tiistai 1. tammikuuta 2013

Uusi vuosi vanhat kujeet

No niin se taas vaihtui vuosi. Eikä tullut maailmanloppuakaan kaikista povauksista huolimatta. Vaikka Latte ehkä viime yönä niin saattoi ajatella. Täällä on paukkunut kovasti ja karvapoika on maannut suurimman osan ajasta sängyn alla silmät teelautasen kokoisina. Viheliäisiä nuo raketit, joita Virossa saa paukutella vaikka koko joulukuun ja niin on tehtykin. Toivokaamme että nyt hiljalleen alkaisi vähentyä tuo melusaaste taivaalla.

Ja sitten otsikkoon. Vanhat kujeet. Luin eilen aiempia kirjoituksiani ja huomasin että aika tasapaksua on elämämme ollut - yksi vuosi ei mitenkään dramaattisesti eroa toisesta. Ehkä se johtuu vanhoista kujeista. Pitäisi keksiä ja kehitellä uusia. Ennen kaikkea Otepään Villa Ottilian ja Võsun Tarvaspean suhteen.

Villa Ottilia joulukuussa 2012

Viime vuosi mentiin miten mentiin - itse asiassa aika lailla samaan tapaan kuin edellinenkin vuosi. Välillä asiakkaita oli ihan hyvin, mutta sitten oli myös pitkiä hiljaisia kausia. Elämä menee eteenpäin nytkähdellen. Miten mukavaa olisi kun se menisi liukkaasti kuin rasvattu pulkka jäisessä mäessä. Ei tarvitsisi aina miettiä huolestuneena että mitenköhän ensi kuussa. Tämä on tätä yrittäjän elämää - siinä on hyvät puolensa, kuten vaikka vapaus päättää itse omista asioistaan ihan kaikessa, mutta kolikon kääntöpuolena tulee sitten ainainen epävarmuus tulevaisuudesta.

Markkinoidakin pitäisi, mutta markkinointi yleensä maksaa. Ja sitten pitäisi tietää että minne mainoksen laittaisi - netti tarjoaa todella paljon erilaisia maksullisia saitteja, joita meille tavan takaa tarjotaan. Ennen oli firmoilla riesana katalogikauppiaat. Nyt saittikauppiaat. Mennäkö yhteen, mennäkö kaikkiin ja käykö niillä saiteilla edes ketään? Viime vuonna olimme vielä viroweb-sivuilla maksetulla mainoksella, tänä vuonna enää emme. Muistaakseni sitä kautta ei tullut kuluneena vuonna ainuttakaan varausta - ainakaan suoraa.

Viime vuonna liityttiin sen sijaan booking.com -sivustoihin. Emmekä ole ihan varmoja että onko se hyvä vai ei bisnes meille. Vaikka tunnettua onkin, että suurin osa varauksista tehdään nykyisin juuri hotels.com'in tai booking.com'in tyyppisten maksullisten sivustojen kautta, niin suurelle yleisölle vähemmän tunnettua on se, että nuo saitit sitten leikkaavat aika tukevan siivun jokaisesta varauksesta komissionaan. Pysyäkseen hengissä ja tehdäkseen kannattavaa bisnestä pitäisi sitten hintoja nostaa välittävän agentin komission verran ja silloin taas emme olisi kilpailukykyisiä hinnoissa muiden paikkakunnan palvelujen tarjoajien kanssa.

Tällaisia olen pähkäillyt viime ajat. Ja miettinyt että millä ihmeen keinolla saisimme näkyvyyttä ja asiakkaita ilman että se vaatisi erityisen suurta rahallista panostusta. Pari väylää on tietenkin tämä blogi ja Villa Ottilian facebook-sivut, joita olen päivittänyt aktiivisesti ja jonne onkin jatkuvasti tullut lisää tykkääjiä, eli ihmisiä jotka näkevät fb-päivitykseni automaattisesti.

