perjantai 24. huhtikuuta 2015

Yksin Italiassa, osa 45: Sienan Piazza del Campo ja Il Palio

Sienan keskusaukio Piazza del Campo on koko sienalaisen elämän keskus. Kyse on suuresta simpukanmuotoisesta aukiosta, johon Sienan kolme kukkulaa, Castellare, San Martino ja Camollia viettävät. Aukio toimi jo 1200-luvulla torina. Vuonna 1349 se katettiin punaisilla katukivillä, jotka muodostavat kalanruotokuvion. Aukio on jaettu yhdeksään sektoriin, jotka viittaava symbolisesti Sienan suuruuden ajan (1292-1355) yhdeksään hallintopiiriin (Noveschi). Aukion reunalla sijaitsee Palazzo Pubblico, kaupungintalo, joka on yhä alkuperäisessä toiminnassa. Palazzo Pubblicon kyljessä sijaitsee kaikkialle näkyvä Torre del Magnia, joka on auki vierailijoille.

Piazza del Campo toimii sienalaisten olohuoneena. Jos myös turistien kokoontumispaikkana.
Toisin kuin monissa muissa Italian kaupungeissa, Sienan keskusaukion reunalla ei ole kirkko vaan kaupungintalo.
Halukkaat ja hyväjalkaiset voivat kiivetä Torre del Magniaan

Aukion sanotaan olevan yksi koko Euroopan hienoimmista keskiaikaisista aukiosta.

Torre del Magnian kello kertoo että vierailin aukiolla 23.9.2014 kello 15.17.

Torin ympärille levittäytyvät kymmenet kahvilat ja ravintolat
Ilmakuvasta näkyy hyvin Piazza del Campon muoto ja yhdeksän eri sektoria. Kuva netistä, http://www.secrettuscanyweddings.com-saitilta

Il Palio


Kaksi kertaa vuodessa, heinäkuun toisena ja elokuun kuudentenatoista päivänä Piazza del Campo muuttuu suureksi hippodromiksi. Kyse on Sienan kuuluisimmasta tapahtumasta, Il Paliosta, ratsastuskilpailusta.

Il Palion sanotaan olevan maailman vanhin yhä järjestettävä kilpailutapahtuma. Ensimmäisen kerran se mainitaan historiankirjoissa vuonna 1238, lähes 800 vuotta sitten. Sen seuraaminen kuuluu jokaisen sienalaisen elämään, ja vaikka kilpailu  houkuttaa myös turisteja kaupunkiin, on se silti ehdottomasti italialainen ja erityisesti sienalainen tapahtuma, jossa eri kaupunginosat mittelevät keskenään voitosta.


Palio ennen
Palio nyt - kuva netistä, Sienan matkailusivuilta (bugbog travel)
Palion ratsastajia - kuva netistä, Sienan matkailusivuilta (bugbog travel)


Ajatukset huomisessa


Vaikka Siena on jumalaisen kaunis kaupunki, en käytä enempää aikaa sen tutkimiseen. Ajatukseni askartelevat jo huomisessa. Palaan Piazza del Campolta takaisin hotellille, istun hetken parvekkeella hiljalleen pimenevää Sienan iltaa ihaillen. Jatkan sähköpostikirjeenvaihtoa AirBnB:n kanssa. Tutkin seuraavan päivän juna-aikatauluja Orvietoon.

Duomo hotellin parvekkeelta nähtynä
Sienan Pyhä Katariina näkyy parvekkeelleni, joka keskirivissä toinen oikealta

Illan lopuksi käyn vielä syömässä illallisen tutuksi tulleessa lähiravintolassa. Kirjoittelen päiväkirjaa ja mietin sitä miten nopeasti asiat muuttuvat. Vielä eilen kuvittelin huomenna palaavani Roomaan. Nyt olenkin lähdössä Umbriaan.

Villisikapastaa

Paikallisravintolan asiakaskuntaa
Yö koittaa, menen nukkumaan. Pyhä Katariina valvoo untani. Duomo häviää pimeyteen. Huomenna koittaa päivä uusi. Ja uudet haasteet ja seikkailut.

Pyhä Katariina parvekkeeltani nähtynä

3 kommenttia:

Anna-Mari kirjoitti...

Matkakuume ei kun vaan kasvaa... eikä auta yhtään lukea näitä juttujasi! :) Voi mikä tiukkaan tungettu väenpaljous kuin sardiinipurkissa tuolla hevoskilpailussa!

Anonyymi kirjoitti...

Mikä seikkailu! Ja edelleen toistan, että kirjoitat niin mukaansatempaavasti, että välillä on lukijallakin hikikarpalot otsassa ja vatsaa vääntää jännityksestä kiperissä tilanteissa! Ja kyllä olet hienot kohteet valinnut, kuvat ovat upeita. Yksi keino päästä tutustumaan paikkoihin vähemmässä ihmisvilinässä on matkustaa esim. aikaisin keväällä. Olin itse reisussa tammikuussa ja silloin oli jopa uneliasta joissain kohteissa. Tosin meitä turisteja riittää kyllä aikaan kuin aikaan, vissiin! No niin, mutta matkasi jatkuu ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita tiedossa! Kiitokset jo tähän asteisesta!
Terveisin Jussi

Tiina Linkama kirjoitti...

Anna-Mari, se riski on aina otettava kun alkaa lukea matkakertomuksia. :)

Kun katsoin netistä noita Palion kuvia mietin että mitä järkeä tosiaan seistä tuolla aukion keskellä. Eihän sieltä taatusti mitään näe. Saataisi alkaa klaustrofobia vaivaamaan.

Jussi - kiitos kommentistasi! Toivottavasti jatkokin saa sinut vielä vuodattamaan muutamaisen hikikarpalon, mutta silla lailla turvallisesti.

Turistien määrä syyskuussa oli varmasti jo merkittävästi vähentynyt, mutta kyllä niitä silti riitti. No, Siena on yksi Italian suosituimmista kohteista Rooman ja Firenzen ohella.