perjantai 21. marraskuuta 2014

Yksin Italiassa, osa 8: Isänmaan alttari eli Vittorio Emanuele II:n monumentti


On koittanut ensimmäinen kokonainen Rooma-päivä. Päätän viettää sen vanhassa historiallisessa keskustassa, Capitoliumin ja Palatinon kukkuloilla ja Forum Romanumilla. Hyppään tuttuun kahdeksan raitiovaunuun ja ajan sillä linjan päähän, Piazza Venezialle, mistä nousee portaat ylös Capitoliumille.

Piazza Venezia on yksi Rooman liikennöidyimmistä aukioista, sieltä lähtee useita valtaväyliä jokaiseen ilmansuuntaan, tunnetuimpina Via del Corso ja Via dei Fori Imperiale, joista jälkimmäinen vie suoraan Colosseumille.

Aukion tai itse asiassa valtavan liikenneympyrän reunalla kohoaa Vittorio Emanuele II:n monumentti, suurena, valkeana ja koristeellisena kuin kermakakku, miksi monumenttia myös kutsutaan. Isänmaan alttari, Altare della Patria, on monumentin toinen virallinen nimi. Il Vittoriano kolmas. Kirjoituskoneeksikin sitä on kutsuttu.

Monumentin keskellä ratsastaa Italian ensimmäinen kuningas, Vittorio Emanuele II, isänmaan isä, Padre della Patria. Entinen Sardinian kuningas  joka yhdisti Italian 1800-luvun puolivälin jälkeen.  Kaksi sotilasta vartioi tuntemattoman sotilaan muistomerkkiä ja sen edessä palavaa ikuista tulta.

Monumentti edustaa minulle Roomaa siinä että se on niin mahtipontinen ja yliampuva. Roomassa kaikki on suurempaa ja näyttävämpää kuin muualla Italiassa. Sen vaikuttavuudesta voidaan olla montaa mieltä - italialaiset itse eivät monumenttia järin rakasta, koska sen rakentamisen vuoksi jouduttiin tuhoamaan osa ainutlaatuista ja historiallista Capitoliumin kukkulaa. Myöskään rakennuksen tyyli - kreikkalaista ja teutonista arkkitehtuuria yhdistävä sekamelska - ei ole saanut kansalaisten varauksetonta ihailua.


 Näkymää Trajanuksen kolumnin suuntaan nähtynä monumentin kävelytasanteelta


Trajanuksen pylväs on Piazza Venezian yhdellä kulmalla

Vittorio Emanuele II
Tuntemattoman sotilaan hauta ja ikuinen tuli

Monumentti nähtynä Trajanuksen pylvään vierestä
Piazza Venezia ja Vittorio Emanuele II:n momumentti, kirjoituskoneenakin tunnettu


Ei kommentteja: