keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Läänemaan lintuja

Haapsalu-aiheisten kuvien esittely jatkuu, toivottavasti ette ole jo aivan kyllästyneet.

Nyt on vuorossa lintuparaati, sillä linnut ovat oleellinen osa Läänemaan merellistä maisemaa.

Lintujen tunnistuksessa nostan heti käteni ylös ja myönnän oman tietämättömyyteni. Minähn olen tottunut jakamaan linnut kolmeen pääkategoriaan: isot, keskikokoiset ja pienet. Ja samaan hengenvetoon todennut että pienet ovat vaikea ryhmä.

Tällä kertaa yritin tunnistaa lintuja jälkikäteen googlailemalla, jotain selvisikin, mutta paljon jäi mysteeriksi.

Joutsenet ja Tiina von Wrightin Taistelevat Sorsat jo esittelinkin aiemmin. En malta silti olla laittamatta vielä muutamaa joutsenkuvaa, kun kyseessä on kuitenkin niin valtavan komea lintu. 







Jatketaan lintusarjaa toisella suhteellisen helposti tunnistettavalla isolla linnulla: hanhi. (Se mitä hanhia kyseessä on, jää taas minulla arvailuiden varaan. Veikkaukseni on merihanhi eli Anser anser).

Hanhet löytyivät Väike-Viigin rannalta, tuulisena päivänä. Niitä oli paljon ja useimmilla pareilla oli jaloissaan tukku hellyttäviä höyhenpalleroisia:









Mutta nyt tulee jo vaikeampi, minun veikkaus on että tämä olisi uikku. Yritin googlata että miltä näyttää silkkiuikku (Podiceps cristatus), mutta vaikka värit olivat jotenkin samansuuntaiset, oli googlen uikulla komeammat poskihöyhenet.

Kuvat ovat valotukseltaan huonot (esim veden väri ei ole luonnollinen) ja ne on otettu telen ääripäällä. Sitä paitsi, aina kun sain tyypin hollille, päätti se sukeltaa:






Seuraava tipu löytyy Nõvan satamasta. Tämän kuvittelin olevan tiira. Vaikeudet tunnistuksessa alkoivat kuitenkin googlatessa, kaikilla googlen tuntemilla tiiroilla oli musta lakki päässä, ja tämähän on täysin valkoinen. Tiiraan viittaavat kuitenkin siro ulkomuoto ja haarautuva pyrstö.

Lintu pysyi uskomattoman pitkään paikallaan, siipiä tuskin liikuttamatta ennenkuin se lähti syöksyyn:



Nämä kaverukset taas istua kököttelivät Alliklepassa kiven päällä. Akateeminen arvaus, jota tukee googlailu: kyseessä on meriharakat:


Suuria lokkeja liiteli Alliklepassa myös. Taas googlailemalla päädyn arvaukseen: kalalokki eli Larus canus. Ainakin linnulla on valkea pää ja tummaa siivenkärjissä.



Tässä vielä lintu alapuolelta:



Nyt tuli minulle vaikea tapaus - mustavalkea sorsan näköinen lintu. Etsin googlesta sorsalintuja, epäilin telkäksikin, vaan telkällä on ihan erilainen nokka, lyhempi. Väritys oli hieman nokikanan, mutta kanan nokkaa tällä tyypillä ei ollut. Oletan että kivellä kököttävä tyyppi on naaras, ja vedessä kelluva lättänokka on uros. Tunnistussavusta ollaan kiitollisia!




Viimeinen kuvasarjan lintu oli minullekin tuttu googlaamatta: varis, takanaan pari joutsenta. Vaan kylläpä lintu lentelee komeissa maisemissa, mitä sanotte?


Tässä siis kuvasaaliini Läänemaan linnuista, unohtamatta aiempia joutsenia ja sorsia. Komeita ovat linnut, mutta liikkeissään pahuksen nopeita...

Ei tule minusta lintukuvaajaa ihan vielä. Niin monta hutia tuli tällä kuvausreissulla otettua - mutta tunnistamisen yrittäminen on omalla tavallaan hauskaa sekin. Kaikkea sitä ihminen alkaa vanhoilla päivillään harrastaa!

10 kommenttia:

mm kirjoitti...

