torstai 31. joulukuuta 2009

Vuosi ja vuosikymmen vaihtuu

On tämän vuoden viimeinen ilta ja tunnin kuluttua siirrytään uudelle vuosikymmenelle. Ajatus kääntyy menneeseen ja toiveet tulevaan.

Englannin kuningatar Elisabeth II lausui joulupuheessaan että on vuosia, jotka jäävät ihmiskunnan historiaan ja vuosia, jotka on parempi unohtaa. Lissun mukaan vuosi 2009 kuuluu jälkimmäisiin.

Olen Lissun kanssa hieman samoilla linjoilla. Ei niin että mennyt vuosi olisi ollut kokonaisuudessaan huono, ei tietenkään. Menneeseen vuoteen liittyy monia onnistumisen hetkiä, onnen hetkiäkin. Mutta kokonaisuudessaan mennyttä vuotta leimasi lama, taloudellinen epävarmuus tulevaisuudesta - kaltaisiini pienyrittäjiin talouden heilahdukset vaikuttavat yllättävänkin suoraviivaisesti - ja sen myötä huoli.

Kun mennyttä vuotta arvioi pitäisi jaksaa kurottaa kaulansa koko vuoden mitalle, muistella kevättä ja kesää ja kaunista syksyäkin, mutta nyt ajatus velloo viimeisissä kuukausissa, jotka olivat kieltämättä raskaita. Musta keli, loppumaton vesisade ja muisto rakkaan Ronjan menetyksestä ovat päällimmäisinä mielessä.

Nyt Otepäälle on saapunut lumi, ja jopa hetkittäinen auringonpaiste. Ottiliassa on asiakkaita, ja tilauksia on jo ensi vuodelle. Vuosi 2010 vaikuttaa siis lupaavalta.

Jokainen on oman onnensa seppä, uskon, ainakin tietyssä määrin. On siis minusta itsestäni kiinni millaiseksi ensi vuosi muodostuu. En ole tavannut tehdä uuden vuoden lupauksia, mutta kieltämättä olen asettanut itselleni haasteita ja tavoitteita tulevalle vuodelle Yritän oman elämäni seppäna takoa ensi vuodesta paremman. Yritän olla parempi liikenainen. Parempi nainen. Ja parempi ihminen. Yritän olla kiltimpi muille ja jämäkämpi itselleni. Yritän kehittää itseäni markkinoijana, kirjoittajana ja valokuvaajana. Hoidan paremmin kuntoani ja terveyttäni.

Olivatko nämä uuden vuoden lupauksia? Minä sanoisin enemmänkin, että nämä ovat päätöksiä parantaa omaa elämän laatua.

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää vuoden viimeistä päivää ja ennen kaikkea onnellista, inhimillistä, luovaa, innostavaa ja antoisaa uutta vuotta.

Laitan vielä loppuun muutamaisenkin kuvan tämän vuoden viimeiseltä päivältä - jonka näen toiveikkaana enteenä ensi vuodelle: aurinko jo pilkahtelee ja maisema on kaunis ja puhdas.

4 kommenttia:

Sylvia kirjoitti...

Hyvää jatkoa itsellesi!
Kauniita talvimnaisemia siellä - täällä ei juuri ole lunta kuin nimeksi, alle 1 cm!

Unknown kirjoitti...

On aivan oikeaa, ettei kannata antaa lupauksia, vaan pitää päättää. Olet tehnyt hyviä päätöksiä! Onnea vuodelle 2010!

Marjattah kirjoitti...

Kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle toivotan! Voimia hyvien päätösten toteuttamiseen itsekullekin. Raikkaat talvikuvasi virkistävät.

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos Sylvia, Kersten ja Marjattah uuden vuoden toivotuksista. Kyllä tästä tulee hyvä vuosi, kun itse niin haluamme!