tiistai 21. toukokuuta 2019

Erään matkan anatomia, osa 29: Granada - kaksi yötä unelmakämpässä

Granada, tuo Andalucian yksi tärkeimmistä ja kauneimmista kaupungeista, kuului alusta asti matkasuunnitelmiini. Eikä vähiten sen suurimman vetonaulan, Alhambran palatsin ja linnoituksen ja puutarhan vuoksi. Olin kuullut muutenkin paljon hyvää kaupungista. Mustalaismusiikista ja flamenco-esityksistä. Albaicínin arabialaiskortteleista ja kaupungin vireästä ja sykkivästä tunnelmasta.

Jo hyvissä ajoin kotona aloitin kämpän etsimisen AirBnB:n kautta. Tarjolla oli monenlaista mielenkiintoista, ja mikä parasta, edullista asuntoa. Kun löysin majoittaja Antonion kodin Plaza Nuevan reunalta en voinut uskoa onneani. Asunto vaikutti aivan mahtavalta. Ja sitä se todellakin oli!

Kun näin ihana asunto aivan kaupungin keskustassa oli löytynyt, päätin viettää Granadassa yhden yön sijasta kaksi. Ja näin jälkikäteen kiittelen päätöstäni. Granada todella vastasi odotuksiani ja oli vielä paljon enemmänkin. Helposti siellä olisi voinut olla vielä tätä pidempäänkin.

Liikkeelle lähdin maanantaiaamuna 4.3.2019 ja Benalmádenaan palasin keskiviikkoiltana 6.3.2019. Montaa kokemusta rikkaampana.

Matka Benasta Granadaan taittuu ensin junalla Málagaan ja sieltä sitten bussilla Granadan linja-autoasemalle. Vaihto Málagan Maria Zambrano -asemalla, jonka läheisyydessä sijaitsee bussiasema. Bussilippu kustansi hieman alle 10 euroa ja linja-auton matka-aika oli 1h45min. Maisemat bussista olivat upeat: vuoria ja laaksoja ja oliivilehtoja.

Sain istumapaikan ikkunan vierestä, mistä olin kovasti iloinen. Sääli vain että bussin ikkuna oli likainen ja aurinkokin paistoi kuvauksen kannalta väärässä kulmassa.

Oliivilehtoja ja vuoria. Ah onnea.
Granadan linja-autoasema sijaitsee kaupungin laitamalla. Aseman edestä lähtee kuitenkin bussi joka n. 30 minuutissa kuljettaa matkamiehen aivan kaupungin ytimeen. Minun poistumispysäkkini oli Katedraali. Ja siitä ei keskusaukiolle eli Plaza Nuevalle ollut kuin muutaman minuutin kävelymatka.

Tiesin tietenkin jo etukäteen että Granada sijaitsee Sierra Nevada -vuoren juurella. Mutta silti kun bussin ikkunasta tuo upea vuori ja sen lumihuiput tulivat esiin, oli pakko vetää henkeä. Vuoret kun tapaavat tehdä niin minulle.

Sierra Nevada bussista nähtynä.

Granadan esikaupunkialuetta ja Sierra Nevada sen takana

Plaza Nueva löytyy helposti. Ja samoin Antonion asunto. Olin saanut ovikoodin etukäteen sähköpostissa ja sillä pääsin sisälle vaivattomasti. Antonion tapasin ensimmäisen kerran vasta lähtöpäivänä. Mutta kaikki oli valmista ja odottamassa minua oveen teipattu tervetuliaistoivotus mukaanlukien.

Antonion asunto koostuu isosta oleskelutilasta jättitelevisioineen ja ruokapöytineen. Pitkän ja hauskasti vanhoilla grammareilla somistetun käytävän päässä on huoneeni, jonka erikoisuutena on kaksi erillistä parveketta, toinen lasitettu. Huoneeseen kuului myös mahtava nojatuoli, työpöytä, iso vaatekaapisto ja maailman ihanin peti, ihon lämpöön reagoiva solumuovipatja.

Käytävän päässä oma huoneeni

Täällä voisi viettää aikaa enemmänkin, varsinkin kun koko komeus oli  alta 40 €/yö.

Vuode jonka patja reagoi ihon lämpöön
Parasta Antonion huoneistossa on kuitenkin sen sijainti. Yksi parvekkeista katsoo Plaza Nuevalle, toinen Cuesta de Gomérez -kadulle, joka vie suoraan Alhambraan. Keskusaukio on iltaisin eläväinen, mutta yöllä hiljainen. Ja parvekkeiden suljettavat paksut puuovet pitivät huolen siitä, että ääniä ei huoneeseen tullut.

Näkymää parvekkeelta Alhambran suuntaan
Näkymää parvekkeelta Plaza Nuevan suuntaan
Molemmat parvekkeeni, lasitettu katsoo Plaza Nuevalle ja Juliet-parveke Alhambran suuntaan
Plaza Nueva täyttyy iltaisin ulkoilmaravintoloista. Sen vasemmalta kyljeltä  alkavat arabialaiskorttelit, ensin kapeina kauppakujina, jotka jatkuvat mutkitellen aina ylemmäs Albaicínin huipulle asti. Suoraan edestä alkaa Paseo de los Tristes. Vuoren huipulla näkyy yksi Alhambran vartiotorneista.
Puran laukkuni ja aikani huonetta ihasteltuani lähden liikkeelle. Koko seuraava päivä on omistettu Alhambralle. Tänään suunnittelen tutustuvani itse kaupunkiin jalkaisin.

Aurinko paistaa ja mieli on loistava. Ei kun liikkeelle!

3 kommenttia:

Kimmo Linkama kirjoitti...

No jo! Olisipa ollut mukava kellahtaa tuohon parivuoteen toiseen puolikkaaseen. Molemmin puolin varsin miellyttävää, yhtäällä oma rakas ja toisaalla mahtavat maisemat.

Ja ai että, millainen työympäristö. Kahdella puolen lattiasta kattoon ikkunat, pääsy parvekkeelle kahden askelen päässä kumpaan suuntaan tahansa ja työpiste siinä välissä. Jos kohta voisi työnteko hidastua moisesta. :)

Grammarikäytävä osoittaa Antoniolta kiitettävää majoitusviisautta. Jotain spesiaalia, silti suht helposti toteutettavaa, joka takuulla lähtee netissä viraaliksi tai ainakin muistetaan mainita TripAdvisorissa sun muualla. Pisteet bisnesälykkyydestä!

PauliinaS kirjoitti...

Oi ja voi mitkä maisemat ja mikä majoitus!

PauliinaS kirjoitti...

Ps. Likaisesta ikkunasta viis mutta kuvat ovat UPEITA