keskiviikko 25. elokuuta 2010

Onx tääl remonttitaitoisii?

Joku kertoi, että irc-palstoilla tyypillinen keskustelunaloitus on nuorilta miehiltä lause: "Onx tääl muijii??!!"

Minä huhuilen remonttitaitoisten ja -haluisten perään.

Ajatus pyörii tietenkin Huvikummussa, jonka hallintaoikeuden saamme 1.9.2010 eli viikon päästä. Sen jälkeen meidän on mahdollisuus alkaa parantaa paikkaa niin että saamme ovet auki viimeistään ensi kesäksi. (Ja Huvikummusta, tästä meidän tulevasta uudesta majoitusliikkeestä löytyy juttua monesta kohtaa aiemmin, vaikkapa tästä.)

Ja nyt on kaikki hyvät neuvot tervetulleita. Apu vielä tervetulleempi - mutta siihen hetken kuluttua uudelleen.

Torni sisäänkäynnin puolelta


Pihaa autotallin kulmalta


Tässä talon pääsisäänkäynti


Talon toista päätyä ja pala terassia


Ja taloa vielä hieman meren suunnalta + sisäänpääsyt kahteen "boksiin."

Tässä tämä nyt oli ulkoapäin. Nyt pitäisi, ainakin henkisesti, kääriä hihat ja miettiä mitä ehdimme ja voimme tänä syksynä talolle tehdä. Mietin myös sitä, mikä on paras järjestys asioille. Kaikki ajatukset ja mielipiteet otetaan vastaan kiitollisena.

Tässä pikaisesti hahmoteltuna muutamia ajatuksia nopeista parannuksista:

Katto pitää puhdistaa männynneulasista - miten? Onko painepesuri hyvä työkalu tähän? Vai rikkooko se tiiliä? Onko katon puhdistus sellainen asia, että sen voi tehdä itse tai joku korkeuksia pelkäämätön talkoomies, vai pitäisikö se jättää suorastaan ammattimiesten tehtäväksi, etteivät parikymmentä vuotta vanhat tiilet hajoa? Tai talkooväki tipahda katolta.


Neulasia katolla on paikoitellen paljon, kuten sammaltakin

Toinen remppakohde olisi terassin lattialaudat, jotka ovat osittain mädät. Ja jos lautahommiin ryhdytään, pitäisi tontin aidat uusia tai rakentaa osittain tai kokonaan uudelleen, että Eräs eli Latte-koiramme ei lähde omin nokkineen tutustumaan Võsun yöelämään. Puulautaa on osa aidoista, ja puu tuntuu muutenkin sopivimmalta talon ilmeeseen. Onneksi rajattava tontti ei ole suuri, n. 1.000 m2.


Aita katkeaa kesken matkan, eli tähän kohtaan pitäisi saada jatkettua aitaa, tai rakennettua portti, josta pääsisi merelle helposti.

Kolmas ulkotyö, tämä jo isompi, jonka soisin tänä syksynä valmistuvan olisi talon ulkomaalaus. Se kohentaisi kohteen näyttävyyttä merkittävästi. Mietin ajatusta maalaustalkoista! Kuinka paljon aikaa ja talkoomiehiä ja talkoonaisia tarvitaan että saadaan koko kiinteistö ulkopuolelta maalatuksi? Saisiko sen tehtyä yhden viikonlopun aikana jos tekijöitä on riittävästi? Onko kellään käsitystä? Ja tarvitseeko talon nykyinen maali raapia irti ennen maalausta - en kyllä sitä usko. Talo näyttäisi olevan käsitelty värillisellä puunsuoja-aineella. Tarttuuko siihen maali suoraan pintaan? Onko järkevää ylipäätään käyttää maalia? Pitäisikö käyttää jotain Pinotexiä tai muuta värillistä kyllästettä? Mutta mikä on Pinotexin ja tavallisen ulkomaalin värinen hintaero?! Talo on joka tapauksessa suuri, joten mitä ikinä käytetäänkään pintaan, sitä kuluu kyllä reippaasti.

Muita ulkotöitä olisi pihan viidakon siistiminen ja muutenkin paikkojen siistiminen.

