa kastikkeissa marinoituja lihoja, on mehhiko- eli meksiko-liha ja paljon muutakin. Valitse yksi.

Seuraavasta sarakkeesta liitutaululla valitse perunat (tai ole valitsematta, lisälaskua ei tule): on lohkoperunaa, paistettua, keitettyä, ranskalaisia, muusia, riisiä ja Kimmon suosikki: cowboy-perunat, uunissa paistetut lohkoperunat, joissa on kuoret jäljellä.

Kolmannesta sarakkeesta valitaan kastike, joita on useita: piparjuuri-, valkosipuli-, majoneesi-, salsa- ja sitten minun suosikkini: kuradikaste (paholaisen kastike), joka on nimensä mukaisesti vahvaa ja maukasta.

Näiden ohelle voit ottaa vielä tuoretta salaattia ja/tai haudutettuja vihanneksia.

Annos koostuu siis valinnoistasi. Ja hinta niiden mukaan, esimerkiksi: liha +  kastike + salaatti + vihannekset. Kokonaishinta on ollut meidän valinnoilla siinä 6-7 euroa.

Ja sitten vaan istutaan ja odotetaan, kunnes eteen tulee jotain tällaista:


Edessä karbonaat kera salaatin, raasteen, keitettyjen vihannesten ja kuradikastikkeen.
Takana mehhiko-grill kera cowboy-perunoiden, raasteen ja valkosipulikastikkeen.


tai tällaista:
Joko herahti sylki nälkäisen suden suupieliin? Täällä ainakin!  Täytyy alkaa suunnitella jotain tähdellistä tekemistä Võruun!

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tuolla mekin käydään joka kerta, eli siis ainakin kerran reissussa. Ihanaa ruokaa ja hinta ok. NAM :)

aare kirjoitti...

Tuohan on kuin haaste, ensi viikolla kokeillaan. Tiina on hyvä ja tekee viiden päivän haastelistan, kiitos.

Tiina Linkama kirjoitti...

VEE - eriti NAM!

aare - tilaus vastaanotettu ja kuitattu! Kyllä järjestyy ja lupaan että joka reissuun kuuluu myös maittava ateria hyväksi testaamassamme ravintolassa! Tervetuloa!

Vallaton kirjoitti...

Kyllä tuonne pitää päästä joskus. Herahti.