maanantai 29. huhtikuuta 2019

Erään matkan anatomia, osa 23: Mijasin burro-taksit

Pueblo Mijas on tunnettu monista syistä, kuten näköaloista, historiasta ja mallikelpoisuudestaan edustaa Andalucian valkeita kyliä lähellä turistikohteita.

Pueblo Mijas on jostain kumman syystä halunnut profiloitua aasikyläksi. Keskusaukiolla seisovat aasit parkissa ja halukas saa niillä kyytiä. Joko selässä, tai sitten aasin vetämissä vankkureissa, joita kutsutaan burro-takseiksi.

Aaseista on tullut kylän symboli. Ja aika ikävä sellainen. Ainakin nykypäivän vinkkelistä katsottuna.

Aasit näkyvät kaikkialla. Matkamuistomyymälöissä. Patsaissa. Jopa kylän tärkeimmässä kirkossa kurkistaa aasi omasta syvennyksestään kohti kirkkokansaa.

Aasikoristeet myyntiartkkeleina

Tämä aasi ei sentään kärsi ihmisten kohtelusta.

Aasi löytyy myös kirkosta

Totuus aasien arvostamisesta on hieman erilainen. Useat eri eläinsuojelujärjestöt, yksityiset kansalaiset ja monet Animal Cruelty -yhteisöt ovat vuodesta toiseen nostaneet esiin aasien surkean kohtelun. Hieman samaan tapaan kuin Kreikassa, jossa Santorinin saarella aasit joutuvat tekemään sellaista työtä, jota voidaan kutsua eläinrääkkäykseksi.

Sitä mukaa kun eri järjestöt ja yksityiset ihmiset nostavat esiin aasien väärinkohtelua, on Mijasin kunta yrittänyt selittää asiaa parhain päin. On vakuuteltu, että kyllä aaseista huolehditaan ja niille tehdään jopa vuosittain terveystarkastus.

Paikan päällä todellisuus näyttää toiselta. En näe ketään ratsastamassa aasilla, mutta näen pitkän rivin aaseja köytettynä tiukasti 'aasien parkkipaikalle'. Ilman mahdollisuutta liikkua, ilman vettä.  Ja aina joku typerä turisti haluaa aasitaksilla ajella.

Aasit vetävät kärryjä ja turisteja pitkin Mijasin katuja

Mijasin kaupunki on käynyt pitkään taistelua eläinsuojeluihmisten kanssa. Kaupungin kanta on ollut, että aasit kuuluvat kaupunkikuvaan, ja että aasitaksit tuottavat elinkeinoa kuskeille, joille ammatti on perinteinen,  ja jonka he ovat perineet vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Kyse on siis traditioista ja elinkeinosta.

Aasit sidotaan tiukasti ns. aasiparkkiin. Köysi on lyhyt eikä eläimellä ole käytännöllisesti katsoen mitään mahdollisututa liikuttaa päätään. Vettä ei ole tarjolla, ja monien eläinsuojelujärjestöjen tarkkailijoiden mukaan tämä saattaa jatkua koko päivän. Aasien työpäivä on pitkä, eikä vapaapäiviä ole.

Burro-takseja rivissä. Surullinen näky.

Monia kokouksia on asian tiimoilta pidetty. Uusi pormestari on luvannut tutkia asiaa. Mutta mikään ei oikein tunnu muuttuvan.

Ei ole Mijasin kaupungin etu tulla tunnetuksi eläinrääkkäyksestä. Se syö ennen kaikkea  uskottavuutta kaupungilta ja sen turismilta. Jos itse olisin Mijasin kuningatar, tai vaikka vain pormestarinna, niin poistaisin aasit katukuvasta, työtä tekemästä. Avaisin kaupungin yhteyteen ison aasipuiston, minne lapset voisivat tulla ihailemaan ja taputtelemaan näitä oivia eläimiä luonnollisessa ympäristössään. Entisen 'aasiparkin' paikalle tilaisin suuren aasipatsaan, joka voisi jatkossa toimia kaupungin symbolina.

Mutta en ole Mijasin kuningatar, enkä pormestarinna. Jotain voin sentään tehdä. Kertoa asiasta. Toivon, että ehkä tämäkin kirjoitus hieman edesauttaisi ymmärtämään aasien tilannetta Mijasissa. Sen verran, että ei kenellekään lukijalle tulisi mieleen kivuta aasin selkään tai lähteä sen kanssa ajelulle kaupungin vaativille ja jyrkille kaduille.

11 kommenttia:

Kimmo Linkama kirjoitti...

Joku voi pitää minua herkkähipiäisenä, mutta pöyristyttävää kohtelua. Asiain kulku on luultavimmin se, että kylässä ovat aasit olleet elossa pysymisen kannalta tärkeitä --> turismi on lisääntynyt --> aaseista on tehty turistivetonaula.

Jos katsoo noita aasiparkkikuvia, herää kysymys, miten eläimet syövät tai juovat nuo narut naamassaan.

Ei jatkoon tämä eläinhomma.

Tiina Linkama kirjoitti...

Barbaarista ja brutaalia on Mijasin aasien kohtelu. Eikä mikään "tämä on traditiota"-puppu minuun uppoa. Häpeä muuten ihan kivalle paikalle!

PauliinaS kirjoitti...

Ei ymmärrä miksi ei kommentit tule.... yritän setviä....

Tiina Linkama kirjoitti...

No nyt tuli! KIITOS! Joskus tämä bloggeri on vähän hankala. Mutta lopussa kiitos seisoo tai ainakin minä kiitän sinua erehdyksen kautta voittoon pääsystä.

Kimmo Linkama kirjoitti...

No niin! Toimiihan se :) Mutta johan kesti.

PauliinaS kirjoitti...

Huippua! Piti siis sanomani että tuossa olisi teille tekemistä kun sitä muuttoa olette miettineet... Mijasin uusi vetonaula Tiinan saapuisi ja uudet hallitsija pormestaripariskunta Tiina ja Kimmo Linjama. Vaikka kuinka on hyvä että on myös perinteitä, itse pyrin suosimaan sitä ei niin turistijuttua ja jättäisin aasit rauhaan... kuten myös skippaisin sen härkäareenan kuten sinä

Tiina Linkama kirjoitti...

En uako että Mijas heti ensimmäiseksi hyväksyisi meitä uudeksi pormestaripariskunnaksi, mutta voidaanhan me silti laittaa hakemus vetämään.

Keksin jo miten saadaan entiset aasien ajurit työllistettyä.

Mijasin uutena pormestarinnana laittaisin ne viljelemään luomuporkkanoita ja muita aasien herkkuja. Sadon kypsyttyä he voivat perustaa myyntikioskin uuden aasipuiston kupeeseen. Harva turisti kuitenkaan tulee paikalle omien porkkanoiden kanssa.

Ja niin entiset aasipiiskurit voisivat myydä luomuporkkanoitaan innokkaille turisteille ihan sellaiseen sikahintaan kun vain kehtaisivat kysyä.

Porkkanoilla tulisi olemaan hurjaa kysyntää. Ja aasit saisivat herkkuja. Ja kaupunki saisi uuden atraktion. Aasien ja porkkanoiden kylä: Mijas!

Marja P kirjoitti...

Aasiparat! Antaisivat niille edes vettä ja vähän liekaa liikkua, ja porkkanoita! Jos ei Tiinan hyvältä kuullostava aasipuistoajatus toteudu! Mitenkähän meillä suhtauduttaisiin moiseen eläintenpitoon?!

Vallaton mummeli kirjoitti...

Jestas, mitkä visiot! Äänestän heti teitä pormestaripariskunnaksi, kunhan saan äänioikeuden.

Tiina Linkama kirjoitti...

Mahtavaa Vallaton mummeli! Jo yksi ääni koossa! Taidan lisätä ohjelmaani myös porkkanapatsaan kaupungin keskustaan. Paremman ja terveemmän puolesta, Mijas! Minulle, sinulle ja Borriquitolle.

Ja tästä linkistä löytyy tuleva kampanjavideomme: https://www.youtube.com/watch?v=Z0cZSFkLUsw

Kimmo Linkama kirjoitti...

Näin tulevana pormestariehdokkaana katson tarpeelliseksi helpottaa kampanjavideon katselua – se löytyy klikkaamalla suoraan tästä.

Kuten näkyy, iloista meininkiä on luvassa, ja mm. puhtaanapitolaitoksen työoloja on tarkoitus parantaa :)