torstai 24. kesäkuuta 2010

Juhannus on meillä herttainen


Hyvää keskikesän juhlaa toivotamme! Ja todellakin, täällä vietetään tänään juhannuspäivää. Aattotulet loimusivat jo eilen ja Pyhäjärven rannalla poltettiin kokkoa ja tanssittiin Beach Partyn tahdissa.

Ei niin, että me olisimme siellä olleet. Juhla on ennemminkin nuorisojuhla. Me vietimme aattoiltaa kotona, hyvän videon ääressä.

Muutama sana Viron juhannuksesta eli Jaanilaupäevasta ja Jaanipäevasta.

Ensinnäkin Virossa juhannusta vietetään silloin kun sitä oikeasti kuuluukin, aatto on 23.6. ja juhannuspäivä 24.6, toisin kuin Suomessa, jossa juhannus siirretään aina viikonloppuun. Toiseksi, näin olemme ymmärtäneet, juhannus on Viron tärkein juhlapyhä, jouluakin tärkeämpi.

Juhannusta vietetään Virossa aika lailla suomalaiseen tapaan: pyritään lähtemään luontoon, veden äärelle, jos mahdollista. Kokot eli jaanituled ovat yksi osa mittumaaria. Kuten grillaaminen, juhliminen ja miestä vahvempien juomien nauttiminenkin. Illan lopussa äidytään tekemään typeryyksiä, hypitään kokkojen yli tai pää edellä jorpakkoon. Eli samantyyppistä on meno täällä kuin Suomessakin.

Mietimme Kimmon kanssa, että kaupunkilaisina meiltä puuttuu lapsuudesta periytyvä juhannusperinne maaseudun rauhassa. Kumpikaan meistä ei muista, että lapsuudessa oltaisiin erityisemmin hakeuduttu luontoon tai kenenkään mökille, telttailusta puhumattakaan.

Minun lapsuudenmuistoihin liittyvät Seurasaaressa pidetyt juhannusjuhlat tai joskus Helsingin Kauppatorin rannalta lähteneet juhannusristelyalukset, jotka kiersivät rannan tuntumassa seuraten kokkojen syttymistä.

Toinen kaupunkilainen eli ystäväni Outi taas kertoo, että heidän perheen traditionsa on jo monena viime vuonna ollut lähteä juhannuksena kaupunkiin istumaan terasseille, sään suosiessa. Outi muistuttaa, että Helsinki ei ole koskaan yhtä rauhallinen ja hiljainen ja ainutlaatuinen kuin juhannusaattona, jolloin suurin osa kaupunkilaisista on kadonnut mökeille tai muuten maaseudulle.

Juhannus on keskikesän juhla - niinhän sen nimikin väittää. Midsummer englanniksi ja midsommaren ruotsiksi.

Onko nyt tosiaan jo keskikesä, pohdin. Ja muistan, miten ystävättäreni Jaanan äiti tapaa juhannuksen jälkeen huokaista, että nyt se on sitten kesäkin vietetty.

Ei kai sentään! Ajatus kesän lyhyydestä saa mielen lähes melankoliseksi. Ei sentään! Onhan kesää vielä pitkälti! Koko heinä- ja elokuukin!

Vielä meidän juhannustouhuihin palatakseni. Aattoaamupäivänä lähdimme pienelle ajelulle katsomaan miltä näyttää Viron maaseutu juhannuksena.

Rauhallista ja hiljaista oli, lampaat laidunsivat ja sonninmullikat tulivat uteliaina tekemään tuttavuutta:
Hevonen heilauttaa häntäänsä kesälaitumille siirtymisen kunniaksi:Niityt ovat täynnä kukkiaHoitamaton heinäpelto on muuttunut jo lähes oljeksi:Ja Eräs nauttii tästä päivästä, kuten kaikista elinpäivistään, täysin rinnoin. Juhannus tai ei, elämä on Erään mielestä juhlaa vuoden jokaisena päivänä.