Ja sitten on vielä Tarvaspea Võsulla. Sitäkin pitäisi rempata ja parantaa vielä nykyisestään jonkin verran. Uusia kylpyhuonekalusteita, hankkia sprinkler-järjestelmä ja muutenkin vielä perusparannella paria asuntoa. Tällä hetkellä Tarvaspea on meidän yksityiskotimme, jonka osia eli erillisiä asuntoja voimme tarjota vuokralle niin halutessamme. Mutta kaukana ollaan vielä siitä, että se voidaan rekisteröidä liikeyritykseksi ja viedä hotellilistoille ja lisätä vaikka booking.com'in tarjontaan.

Tarvaspea lokakuussa 2012


Minulla on tosiaan nyt ryppy kulmakarvojen välissä. Uusi vuosi, mistä keksiä ne uudet kujeet? Tuntuu että vanhat eivät enää riitä. Ehdotuksia kenelläkään?

Mutta hei, nämä nyt ovat näitä minun murheita. Ja sitten asiaan. Eihän tämä olisi kunnollinen vuoden ensimmäinen kirjoitus ellen hyödyntäisi tilaisuutta ja toivottaisi kaikille blogin lukijoille:

Hyvää Uutta Vuotta 2013

 Tästä lähdetään, vuoden ensimmäisestä päivästä, ja katsotaan minne päädytään!

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta! Nopeasti luin bloggauksesi ja tosiaan pienyrittäjän vaimona olen noista markkinointijutuista samoilla linjoilla - aika epävarmaa on laittaa rahaa niihin. Jotenkin itselle on tullut sellainen tunne, että vanhanaikainen puskaradio ja hyvin tehty työ ovat lopulta kuitenkin paras keino. Tämä nettiverkostoituminen ilmeisesti ainakin joillakin yrittämisen aloilla voi olla hyvinkin tehokasta. Ja mikä minulle tuli mieleeni, niin sinun kannattaa muistuttaa lukijoitasi näissä postauksissasi koko ajan olemassaolostasi.... ja sitten voi tehdä sellaisia linkityksiä omiin vanhoihin postauksiinsa, jotka ovat olleet erityisen hyviä tms. ... niin ja niinkuin kait tulikin esille, että en mitenkään asiantuntijaa yritäkkään esittää - ihan vain tuli tuollaisia ajatuksia. Minä nyt ainakin menen heti tykkäämään fb-sivustasi ja laitan sen jakoon :D

Maris kirjoitti...

Molemmat paikat (Võsu ehkä vielä enemmän) ovat loistavia paikkoja kaiken maailman lintubongaus- ja valokuvausporukoille. Kevät- ja syysmuuton aikaan varsinkin. Onkohan mitään järkeä ottaa näihin harrastusseuroihin suoraan yhteyttä? Varmaan olet näitä jo kyllä miettinytkin.

Joka tapauksessa menestystä ja onnea vuonna 2013!

Tiina Linkama kirjoitti...

d-malli - suurkiitos! Huomasinkin heti että oli tullut uusi fb-tykkääjä! Ripeää toimintaa. Ja tosiaan, jakaa saa niin paljon kuin sielu sietää!

Maris - erinomainen ajatus joka aina välillä ollut mielessämme ja sitten unohtunut. Pitää alkaa kaivaa esiin osoitteita eri yhdistyksille. Jos sinulla on jotain mielessä, niin laita vaikka yksityispostissa. Kiitos.

Sylvia kirjoitti...

Hyvää jatkoa teille! Tässä jo joku esittikin yhden mielessäni olleen ajatuksen, valokuvaporukoille olisi paljon kuvattavaa luonanne!

Samoin tietenkin ornitologeille - lähettäkää ihmeessä ihanin lintukuvin varustettu maili kaikille semmoisille yhdistyksille ja ehdottakaa kämppäilyä!

Kolmas olisi kalamiehet - mites on kalavedet siellä?

Ja entäs metsästäjät? Ja sienestäjät? Ja entäs kaikki puutarhahörhör jotka haluu sikäläisille markkinoille?
Ja muuten vaan luonnossa ramppaajat??

Onhan niitä yhdistyksiä ja jos laittaa kaikille sopivin kuvin vatustetut kutsut niin ehkä tärppää??