Eräs ystäväni jakoi aikanaan linnut myös kolmeen osaan: ilmalintu, maalintu ja vesilintu.Kuviesi linnut ovat kaikkea tätä.
Vesilinnut ovat kai parhaimmillaan juuri vedessä. Joutsenen valkoinen kaula kuuluu nähdä sinistä vettä vasten...
Uudet harrastukset -yesss!

Tiina Linkama kirjoitti...

Hyvä jaottelu tuokin, selkeä.

Joutsenkuvia kaikilla mahdollisilla taustoilla on nyt niin paljon, että niillä saisi täytettyä parikin höyhentyynyä.

On siis valkeaa kaulaa vettä vasten, saisiko olla kaula mutkalla, suorassa vai vinossa?kriteeri. Heh.

Sylvia kirjoitti...

Se tiira lienee nuori hopeatiira (Sterna paradisaea)jolla ei vielä mustaa baskeria ja se mustavalkoinen on Aythya fuligula, suomeksi ei aaavistustakaan.
Upeita kuvia!!

Maris kirjoitti...

Hyviä bongauksia! Hanhenpoikaset ovat oikein söpöjä.
Määrittelemätön lintu taitaa olla tuttvart eli tukkasotka.
Silkkiuikku ja tiira ovat myös oikein, tiiralla kyllä tosiaan pitäisi olla musta lakki, mutta toisaalta pyrstön sulat ovat niin tiiramaisia tossa kuvassa, että eihän se mikään muukaan voi olla?

Lohdullista näissä linnuissa on toisaalta se, että jo pienellä vaivalla (ja ahkeralla googlauksella) oppii tuntemaan ja muistamaan jo todella monia lajeja. Oikein hyvä sivu viroksi on Loodusõpe, eli http://www.looduspilt.ee/loodusope/index.php?page=liigitutvustused
Siitä löytyy kaikki lajimäärittelyt ja useita kuvia.

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitoksia tunnistusavusta. Tukkasotkapa hyvinkin eli se Sylviankin tietämä Aythya fuligula, vaikkei sillä mitään tukkaa ollutkaan.

Ja ehkä tiiralle tulee tosiaan lakki päähän myöhemmin?

Täytyy myös mennä tutustumaan Mariksen antamiin sivuihin. Tässähän kummasti herää uusi kiinnostuksen kohde... kohta varmaan sitten jo aloitan ne kansantanssitkin. :-)

Vallaton mummeli kirjoitti...

Lintukuvistasi minulla ihan oikeasti heräsi jälleen lintubongaus harrastuksena, vaikka sellainen olen oikeastaan ollut jo aika pitkään mökillä. Olen kirjoittanut lintukirjaan tunnistamani linnun ja päivämäärän. Kansantanssi, no joo, onhan afrokin jonkinlaista kansantanssia ;)

Tiina Linkama kirjoitti...

Kuljemme siis Vallattoman kanssa samoja polkuja, minä hieman jäljessä vain. Ehkä kohta jo olen tanhuamassa Säkkijärven polkan tahtiin...

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kuvia ja hyviä määrityksiä. Pari tarkennusta: joutsen on kyhmyjoutsen (Cygnus olor). Tiira on joko kalatiira tai lapintiira (Sterna paradisea/hirundo, kallistuisin lapintiiraan. Lokki on ilmeisesti kalalokki (Larus canus), mutta kun kokoa ei näe, niin en voi näillä määritystaidoilla kuitenkaan poissulkea harmaalokkia (Larus argentatus).

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kuvia ja hyviä määrityksiä. Pari tarkennusta: joutsen on kyhmyjoutsen (Cygnus olor). Tiira on joko kalatiira tai lapintiira (Sterna paradisea/hirundo, kallistuisin lapintiiraan. Lokki on ilmeisesti kalalokki (Larus canus), mutta kun kokoa ei näe, niin en voi näillä määritystaidoilla kuitenkaan poissulkea harmaalokkia (Larus argentatus).

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos anonyymi (nimimerkki olisi mukava ylläri), lajimäärityksistäsi.

Olisin todella iloinen jos osaisit määritellä myös sen oudon sirrin (???) jonka bongasimme partioretkellä Soomaalla.

Juttu kuvineen löytyy tällaisesta linkistä.