Joten Erään ajatuksia seuraillen toivotamme mekin kaikille hyvää Juhannusta, hyvää alku-, keski- ja / tai loppukesää.  Nautitaan Erään tavoin jokaisesta kesäpäivästä, ja yritetään olla valittamatta ilmoista, vaikka taitaa ilmojen manaaminen kuulua sekin Suomen ja Viron kesätraditioihin!siis vielä kerran:
Hyvää juhannusta!


t. Latte, Kimmo ja Tiina

25 kommenttia:

OnuKoo kirjoitti...

Hauskaa Juhannusta ja mielettömän hyvää kesän jatkoa Tiinalle, Kimmolle ja Eräälle!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää juhannusta sinne Otepäälle täältä Rovaniemeltä!
Meillä sitä ei aurinko laske ajalla 6.6-7.7, syksyllä tosin on vähän pimeämpää vaan kevään ja kesän valo korvaa kaamoksen monin verroin.
'Jussia' mennään huomenna juhlimaan saunan merkeissä mökille.
Kiva lukea sun tarinoita ja katsella kuvia, Viro jäi mieleen Tallinnassa olon jälkeen.
Pirkko

isopeikko kirjoitti...

Juhannus ei tunnukaan ihan juhannukselta kun se on nyrjäytetty pois oikealta paikaltaan. Se on taas niitä kilpailullisia syitä, ihmiset ehtivät ostamaan enempi ja tekemään töitäkin enempi. Niin kuin se nyt olisi jokin arvo.

arleena kirjoitti...

Kaunis sininen kukkapelto. Sopii kuvaamaan juhannusta.
Meillä olivat juhannuskoivut portaiden pielissä, saunavihdat lauteilla ja lapsille punaista limonaadia rasvarinkilän kera. Ne muistot ovat syöpyneet ikuisiksi muistoiksi mieleeni.

Nyt vietetään kaupunkilaista juhannusta, koivuja ei ole, kun metsä (ima) on niin kaukana. Linskaakaan en ostanut, siinä onturhaa sokeria ja lisäaineita. Nyt vain muistelen.

Mukavaa juhannusta sinne.

Sylvia kirjoitti...

Hyvää juhannusta heinäpellon väriselle Eräälle ja hänen Hallitukselleen!! Olkoon kesänne suloisen kukkainen ja sääsketön!

Sylvia kirjoitti...

Tuli tuosta arleenan vastuksesta ja sinun sinikukista mieleen suomalainen kansanlaulu jota juhannuksena laulettiin:

"Juhannus on meillä herttainen,
kirkas taivas on sininen.
Pirtti on jo pesty puhtoinen,
pihamaakin laastu on.
Koivujen lehvät portailla huiskii,
kesän juhlasta pihlaat kuiskii,
metsiköstä kielot kannettiin,
sinikukat huoneisiin.

Arkityönsä väki lopetttaa,
kaikki iltaa jo odottaa.
Kalliolle kokko kohoaa,
kunhan yö nyt ennättää.

Sielläpä silloin laulut ne soivat,
suuret, pienet karkeloivat.
Räiskytellen kokko palavi,
kesäyöhön sammuvi.

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos kaikille juhannuksen toivotuksista!

Ja samaa laulua ajattelin Sylvian kanssa kun otsikoin tämän kirjoituksen: Juhannus on meillä herttainen. En vain muistanut kaikkia laulun sanoja.

Anonyymi kirjoitti...

Oikein hyvää juhannusta ja kauniita kesäpäiviä teille koko porukalle. Ja terveiset Nauvosta!

Halauksin,

Sari & co.

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos Sari, ja erikoislipaisu vanhalta kaveriltasi Lattelta!

Diina kirjoitti...

Hyvää juhannusta!

lepis kirjoitti...

Oikein mukavaa oikeaa Juhannusta! Eikös se jatku siellä päin vielä ainakin pari päivää?

Niityt näyttävät jumalaisen kauniilta.

SusuPetal kirjoitti...