Anna-Leena kirjoitti...

Onnea vuodelle 2013! Tämä kanta-asiakas tulee tänäkin vuonna toivon mukaan molempiin iki-ihaniin majapaikkoihinne.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon Sylvian kommentin jatkoksi tuli mieleeni, että miten sinne teille pääsee - onko helppo tulla esim. laivalla täältä ja sitten jatkoyhteys? Onko teillä millaisia yhteistyökumppaneita, jotka tuovat matkalaisia sinne...? Tarkoitan joitakin pieniä matkanjärjestäjiä, jotka keräävät autollisen porukkaa... tuli mieleeni, että esim. Jämsässä on sellainen yhden miehen bussiyritys, joka kuljetta eri yhdistysten väkeä retkillä Lapissa ja milloin missäkin....

Tiina Linkama kirjoitti...

Kiitos kaikille luovista ja hyvistä kommenteista. Heti alkoivat omatkin aivot työskennellä taas uudella energialla.

D-mallille - monia on tapoja tänne tulla ja kaikilla ollaan tultukin. Laivalla ja omalla autolla lienee se tavallisin. Myös julkisilla pääsee. Eli Tallinnasta Tarton kautta bussilla. Tai lentäen Helsingistä Tarttoon ja sieltä sitten vaikka taksilla. Junallakin pääsee Tallinnasta Tarttoon vaikka junavuoroja on vähennetty merkittävästi viime vuosina. Bussivuoroja taas lisätty.

Täältäkin voi vuokrata pientä bussia jos niin halutaan. Siis ei meiltä mutta naapuriyrittäjältä.

Maris - kiitos saamastani osoitelinkistä BirdLifelle.

Sylvialle - muut ehdottamasi ryhmät ok mutta metsästäjät täytyy unohtaa. Sekä Villa Ottilia että Tarvaspea sijaitsevat molemmat luonnonsuojelualueilla, missä ei ihan noin vaan metsästetäkään. Mutta sen sijaan molemmat luonnonsuojelualueet tarjoavat huikean hienoja maastoja liikkua.

Sylvia kirjoitti...

Tässä muutama meikäosoite joille voisi laittaa mainosta:
http://www.sofnet.org/ lintuihmiset
http://www.tradgardsamatorerna.nu/ puutarhahörhöt
http://www.tradgard.org/ samoin
http://www.svenskaturistforeningen.se/ patikoijat sun muut
http://www.naturfotograferna.se/index.php fotohörhöt

marja p kirjoitti...

Tuli sellainen ajatus mieleen lukiessani paikallislehdestä eri yhdistysten ilmoituksia, että olisiko järkevää tehdä lyhyt esittely Villa Ottilian tarjonnasta (kuvineen) paperille ja laittaa esim. minulle toimitettaviksi edelleen paikallisille harrastusseurojen tai -yhdistysten puheenjohtajille tms. sopiville henkilöille jotta voisivat retkiä suunnitellessaan ottaa Otepään antamat mahdollisuudet huomioon. Uskon, että lukijoissasi on muitakin halukkaita tiedonlevittäjiä!?

Tiina Linkama kirjoitti...

Sylvia - kiitos linkeistä!

marja p - näin teemme. Palataan asiaan privaatisti. Kiitos jo etukäteen!

Suski kirjoitti...

Sijainnin puolesta Villa Ottilia voisi kiinnostaa suomalaisia Tarton koiranäyttelyissä kävijöitä, mutta sellainen idea ei taida olla Latten mieleen? Entä kissanäyttelyissä kävijät? Eläinten kanssa reissaavat pitävät yleensä tuollaisista vähän rauhallisemmista paikoista kuin isoista (ja kalliista) hotelleista.

Tarvaspea taitaa olla samaan tarkoitukseen vähän liian kaukana Tallinnasta. Entä Venäjältä päin Tallinnaan kissa/koiranäyttelyyn tulijat? Vai onkohan niitä niin vähän, ettei siitä edes olisi paljon iloa...