torstai 8. syyskuuta 2011

Minitalkoiden kuvakavalkadia tuleviin päätalkoisiin

Kyse on tietenkin Huvikummusta, tai mikä hän nimeltään lopultakin on. Ja sen parannustöistä.

Jos joku nyt yllättäen eksyy tähän blogiin asiasta mitään tietämättä, suosittelen että napsauttaa lopussa tagia (tunnistetta) Huvikumpu, ja näin pääsee jutun juoneen kiinni.

Minä kuitenkin sukellan heti asiaan - joka luultavasti tulevia talkoolaisia kiinnostaa - mitä tapahtui minitalkoissa ja miten tästä edetään.

Maanantaiyönä saapuivat Aare, Aatos ja Marja, meidän minitalkoolaiset Võsulle tarkoituksenaan selvittää mitä pitää, mitä voidaan ja mitä pitää ehdottomasti tehdä ennen talkoita, jotta varsinaiset talkoot onnistuvat.

Varsinaiset talkoothan pidetään 23.-25.9.2011 - joskin osa porukoista saapuu paikalle jo 22.9. ja ehkä joku jopa ennen sitä.

Ja nyt luettelen talkoolaiset, jotka ovat vahvistaneet tulonsa, sekä ne, jotka ovat mahdollisesti tulossa. Jos nimesi ei ole listassa, ja olet omasta mielestäsi jo ilmoittanut tulostasi, ota nopeasti yhteyttä!

Talkooväki:

Aare (mukana myös viime talkoissa)
Aatos ja Marja (Marja mukana myös viime talkoissa)
Tytti ja Jussi (uusia tulokkaita)
Aimarii ja Hessu (osallistuminen vielä hieman epävarmaa? Vanhoja talkoolaisia)
Anna-Leena ja Reima (mukana myös edellisissä talkoissa)
Kersten ja Urmas (uusia talkoolaisia)
Anne (osallistuminen riippuu työvuoroista yms. Mukana edellisissä talkoissa)
Lotta ja Vilma (ei varmaa tietoa, ensikertalaisia)
Jaakko ja Joonas (talkoissa ensikertalaisia)
Tiina ja Kimmo (me)

Ulkotalkoolaisena, vaan ei merkityksettömänä myös Seija, joka on lupautunut huolehtimaan Otepäällä Lattesta, joka ei siis kuulu talkoolaisiin.

Eli kokku, kuten Virossa sanotaan: 19 henkeä. Sänkyjä tosin on tällä hetkellä hieman vähemmän, mutta se asia korjaantuu ajan myötä ja ennen talkoita. (Hip-hip-huraa!)

Miettikää tätä! 19 henkeä! Vielä siis elää talkoohenki ja ihmiset haluavat toisiaan auttaa! Uskomatonta! Kerroin talkoouutisia Annalle ja Konstantinille, Moskovan ystävillemme, ja he olivat äimistyksissään, toistelivat ja kysyivät pariinkiin kertaan, että voiko olla totta, että ihmisiä tulee toisesta valtakunnasta toiseen valtakuntaan auttamaan, omalla ajalla ja omalla kustannuksellaan? Heistä se tuntui täysin uskomattomalta. Ja kyllä se välillä minustakin uskomattomalta tuntuu.

Ja nyt sitten asiaan, eli minitalkoisiin, jotka pidettiin nyt alkuviikosta ja jolloin väännettiin työtä ja aivonystyrää vuoron perään. Purettiin vanha terassi ja pohdittiin mitä sen tilalle. Laskettiin mittoja ja määriä ja kierrettiin kaupoissa hakemassa hintoja tarvittaville tykötarpeille.

Laskettiin rahoja (minä) ja tuskasteltiin. Sillä ikävä totuus on, että remonttikassamme on paljon pienempi kuin mitä alkujaan ajattelimme. Sellaista sattuu - loppukesä on verottanut pohjakassaa yllättävillä asioilla.

Alkuperäisenä ajatuksena oli talkoovoimilla saavuttaa tällaista - tai osa näistä:

- pääterassin purkaminen ja uuden rakentaminen (ykköskohde)
- yläkerran parveketerassin purkaminen ja rakentaminen (sivukohde)
- keittiön maalaaminen
- keittiön lattian vaihto (vanhat korkkimatonpalat pois ja tilalle muovimatto)
- eteisen käytävän lattiamateriaalin vaihto (vanha muovimatto pois ja uusi tilalle)
- eteisen käytävän katon ja seinien maalaaminen
- yläkerran pikkuhuoneen maalaaminen
- pihamaan siistintää, rikkaruohojen raivaamista
- ikkunoiden pesua - sitä riittää
- talon takareunan roskareunaman siivoamista (sinne on entiset asukkaat hiljalleen kärränneet jos jonkinlaista roskaa)

Arvatenkaan kaikkea ei saada tehtyä - eikä kaikkeen ole edes rahaa, sillä remonttimateriaalit maksavat. Terassi nielee ison nipun seteleitä, painekyllästetyt puut, kakkosneloset ja terassilaudat ja anturat ja mitä lie vielä (minulle hebreaa). Niistä mitä-lie-asioista kirjoittaa Kimmo kohta lisää. Niitä nimittäin juuri tutkittiin ja niiden tarvetta laskettiin minitalkoissa.

