perjantai 29. lokakuuta 2010

Ampiaisongelma

Meillä on jatkuvasti paheneva ampiaisongelma Huvikummun isoissa saleissa.

Alussa ampiaisia alkoi ilmestyä yläkerran salin lattialle, niitä kopsahteli tasaiseen tahtiin yhden ikkunan edustalle. Useimmat kuolleita, osa puolipökerryksissä, kohmeessa. Osa vielä surahteli ikkunalaseja vasten.

Aki ja Maris muistavat varmasti ampiaiset - hehän saivat talkoiden sänkyarvonnassa yläkerran salin. Marja P ja Reimakin muistavat ampiaiset, jotka ikävästi häiritsivät ikkunanpesua.

Silloin ampiaiset rajoittuivat vain yläkerran tyhjään saliin ja tornihuoneeseen. Ja niitä ei ollut kovinkaan runsaasti. Laskimme lakaistessamme raatoja ja saimme parin päivän jälkeen saaliiksi 40 kpl.

Se oli pientä. Nyt ampiaisten, elävien ja kuolleiden määrä on kasvanut nopeasti. Yläkerrassa on lattialla niitä varmasti useampi sata, jo kuolleina tai henkitoreissaan lattialla kieppuvina.

Ja nyt niitä on alkanut ilmestyä myös alakerran isoon saliin. Noin kymmenisen kappaletta niitä kerrallaan pyörii ikkunoiden ympärillä tai hortoilee lattianrajassa.

Viime yönä yksi ampiainen eksyi sänkyymme ja mönki Kimmon pyjaman sisään ja pisti käteen. Aika vähäistä on myrkky näillä syysamppareilla, mutta ikävää se silti on. Myös Latte on saanut huuleensa pari pistoa, joita se tassulla yrittää raapia.

Ampiaisille täytyy tehdä jotain! Mutta mitä?!!! Niiden pesä lienee jossain katon lappeen alla. Miten sinne pääsee? Ja miten niitä sieltä häädetään?

Kävimme tänään Rakveren Bauhofissa etsimässä sopivia myrkkyjä, vaan eipä löytynyt. En oikeasti pidä myrkyttämisajatuksesta muutenkaan, mutta emme me voi elää sopuisasti amppareiden kanssa rinnakkaiseloa. Varsinkaan Latte joka yhä nuuskutelee lattialla mönkiviä pörrejä.

Meillä on siis amppariongelma. Osaako kukaan antaa hyviä ohjeita ongelman ratkaisuksi? Miten vanha kansa on tavannut hävittää ampiaiset sisätiloista?

7 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Voi hurja! En minulla ole tiedossa mitään konsteja amppareiden pään menoksi. Ehdottaisin kysymään joltakin tuholaistorjunnan ammattilaisilta, josko semmoisia on Virossa. Tai löytäisitkö googlettamalla apuja?

Marjattah kirjoitti...

Huhhuh. En tunne muita myrkyttömiä konsteja, kuin pesän paikantaminen ja pukeutuminen taisteluvarustuksiin. Meillä oli näet sama ongelma Vanhalla Huvilalla vuosia sitten. Kaikki taisimme saada pistoksia. Turvauduttiin sitten myrkkyyn. Ampiaisten liikenteen seuraaminen paljasti pikku reiän ullakkomakkarista katonalaiseen tilaan. Mies suurensi koloa, ja sumutti ilman sääliä. Ampiaiset katosivat sillä erää. Myöhemmin muistaakseni joku miesväestä ryömi luukusta katon alle, ja haki pois ison tyhjentyneen pesän. Ilmaantuihan niitä uusia vuosien varrella, mutta ei niin isoja.

Elviina's blog kirjoitti...

Kai se savulla sitä teki, mutta kun nykyän ei eletä enää savusaunassa. Jostain kesällä luin, että ne ei tykkää tärpatistä, ja itse niin tein kun oven päälle, missä niitä kaikein eniten pörröili laitoin tärpättikattilan. Ne kaikki paitsi kuningatar kuolee talveksi, mutta kuningatar munii taas uudet munat, mistä tulee taas paljon. Varmin tapa on etsiä pesä ja se poltaa. Sen pituinen se.

mm kirjoitti...

Viimeisessä Thaimaan kodissamme hävitimme pari pesää. Toinen häipyi kylmästi myrkyllä (suihkuttamalla), toinen "trasua" polttamalla kepin päässä pesän suuaukon alla. Kurjaltahan se tuntui, mutta se laji oli vaarallinen. (Niin, ja Mies paahtoi toukat ja kutsui naapurit syömään. Heh.)

Huomaan, että olen Huvikummun nimiasiaa miettinyt aina välillä. Meren Maja, Villa Merimaja, Villa Linkama, Suvikumpu, Villa Ofelia... Talo selvästi ansaitsee hyvän nimen. Kuvien kautta juuri sen monimuotoisuus (ja torni) ovat ne viehättävimmät. Se näyttää myös vähän linnoitukselta...

Tarja kirjoitti...

Meillä oli ampiaisongelma kesällä. Ne oli autotallin sisäpuolelle katon rajalle tehnyt pesän muutaman viikon aikana ku emme siellä käyneet. Erällä iltapäivällä, kun olin töissä, meni mies hakema auton pesua varteen painepesuria- ei onnistunu, ku ampparit hyökääs ovelta vastaan. Mies vähä aika mietiskeli ja... laitoi Ursuitin sukelluspuvun ja maskin ylle ja meni pelastama painepesuria :) Ikävä, etten ollut kotona, olis saannu hauskoja kuvia :)
Painepesurilla tuhos siis ampiaispesän, mut heti seuravana päivänä, ahkerat ötökät olivat uuden pesan rakennustouhuissa. Ei auttanu muu kui osta myrkkyä. Se onneks tehos.

... Merilinna- nimivaihtoehtotarjous Huvikummulle.

Ia kirjoitti...

Meillä oli sama ongelma viime vuonna Saarenmaalla.

Paras ratkaisu tuli ammattilaisilta:
www.rentokileesti.ee

(Blogin lukija olen n 2 kk, tässä nyt ensimmäinen kommentti :))

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos kohtalontoverien tarinoista ja erityiskiitos Tarjalle tarinasta, joka sai mielikuvituksen liihottamaan ja hymyn huulille muuten niin ikävästi pisteliäässä asiassa.

Tällä hetkellä tilanne on se, että tänään, kun lähdimme pruuttasimme yläkerran salin kaikki seinämät ja katolle vievät sisustat parhaamme mukaan.

Otin kuviakin, niitä tulee tuonnempana.