lauantai 19. syyskuuta 2009

Reissujen kuvagallerioiden linkkejä

Olen nyt kotiin vihdoinkin päästyäni alkanut purkaa kuvia kamerasta.

Ensimmäisenä laitoin tänne kuvia Peipsiltä, joka on siis aikajärjestyksessä ensimmäinen reissu neljän reissun putkessa:

Peipsi - Helsinki - Haapsalu - Hiiumaa

Haapsalun kuvia voi katsoa  tällaisesta linkistä: Haapsalu Days

Ja Teater Randlasen Suomen valloituksesta löytyy kuvia tällaisesta linkistä: Randlane Helsingissä.

Hiiumaa-linkin annan kunhan ehdin vielä kirjoittaa linkkiin liittyvän matkakertomuksen.

Ja sitten on vielä yksi linkki: Pohjalla-näytelmä

Tämä viimeinen linkki liittyy näytelmään jota kävin katsomassa Haapsalussa ollessani.

Kyse on Teater Randlasen esityksestä: Pohjalla, joka perustuu löyhästi ja parodioiden Maksim Gorkin samannimiseen novelliin. Näytelmän oli ohjannut Indrek Pangsepp ja sen oli kirjoittanut Max Bitter jr. Ja vaikka kuinka etsin näytelmäkirjailijasta tietoja Googlesta, en löytänyt mitään vinkkiä kirjailijasta. Kunnes Gorkin sivuja tutkiessani opin, että Maksim Gorki on taiteilijanimi ja gorki tarkoittaa venäjäksi katkeraa.  Max Bitter jr. on siis pseudonyymi, vielä kun tietäisi kenen!

Joka tapauksessa, näytelmä kertoo useammasta perheestä ja ihmisestä, jotka asuvat pakosta samassa talossa ja osoitteessa. Tyypit ovat laitapuolen ihmisiä, häviäjiä, joista jollain on vielä unelmia jäljellä, jollain ei enää. Aika on neuvostoaikaa, paikka voisi olla Moskova, mutta yhtä lailla vaikka Tallinna.

Pohjalle vaipuneiden ihmisten elämä  muuttuu kun paikalle tulee intomielinen teatteriohjaaja, jonka mielestä porukan elo on kuin suoraan realistisesta teatterista, hän haluaa tehdä näiden ihmisten elämästä taidetta. No, huonostihan siinä käy, vaikka ohjaaja yrittää yhdistää näytelmäänsä Tsehovin lokkia ja muitakin elementtejä venäläisistä klassikoista.

Näytelmä esitettiin See-teatterin takapihalla, ja roskainen ja karu takapiha oli mitä loistavin tausta tarinalle. Minä katselin esityksen See-teatterin rähjäiseltä kattoterassilta, varsinaiselta aitiopaikalta.  Kamerana oli vain pieni pokkari ja aurinko oli paikoitellen hankala, joten kuvat ovat hieman erilaisia kuin tavallisesti.

Mutta ylhäällä siis linkki tähänkin taidepaukkuun.

Hiiumaa-kuvat tosiaan tulevat hieman myöhemmin, tarinan kera. Eiköhän näissäkin ole katsomista. Kiva tietenkin olisi kuulla kommentteja.

Ja nyt, ei muuta kuin hyvää yötä!

3 kommenttia:

Marjattah kirjoitti...

Kuvaretkesi ovat aina elämys ja seikkailu. Enpä tietäisi paljoakaan naapurimaasta, joka on minulle niin 'kaukainen', ilman kuviasi. Suuria katsojalukuja toivotan. Odotan myös, milloin alat julkaista kirjoja!

Marja-Leena kirjoitti...

Mielenkiintoisia asioita. täytyypä käydä toistekin blogiasi katsomassa.

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos Marjattah katsojalukujen toivotuksista. Tulevista kirjoista en osaa sanoa mitään, matkakirjojako tarkoitit?

Marja-Leena, hauskaa jos olet löytänyt tiesi tänne blogiin ja tulet toistekin!