keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Yksin Italiassa osa 54: Historiaa ja kirkkohistoriaa Perugiassa

Perugian ihana kukkulakaupunki tarjoaa matkaajalle historiaa joka kulmallaan. Alas laskeutuvat mukulakivikadut, kapeat mutkittelevat kujat ja niiden yli kaartuvat keskiaikaset akveduktit ovat elävää historiaa parhaimmillaan.


Kukkulakaupungin kujat houkuttelevat uteliasta kulkijaa

Kapeat kivetyt ylös ja alas johtavat kadut ovat tyypillisiä Perugialle
Kirkkoja on monta, suurimpana niistä kaupungin keskustassa sijaitseva San Lorenzon katedraali jonka edustalla pulputtaa Fontana Maggiore -suihkulähde ja jonka portaat toimivat perugialaisten olohuoneena. Tänne tullaan tapaamaan ystäviä, näyttäytymään tai vain tarkkailemaan ohi virtaavaa elämää.

Katedraalin portaat toimivat suurena olohuoneena jonne kaikki ovat kutsutut.Fontana Maggioren suunnittelivat kuvanveistäjät Nicola ja Giovanni Pisano vuonna 1277

San Lorenzon katedraali sisältä
Alhaalla laaksossa seisoo kaupungin toinen suurista katedraaleista, San Domenico, joka sisältä on yksinkertaisuudessaan lähes karu ja ehkä juuri niin silmää miellyttävä.

San Domenico laaksossa hallitsee maisemaaYksi kauneimmista tai ainakin koristelluimmista kirkoista löytyy San Domenicon ja San Lorenzon puolivälistä, korkeasta mäestä. Kirkko on niin pieni ja sulautuu niin hvvin ympäristöönsä että se on helppo ohittaa huomaamattaan.  Kyseessä on San Ercolanon kirkko jonka kattomaalaukset ja freskot ovat päätähuimaavan hienoja.

Olin aiemmin lukenut näistä maalauksista mutta unohtanut kirkon nimen. Kukaan paikallinenkaan ei osannut minua neuvoa ja siksipä riemuni oli suuri kun vahingossa löysin kirkon. Olin jo sen ohittamassa kun huomasin aukinaisen oven. Ja missä ovi auki, siitä Tiina sisään. Ja, heureka, täällähän nämä olivatkin!San Ercolano suurten rakennusten puristuksessa


San Ercolanon kattomaalaus on hurja


San Ercolano on pieni kirkko täynnä huikeita frescoja


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa!!Täällä fani tuulettaa innoissaan matkakertomuksen jatkumista!!Toivottavasti muutkin matkasi kulkua seuranneet löytävät paikalle!! Tämäpävasta herkkua! Kiitos, Tiina!!

Jussi

Anna-Mari kirjoitti...

Voi, kävin Perugiassa pari vuotta sitten, ystäväni vei meidät sinne, kun hän asuu siinä ihan lähellä pikkukaupungissa. Ihan tuttuja paikkoja kuvissa, vaikka vain yhden iltapäivän vietimme siellä. Nyt tekee mielei tehdä kunnollinen tutkimusmatka kaupunkiin uudelleen. :) Kävithän maanalaisessa kaupungissa? Se jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Tiina Linkama kirjoitti...

Tämä etruskien maanalainen kaupunki onkin jännä juttu. Nimittäin, kun vuonna 2014 siellä kävin en koskaan missään kuullutkaan siitä mainintaa. Myöhemmin, ihan sattumalta näin jonkun Perugia-jutun jossa tätä mahtavaa maanalaista kaupunkia hehkutettiin. Katsoin youtubesta videonkin.

Voisiko olla että se on auennut vasta jälkeen käyntini joka oli vuonna 2014. Tai sitten se vaan meni minulta ohi, niin kovasti kun yritinkin löytää etukäteen netistä kaupungin parhaat palat.

No, jälleen hyvä syy palata tuohon ihanaan kaupunkiin!

Anna-Mari kirjoitti...

Saattaa muuten olla mahdollista! Nyt kun sanoit, niin tuli jokin hämärä mielikuva, että se oli vasta auennut yleisölle (uudelleen?). Mutta joka tapauksessa se oli ihan läpikulkupaikka, ihmisiä tuli ja meni siellä maanalaista katua pitkin, ei pelkkä turisteille esiteltävä nähtävyys. Me kävimme siellä lokakuussa 2015.