Kauniita niittyjä.

Itsekin kaupunkilainen kun olen, niin en muista juhannuksen vietosta lapsena juuri mitään sen kummempaa. Syötiin varmaan uusia perunoita, jos niitä oli. Ei kait muuta.

Ja vieläkin kaupunkijuhannukset jatkuvat.

Leppoisaa keskikesän jatkoa sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Ja juhannustoivotukset myös täältä Turusta tuomiokirkon kupeesta! Meilläkin on cityjuhannus: grillattiin eilisiltana pihalla kun naapurit on hävinneet maalle ja merelle. Nyt sataa - kuten aavisteltiinkin. Kuten Eräs, myös kissat Mooses ja Lyyli nauttivat täysin rinnoin (vatsoin), vaikkeivat juhannuksesta mitään tiedä! Lämpimät juhannusterveiset Turun poppoolta!
T:Jaana & co

Tiina Linkama kirjoitti...

Dina, Lepis, SusuPetal ja Jaana, kiitos juhannusonniteluista teillekin.

Mitenkäs on, vieläkö vanha pallogrilli pelitti Turussa vai onko käyttöön otetu jo seuraavan sukupolven grilli?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää myöhästynyttä Juhannusta myös teille! Tänä vuonna - ainakaan eilen - emme lähteneet terassille, kas kun vettä tuli kuin saavista.

Tänään sen sijaan paistaa aurinko, joten kuka tietää, jos vaikka Stadiin..toisaalta tuo oma terassikin houkuttaa, siellä tosin tapahtuu paljon vähemmän kuin jossain Strindbergillä.

Ja rauhallista on totta tosiaan, edes kehätieltä ei taida kuulua kohinaa.

Tiina Linkama kirjoitti...

Eilen oli meillä päällä sateen uhka, mutta tänään jo paistelee täydeltä terältä!

Eihän sinne Strindbergille enää kiire ole kun se sai armon ja jatkaa toimintaansa aiemamsta lopetusuhasta huolimatta.

Outi kirjoitti...

Ja kerran vielä, että siis tuo 12.45 kommentti on meikäläisen.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Tiina Linkama kirjoitti...

Juu, sen kyllä ymmärsin. Olethan, rakas Outi, jos oikein muistan, lehdissä virallisesti haastateltu kaupunkijuhannuksen viettäjä!

Outi kirjoitti...

No ei tod. missään kuppaisessa paikallislehdessä, vaan mehän pääsimme illan pääuutislähetykseen.

"Nurmelan perhe Espoosta on viettänyt kaikki juhannuksensa kaupungissa. Kuinka aiotte tänä juhannuksena juhlia ?" Ja niin poispäin.

Anonyymi kirjoitti...

Usko tai älä, Tiina, niin käytössä on yhä se 30-vuotislahjakseni saama pallogrilli! Ei ole pahasti ruostunutkaan, viime kesänä kannen kahva katkesi, mutta se ei tahtia haittaa. Sähkögrillikin löytyy, mutta mikään ei voita kunnon tuligrilliä! Tänäänkin sen hehkuvilla hiilillä on käristetty kunnon kyrsää! Röyh.
T:Jaana

Tiina Linkama kirjoitti...

Nöyränä ihaillen pyydän anteeksi otan korjauksen vastaan. Olenhan siis melkein sukua julkkikselle.

Tiina Linkama kirjoitti...

Jaanalle - se lahja siis osui oikeaan omistajaan!

Näin syntyvät legendat! Ja jos sallit, jonain päivänä, kun kirjoitan surrealistis-naturalistisen omaelämäkerran nuoruusvuosistani, sisällytän sinne myös kyseisen pallogrillin, sen miten se hankittiin ja miten se sinulle lopulta tiensä löysi!

Kuvatar kirjoitti...

Kauniita Viron tuulahduksia tänne Suomeen!

Unknown kirjoitti...

Kauniita kuvia, sonninmullikatkin ihan juhannusfiiliksissä :)