Maalia on n. 8 litraa jäljellä edellisistä talkoista. Mitä sillä saa aikaan pitää laskea, jotain sentään. Työkaluja on meillä aika heikosti, mutta jos olen ymmärtänyt, talkoolaisilla on mahdollisuus tuoda niitä tullessaan. Siitä lisää yksityisposteissa.

Ja sitten minitalkoiden kuviin, jotka antavat jo ajattelun aihetta tuleville talkoolaisille. Ja kuten sanottu - Kimmo kirjoittaa lisää asiasta seuraavassa bloggauksessaan. Eli ns. teknistä tietoa yms. yms.

Hyvin pohdittu on hyvin tehty. Illalla hierotaan älynystyröitä ja lasketaan tarvittavia tarvikkeita.


Minitalkoissa keskityttiin terassiin ja aloitettiin sen purku. Koska oli tärkeää tietää mitä sen alta löytyy - ehkä yllätyksiä.

Seuraa kuvasarja purkuhommeleista. Toivon sen antavan ajatusta tai ymmärrystä tuleville talkoolaisille, jotka toistaiseksi ovat vielä olleet aika alkuhämärissä asian suhteen:

Kuvassa pääterassi, joka puretaan ja jonka tilalle rakennetaan uusi terassi.

Talon päädyssä on myös terassia, jonka tilalle tulee uusi pinta - luultavasti kivistä

Tästä se lähtee. Aatos moukaroi terassia rautakangella.

Lauta laudalta terassi alkaa pilkkoutua.

Vanha terassi alkaa kadota.

Naiset on pantu repimään irti ruuveja vanhoista terassilaudoista.

Aatos huhkii terassityömaalla.

Terassin alta löytyy piilossa ollut viemäriaukko.

Viemäriaukkoa ihmetellään miesvoimin.

Aare puhdistaa kattoa havunneulasista pitkää keppiä avuksi käyttäen.

Tiina on ostanut päivällä kompostorin, jota miehet rakentavat. Kimmo tutkii ohjeita, Aatos rakentaa.

Marja putsaa edellisisten talkoiden jälkeen jätemullasta syntynyttä  roskakekoa, joka nyt kasvaa rikkaruohoa aivan villinä.

Aare tekee koepalamaalauksia seuraavaa kevättä ajatellen. Silloin maalataan koko talo!

Hieman jo kuivahtanut koepala. Näitä pieniä paloja on siis maalattu talon eri reunoille. Keväällä sitten katsotaan miten ne ovat reagoineet talveen ja lumeen etc.

Pääterassi on purettu ja maata hieman tasoitettu. Tästä tosin vielä kuoritaan multa pois koko terassin matkalta.

Jätelautaa syntyy, Marja naputtaa tuntikaupalla vanhoja ruuveja irti - takana sivuterassi kuoriutuu vanhoista laudoista.

Aiemmin esitelty tunkiokasa on nyt raivattu vihreästä. Seuraavaksi roskainen maa-aines siirretään kompostoriin.


Ja tässä oli tämä kuvakavalkadi minitalkoista.

Kimmo jatkaa tästä ja kertoo niistä ajatuksista, joita minitalkoot herättivät. Mitä pitää tehdä ennen talkoita, mitä tilata, ja miksi emme ottaneet paikallisen remppafirman tarjousta terassin pohjustustöistä vastaan.

Minä päätän raporttini tähän ja toivon sen antaneen ideaa ja ajatuksia ja kysymyksiä ja herätettä tuleville talkoolaisille. Nyt sana on vapaa ja se on itse asiassa enemmän kuin odotettu.

Sillä, kun talkoot alkavat pitää paikalla olla kaikki mitä tarvitaan. Olisi nääs eli nimittäin aika tylsää seisoa tulevan terassin reunalla ja huomata, että ohhoh, ei voida tehdä mitään ennenkuin paikalle saadaan tervapahvia tai muovia tai hiekkaa tai taivaan mannaa tai mitä tahansa, jota pitää olla ennenkuin rakennustyötä voidaan aloittaa. Silloin nimittäin on sitä turha voihkia, on viikonloppu ja pian kaupat kiinni.

Siis, tärkeää on nyt etukäteen miettiä mitä tarvitaan, materiaaleja, työkaluja yms. yms.

Mutta sen pohtimisen jätän siis Kimmolle, joka jatkaa seuraavassa kirjoituksessa.

Ja, vielä kerran: nyt jos kellekin tulee jotain mieleen, puhukaa! Kirjoittakaa! Jälkiviisaus on turhaa. Ollaan kerrankin etuviisaita. Jesh!

---

Lopetan minitalkoo-raporttini tähän ja annan foorumin Kimmolle, jolla on varmasti mielenkiintoista kerrottavaa talkoolaisille!

---

Jälkikirjoitus: Pää punaisena olen tätä juttua kirjoittanut ja kuvia pienennellyt. Ja unohtanut sen tärkeimmän. Anteeksi. Se tulee tässä:

SUURKIITOS KAIKILLE MINITALKOOLAISILLE.

6 kommenttia:

Maris kirjoitti...

Paljon olette saanut jo aikaiseksi näissä "minitalkoissa". En ala mitään materiaalitarpeita tms kommentoimaan, kun ei ihan riitä taidot siihen :) Mutta tehokkaita ja hauskoja talkoopäiviä koko porukalle!

Crane kirjoitti...

haikeana katselen ja lueskelen... työ ja välimatka nyt esteenä....mutta; jos ei taas jotain mutkaa tule matkaan, niin keväällä minäkin...

Sylvia kirjoitti...

Voi kun olisi lähempänä tai kumpa postitus ei olisi niin riivatun kallista, niin täältä löytyisi sekä tapetteja, boordeja että kankaita taloon... mielellän antaisin sinne.

Tiina Linkama kirjoitti...

Ja Sylvia - kuinka mielelläni apua vastaanottaisin! Juuri hetki sitten mietittiin sitä, että nyt täytyy laittaa kaikki nokkeluus peliin, käyttää kaikkea ylimääräistä liikenevää materiaa hyödyksi sen sijaan että marssisi kauppaan ja pamauttaisi tiskiin paksun lompsan, jolla ostaa uutta ja ehtaa. Onneksi me olemme aika luovia ja tottuneet käyttämään vanhaa tavaraa ja keksimään sille toimivaa uusiokäyttöä.

Tapetteja ja boordeja emme tarvitse, mutta jokin aika sitten hiljakseni itsekseni mietin, että kuinkakohan monella kaverilla tai kaverin kaverilla on esimerkiksi vanhaksi käyviä maalinjämiä, joita voitaisiin täällä hyödyntää.

Kiitos Syvia kuitenkin kauniista ajatuksesta! Valitettavasti vaan, kuten itse totesit, postittaminen käy aivan liian kalliiksi!

Ja kankaista puheenollen - olenko ymmärtänyt että sinulla on lähinnä tilkkuja ja jämäpaloja ja pakan loppuja etc? Jonain päivänä nimittäin tarvitaan suureen saliin näyttävät, raikkaat verhot, katosta maahan asti, koko seinän mitalla. Niistäkin haaveilen ja niitä pohdin. Sillä ne tulevat muuttamaan aika pimeän ja tummaseinäisen ja -kattoisen elintilamme ilmettä - siis yhdistetyn makuuhuoneen, työhuoneen, olohuoneen.

Lisää valoja, verhoja ja seinille raikasta taidetta - ehkä jopa omaa - ja eiköhän puulla maasta kattoon asti verhoiltu huone ala elää aivan uudella raikkaalla tavalla!

Onneksi kirppareilta saattaa tehdä hyviä löytöjä, eikä verhoilla ole tässä vaiheessa todellakaan kiirettä. Nyt on paljon kiireellisempiäkin rahareikiä.

Jännää tämä elo nyt kuitenkin on - kun on niin paljon ajatuksia ja visioita jotka odottavat toteuttamistaan.

Rummun äiskä kirjoitti...

Hienoa työtä takoolaisilta!

Sylvia kirjoitti...

Täällä on kankaita joka lähtöön!

Veimme juuri 5 SUURTA säkillistä kankaita semmoiseen kansainväliseen naisyhdistykseen jossa yritetään auttaa maahanmuuttajia pääsemään yhteiskuntaan kiinni! Siis kursseja kaikenkarvaisista asioista, varsinkin ruotsin kielestä, rupattelua kielitaitoa kartuttaakseen ja kivaa yhdessäoloa ompelukerhojen avulla. Kävin siellä toisen Lapphäxan kanssa, hän vetää semmoista käsityökerhoa. Oli kansaa maailman joka kulmalta ja kaikki oli oikein kivoja, mitä nyt muutama vastatullut musliminainen vähän ujosteli....

Niin että asiasta ensimmäiseen: ei ole vain pikkupaloja, vein mm 28 metriä ihanaa verhokangasta... olisinpä tiennyt.... mutta se postimaksu on kovempi kuin jos ostaisit kankaat sieltä...:-(