Sisällä pitäisi myös pensselin heilua, muutamaisessa "boksissa" ainakin. Nämä boksithan ovat erillisiä asuntoja, joissa on wc ja suihku ja oma keittiö. Kaksi bokseista on kaksikerroksisia, ja niiden ilme muuttuisi merkittävästi jo pelkällä sisämaalauksella.

Ja sitten on tietenkin tiedossa siivousta naisväelle (vai olenko nyt sukupuolisesti ennakkoluuloinen). On hämähäkinseittien häädäntää, rätti saa riehua lattioilla, vaikka ei Võsussa suoranaisesti kyllä mega-likaista olekaan.

Tässä näitä ensimmäisiä ajatuksia, mitä talkoovoimin voisi tehdä, jos porukkaa löytyy.

Ja sitten ajatuksiani talkoista

Minusta olisi aivan mahtavaa jos saisin kootuksi talkooporukan ystävistä ja blogiystävistäkin, jotka muutenkin ovat seuranneet tätä uhkarohkeaa projektiani! Kaikki liikkeelle porukalla! Iso talo on talkooporukan asua, ja lupaan järjestää porukalle myös jonkinlaista ohjelmaa, sapuskaa ja muuta mukavaa aherruksen oheen tai päälle.

Ja koska kukaan ei tee mitään ilmaiseksi - maksaahan paikalle tuleminenkin - ja koska en juuri nyt voi oikein tarjota rahaakaan tekijöille, kun sitä ei ole, niin miltä kuullostaa tällainen houkutin: jokainen talkoisiin osallistunut perhekunta saa palkkioksi maksuttoman lomaviikon Huvikummussa? Onko liian vähän luvattu?

Lähdetkö mukaan jos talkoot puhallamme pystyyn? Ajankohdaksi olen nyt ajatellut yhtä viikonloppua syyskuussa. Joko viikonloppu 17.-19.9. tai sitten 24.-26.9.2010. Kun vaan tietäisi millainen syksy on ilmojen puolesta tulossa!!!


15 kommenttia:

Maris kirjoitti...

Kaksi maalaria ilmoittautuu mukaan (tai voidaan me muutakin tehdä, mutta mun raja kulkee hämähäkinseiteissä, hrrr ...)

Jos jollain talkoolaisella on vielä tarjottavana kyyti Tallinna-Võsu-Tallinna akselilla, niin vielä parempi. Bussillakin toki pääsee, mutta mitä alustavasti katsoin, niin aikataulut ovat aika harvoja.

Tiina Linkama kirjoitti...

Tämä vallan upeaa! Taatusti saadaan kuljetuksetkin sovittua!

Ja hämähäkinseitteihin ei tarvitse koskea! Jokaiselle tarjotaan juuri omiin taitoihin sopivaa työtä.

Kari + Johanna kirjoitti...

Maalauksesta: Syksy on huonoa aikaa tehdä ulkomaalauksia. Ilmankosteus on liian suuri ja lämpötilakin jää usein alle suositusten. Siksi yleensä talojen maalaukset tehdään keväällä, auringon ja tuulen kuivatessa maalatut pinnat nopeasti.
Jos talo o n nyt vedetty jollain kyllästysaineella, pitäisi tietää millä? Välttämättä maali ei pysy kyllästetyn puun pinnalla, jossei kyllästysainetta ole sivelty vuosia sitten...

Katon putsaaminen on syytä jättää ammattilaisille tai ainakin vuokrata siirrettävä nostolava, muutoin saattaa olla hengelle hupaa. Tikapuuthan ei ole työskentelytaso. Jos kunnon telineet tai nostolava on olemassa, puhdistuu katto kyllä helposti painepesurilla ja sammaleenpoistoaineilla.

Valiitettavasti itsellä ei ole mahdollista syyskuussa saapua talkoisiin, ehkäpä myöhemmin syksyllä tai talvella sitten vaikka sisähommiin..

Onnea ja menestystä täältä Kaakonkulmalta

Kari

OnuKoo kirjoitti...

Kumpainenkin viikonloppu näyttäisi sopivan. Olen mm. diplomin suorittanut hämähäkinseitinpoistaja:)

Tiina Linkama kirjoitti...

Kari ja Johanna - tuo huomio ilmankosteudesta on tärkeä. Ehkä ulkomaalaus tosiaan kannattaa siirtää ensi keväälle. Puunkyllästys lienee tehty ammoin, yritetään kysellä nykyisiltä omistajilta, joskin tuskin heistä tässä(kään) on paljoa apua.

OnuKoo - hienoa! Luulen että tähdätään tuohon ensimmäiseen viikonloppuun jotta ehditään tehdä mahd. paljon ennen syksyn tuloa.

Ja kyllähän siellä hommaa on ilman ulkomaalaustakin...

Marjattah kirjoitti...

Onnittelut hankkeen edistymisestä!

Talonmaalauksesta mulla on tuoreita sivustakatsojan havaintoja. Karilta saitkin jo päteviä ohjeita.
Viime kesänä maalautimme huvilamme, josta kaksi pätevää ammattilaista selviytyi viikossa.(25 vuotta sitten, reippaassa työiässä Mies maalasi sen itse) Katon maalaus sisältyi urakkaan.
Onkin selvitettävä mitä maalia on aikaisemmin käytetty (kuten Kari sanoo) , sillä se vaikuttaa maalivalintaan. Kaikki irtoava vanha maali on kaavittava pois.

Maalarimme käyttivät ruiskua, joka näyttikin ripeältä konstilta. Ruiskutettu alue tasoitettiin aina heti pitkävartisella , lattiaharjan näköisellä sudilla.

Onnea myös talkooporukan keräämiseen! Uskon että saatte kokoon reipasta työkykyistä porukkaa :) Palkkakin on houkutteleva.

Rummun äiskä kirjoitti...

Tullaan talkoisiin!!!!
Halutaan nähdä Huvikumpu ja tuoda Rummu Latelle kaveriksi.
Molemmat viikonloput ainakin vielä vapaat, mietitään mitä tehdään.

aimarii kirjoitti...

Jep, kuullostaa hurjan kivalta! Tässä kaksi innokasta sinulle hommiin. Just maalattiin pojan piharakennus ja avustettiin häntä vessaremontissa, siis remonttituntumaa on, hämähäkkien seititkään ei kammoksuta.
Meille sopisi paremmin se myöhäisempi aika.
Onnea teille Huvikumpu-projektiin! Rohkeat rokan syö.

Tiina Linkama kirjoitti...

Tämähän alkaa vaikuttaa todella hienolta!!!

Parin päivän sisällä lyödään lukkoon se viikonloppu. Itse mietin sitä aikaisempaa ihan vain sen puolesta ettei syksy ehdi rojahtaa sateineen niskaan. Mutta toisaalta, ei näistä ilmoista nykyisin kukaan osaa sanoa mitään, on ollut niin erikoista koko kesä ja viime päivät (=tosi sateista).

Crane kirjoitti...

Onnittelut ja hienoa, että hanke lähtee heti (vauhdilla) liikkeelle!
Ilmoittautuisin myös mukaan, mutta syyskuu taitaa mennä muualla... Jos myöhemmin syksyllä... tai keväällä
Ihastuttavan näköinen tuo Huvikumpu ja mitä siitä vielä tuleekaan...!

Unknown kirjoitti...

Täkäläisen remppataitoisen kommentteja mun välityksellä:
Kyllä katon voi putsata painepesurilla, mutta sitä ennen se on mekaanisesti puhdistettava eli harjattava isommat roskat sieltä pois. Ja kuulemma sen pystyy tekemään itsekin, ei välttämättä tarvita ammattilasta sinne. Eri asia, uskaltaako ja haluaako sinne katolle.
Tarttuuko uusi maali, riippu, millä aineella seinää on käsitlety ja milloin.
Vanha maali pitää ottaa pois vain jos sitä on irronnut, muuuten ei tarvi.

Eli sen verran, ei nyt kauheati uutta tietoa, mutta ehkä oli apua!

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos Crane onnitteluist ja Kersten neuvoista. Jotain tuollaista ajateltiin itsekin.

savisuti kirjoitti...

Paikka näyttää tosi mahtavalta ja siitä tulee varmaan vielä mahtavampi kun vähän tuunaatte! Onnittelut!

Vallaton kirjoitti...

Onpa teillä mielenkiintoisia projekteja! Olisi kiva tulla talkoisiin, mutta ei ole kalenterissa vapaata. Onnea toivotaan jälleen!

Tiina Linkama kirjoitti...

savisuti - toiveena on että tuunaus auttaa!

vallaton - mielelläni olisimme nähneet sinut talkoojoukoissa!