tiistai 7. maaliskuuta 2017

Yksin Italiassa osa 53: Perugia ja silmiähivelevät maisemat

Perugian kaupunki on nykyisinkin Umbrian maakunnan pääkaupunki.

Kaupungin historia on pitkä, millä tahansa mittatikulla mitattuna,  hyvin hyvin pitkä. Etruskit, nuo hieman mystiset ja vieläkin pitkälti kulttuuriltaan ja kieleltään tuntemattomat sivistyksen pioneerit jotka vallitsivat Toscanaa ja Umbriaa n. 900 vuotta ennen ajanlaskumme alkua olivat ensimmäisinä rakentamassa kaupunkia. Perugia oli yksi etruskivaltion tärkeimmistä kaupungeista.

Etruskien jälkeen myös Rooma huomasi kaupungin ihanteellisuuden, varsinkin sijaintinsa puolesta. Korkealle on vaikea hyökätä. Vuosisatojen saatossa paavit hakivat useasti turvaa Perugiasta, kun elämä Roomassa kävi liian tukalaksi.

Yliopisto saapui Perugiaan vuonna 1308, ja akateeminen elämä ja sen tuomat positiiviset vaikutukset kuten nuoriso, älyllinen ilmapiiri, kulttuuri ja taiteen arvostus, ovat jatkuneet tähän päivään asti. Perugia on elävä, nuori kaupunki, tänäänkin.

Perugia on matkaajalle ja matkaajan kameralle ilotulitusta.  Ylhäältä näkee kauas. Ja kaupunki on ympäröity upeilla maisemilla, oliivipuulehdoilla, kumpuilevalla maisemalla.

Ja jälleen, parasta on antaa kuvien puhua:Ei kommentteja: